Ovada yağış umudu

Birçok bölgede olduğu gibi Konya’da da olağanüstü kuraklık alarmı verildi. Tahıl ambarı olarak bilinene Konya’da baraj ve göller boş kaldı. Bölgenin yeterli yağış almamasından dolayı ürünler zarar görme tehlikesine geldi. Sevindiren haber ise Meteoroloji’den geldi. Konya ve birçok ilde hafta sonu sağanak yağış bekleniyor.
Ovada yağış umudu

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün yayınlamış olduğu Kuraklık Haritasına göre Konya il sınırlarının tamamı için olağanüstü kuraklık alarmı verildi. Baraj ve göllerin yanında yeraltı suları da çekilmeye başladı. Yeterli su kaynağı ve yağış olmamasından dolayı Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, bu yıl çiftçilerin daha az su tüketen ürünleri tercih etmeleri gerektiğinin altını çizdi.

kuraklik-4.jpg

Sosyal medya üzerinden kuraklık haritası paylaşımıyla konuya dikkat çeken Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü Kuraklık Haritası Konya’mız için olağanüstü kurak alarmı veriyor. Çiftçilerimizin ürün seçimi, sulama sistemlerinin verimli kullanımı, Bireysel su tasarrufu hayati önem taşıyor. Yarın susuz kalmamak için birlikte önlem almalıyız” dedi.

rifat-kavuneker.jpg

‘KURAKLIK DEVAM EDİYOR’

Bölge yeterli yağış almazsa ürünlerin zarar görebileceğini belirten Başkanı Rıfat Kavuneker, “Konya için olağanüstü kuraklık alarmı verilmişti. Şu anda kuraklık hala devam ediyor. Yağışlar çok az. Yakın zamanda da herhangi bir yağış görünmüyor. Bazı kıraç alanlarda ve anızlardaki ürünlerde sıkıntı var. Çünkü bazı çiftçilerimiz acele ettiler. Uyarılarımıza rağmen gübrelerini attılar. Daha fazla yağış gelmezse bu alanlarda daha büyük sıkıntılar yaşanacağını düşünüyorum. Arpa, buğday gibi hububat ürünlerinde zarar görülebilir. Tarım için maliyet artışlarının olup olmayacağını da nisan ayının başında daha net göreceğiz.” şeklinde konuştu.

kuraklik-1.jpeg

‘BARAJ VE GÖLLERDE SU YOK’

Çiftçilerin daha az su tüketen ürünleri ekmesi gerektiğini vurgulayan Kavuneker, “2021 yılında da böyle bir kuraklık yaşamıştık. Vatandaşlarımız ekeceği ürünler konusunda dikkatli olmalarını öneriyorum. Barajlarda, göllerde su yok. Yeraltı suları da çok hızlı bir şekilde çekiliyor. Çok fazla yeşil mahsule, çok fazla su tüketen ürünlere yönelmelerini tavsiye etmiyorum. Daha az su tüketen ürünler ekilmeli. Çiftçiler şu anda yaşanan depremden dolayı gübre darlığı yaşıyor. Tarımda çalıştırabileceğimiz eleman sıkıntısı da yaşıyoruz. Bu sorunların çözülmesini, yağışların bir an önce gelmesini ümit ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

kuraklik-2.jpg

• BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir
Etiketler :