Parasını yöneten hayatını yönetir

Konya Ticaret Odası, KTO Karatay Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi, Finansal Okuryazarlık Derneği (FODER) iş birliği ile düzenlenen “Parasını Yöneten Hayatını Yönetir” semineri Konya Ticaret Odası Meclis Salonunda gerçekleştirildi
Parasını yöneten hayatını yönetir

Konya Ticaret Odası, KTO Karatay Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi, Finansal Okuryazarlık Derneği (FODER) iş birliği ile düzenlenen “Parasını Yöneten Hayatını Yönetir” semineri Konya Ticaret Odası Meclis Salonunda gerçekleştirildi

Türkiye için henüz yeni bir kavram olan finansal okuryazarlık konusunun aktarıldığı Programda; kişinin para kullanma ve yönetimi hakkında doğru bilgiyle değerlendirme yapması ve etkili karar verme yetisi kazanması, firmaların kredi, mevduat, sigorta, ödeme işlemleri gibi finansal ürün ve hizmetlere yeterli düzeyde ve uygun şartlarda ulaşabilmesi konuları ele alındı.

 

“HERKES İÇİN FARKLI BİR EKTİSİ VAR”

Herkesin paraya bir gün bir yerinden dokunduğunu ifade eden Finansal Okuryazarlık Derneği Başkan Yardımcısı Atilla Köksal: “Her şey para değil elbette. Verdiğimiz örneklerde de maalesef hayatta para diye bir şey var diyoruz. Herkes paraya her gün bir yerinden dokunuyor. Kimisi için kredi oluyor kimisi için borç oluyor. Ayrıldığımızda nafaka oluyor, aidat oluyor. Kimisi için dert kimisi için yaşam kaynağı, kimisi için hayattaki tek amaç herkes için hayatında farklı bir etkisi olan bir şey para.” şeklinde konuştu.

“PARANIN ESİRİ OLMAYIN”

Paranın nasıl kullanılması gerektiğini önemine dikkat çeken FODER Başkan Yardımcısı Köksal, “Bizde diyoruz ki bu paranın esiri olmayın hayatınız boyunca bununla yaşamak zorundasınız. Dolayısıyla olabiliyorsanız bunun ustası olun. Bunu nasıl kullanacağınızı bilin nasıl harcayacağınızı bilin, nasıl değerlendireceğinizi bilin ki ömrünüz boyunca parayla ilgili konularda kendinizi biraz daha rahat hissedin. Genelde bizim bir insanımızın bir eğilimi de varlıkları evde saklamak dövizi evde tutmak. Altın varsa altını evde tutmak bunlar tabi çok riskli konular.” diye altını çizdi.

“ALTINI EVDE TUTMAYIN”

Faiz hassasiyeti olan kişilerin paralarını bankaya koymadığını kaydeden Köksal, “ Eğer faiz hassasiyetiniz varsa bankaya koymak istemiyorsunuz ama artık o da değişti. Biliyorsunuz katılım bankaları var. İslami usullere uygun olarak paranızı değerlendirebiliyorsunuz. Faize yakın bazen faizin üzerinde kar payı elde edebiliyorsunuz. Onları anlatmaya çalışıyoruz, diyoruz ki: altını evde tutmayın bankaya koyun. Hem de bir ek getiri sağlıyorsunuz.” diye konuştu.

parasini-3.jpg

“KİMSEYE FAYDASI YOK”

Paranın evde durduğu zaman kimseye bir faydasının olmadığını vurgulayan Köksal, “Hem onları eğitmeye hem de finans sektörünün içine çekmeye çalışıyoruz ki bu kaynaklar gelsin devletimize, şirketlerimize, ekonomimize kaynak olsun. Evde durduğu zaman kimseye faydası yok. Ne tasarrufçuya faydası var ne de o kaynakları kullanarak büyüyecek sanayicilere, iş adamlarına faydası var. Hepinizin kaynağa ihtiyacı var ve o kaynak da ülkemizde biraz sınırlı.” ifadelerini kullandı.

SÜMEYRA KENESARI/YENİ HABER GAZETESİ