Meyve ve sebze fiyatlarındaki artışla tüketici üretime yöneldi

Meyve ve sebze fiyatlarındaki artış, vatandaşları kendi ürünlerini yetiştirmeye yöneltti.
Meyve ve sebze fiyatlarındaki artışla tüketici üretime yöneldi

Meyve ve sebze fiyatlarındaki artış, vatandaşları kendi ürünlerini yetiştirmeye yöneltti. Bedesten civarında fide ve tohum gibi zirai ürünlerin satışını yapan Kemal Sinop; “Sebze fiyatlarının artmasından dolayı bu sene hem fide, hem de tohum satışlarımız patlama yaptı. Ayrıca Ramazan ayı sebebiyle fide sezonu erken başladı” dedi

vatnads-kendi-uretiyor.jpg

Konya ve şehir dışına fide ve tohum satışı yaptıklarını aktaran Arzuman Tohumculuk Satış ve Pazarlama Sorumlusu Kemal Sinop, “Satışlarımızı hem Konya içinde hem de şehir dışı sevkiyatları olarak sürdürüyoruz. Tohum sattığımız bayilerimiz fidede istiyorlar. Gerek nakliyeyle kamyonlarla gerek üç beş fide alacaklara kargoyla fabrikamızdan sevkiyat yapıyoruz. İstanbul’dan Van’a kadar yerlere gönderim yapıyoruz. Fide çeşitlerimizden bahsedersek, biberlerimiz 10 çeşittir. Sırık ve salatalığı, sırık ve yer domatesi, aşı domates, topak patlıcan, bıldırcın patlıcan, Aydın siyahı, çeri domates, kavun, karpuz, kabak fidelerimiz mevcuttur. Fidelerimizin fiyatları 30 kuruşla bir lira arasındadır. Sadece çok pahalı olan aşı domatesimiz var. Tanesi üç buçuk liradır” diye konuştu.

vatandas-3.jpg

“HIDIRELLEZ’DEN SONRA EKİM YAPILMALI”

Fide yetiştiriciliğinin inceliklerinden bahseden Sinop; “Konya’da Ramazan telaşı başladığı için erken ekiliyor. Biz erken ekim yapılmasını müşteriler geldiği zaman tavsiye etmiyoruz. Konya’da eğer sera yapılmayacaksa halkın erken davranmaması, fide ekiminde aceleci davranmaması ve Hıdırellez’de yani Mayıs’ın ilk haftasından sonra ekim yapmalarını tavsiye ediyoruz. Nisan’da fide ekenlerin zaten tamamının fideleri üşüdü. Öyle olunca da tekrar ekmek zorunda kalıyorlar” şeklinde konuştu.

  “YÜZDE 90’I KENDİ ÜRETİMİMİZ”

Altınekin Yenikuyu Köyü’nde. yıllık 800-900 dekar tohum üretimi yaptıklarına dikkat çeken Sinop, “Fasulyeden tutunda salatalık, biber, domates, kavun, karpuz, turp çeşitleri bunların tamamının üretimini biz firma olarak kendimiz yapıyoruz. Biber, patlıcan, domates, lahana, marul bu tip şeyleri de Konya iklimi pek uygun olmadığı için Balıkesir’de üretimini yapıyoruz. Yüzde 90’ı kendi üretimimiz, yüzde 10 ihracat yapıyoruz. Tamamen organik tohumlarımız, tamamen güvenilir, tamamen devlet kontrolü altında üretimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Fabrikamızdan gelen tohumların eleme, ilaçlama, paketleme aşamasını yaptıktan sonra da yurt genelindeki bayilerimize dağıtıyoruz. Ortalama olarak tohum paketlerimiz 3 lira, bazı hibrit çeşitler ve ithal gelen tohumların ise paketleri 4 liradır. Paketlerin ağırlığı ve gramajı hepsinde değişir” dedi.

vatanadas-2.jpg

“GÜVENİLİR YERDEN ALIŞVERİŞ YAPIN”

Kendi sebze ve meyvelerini üretmek isteyenlere tavsiyelerde bulunan Sinop; “Bilindik yerlerden alışveriş yapılmalıdır. Bu şekilde garantili üretim yapan ve satan firmalardan almalıdırlar. Şimdi biz burada görüyoruz. Abla fide üretmiş, bir leğenin içerisine biber fidesini doldurmuş. Dolma biber istiyorsun aynı yerden veriyor. Kıl biber istiyorsun aynı yerden veriyor. Yani bu yüzden halkımız güvenilir ve bilindik yerlerden alışveriş yapsınlar” diyerek sözlerine son verdi.

YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ