Prof. Dr. Mustafa Karataş: Dini temalı TV programları insanlara katkı sağlıyor

Prof. Dr. Mustafa Karataş, “Özellikle din anlatacaksanız insanlar daha çok görerek anlayabiliyorlar. Somut kavramlar önemli, soyutlardan çok fazla insanlar etkilenmiyor. Yani siz onlara göstereceksiniz. Namaz kılmayı göstereceksiniz. İşte bir edebi, ahlakı orada kendiniz yaşayarak göstereceksiniz ki etkili olsun” dedi
Prof. Dr. Mustafa Karataş: Dini temalı TV programları insanlara katkı sağlıyor

Dini konular üzerine yapılan TV programları hakkında konuşan İlahiyatçı Yazar Prof. Dr. Mustafa Karataş, “Özellikle din anlatacaksanız insanlar daha çok görerek anlayabiliyorlar. Somut kavramlar önemli, soyutlardan çok fazla insanlar etkilenmiyor. Yani siz onlara göstereceksiniz. Namaz kılmayı göstereceksiniz. İşte bir edebi, ahlakı orada kendiniz yaşayarak göstereceksiniz ki etkili olsun” dedi.

Televizyonda, dini konular üzerine yapılan programlar hakkında konuşan Karataş, “Görsel medya bence yüzde 90 bugün elzemdir. Özellikle din anlatacaksanız insanlar daha çok görerek anlayabiliyorlar. Somut kavramlar önemli, soyutlardan çok fazla insanlar etkilenmiyor. Yani siz onlara göstereceksiniz. Namaz kılmayı göstereceksiniz. İşte bir edebi, ahlakı orada kendiniz yaşayarak göstereceksiniz ki etkili olsun. Bu yönden bulunmaz bir fırsat diye düşünüyorum ve bizim de onu en doğru şekilde kullanmamız, insanların yararına sunmamız bizim görevimiz diye düşünüyorum” dedi.

gorsel-medya-1.png

‘ÇOBANINDAN EN ÜST YÖNETİCİSİNE KADAR İZLEYİCİMİZ OLUYOR’

Karataş,” Televizyondan dini anlattığınızda geri dönüş alıyor musunuz? Sorusunu şöyle yanıtladı:  “Biz geri dönüşümü işte böyle fuarlarda, konferanslarda, yol boyu yolculuklarda karşılaştığımız insanlarla görüyoruz alıyoruz. Şöyle söyleyeyim: Çobanından en üst yöneticilerine kadar, her mezhepten, her dinden izleyicilerimiz olduğunu biliyoruz. Belki uç bir örnek ama fikir vermesi bakımından anlatayım: Bir gün havaalanında bizi bekleyen hanımefendi dedi ki, “Sizi gördüm teşekkür etmek istiyorum. Ben Hristiyan’ım sizi dinlerken huzur buluyorum, devam edin” dedi. Namaza başlayanlar, oruca başlayanlar, umreye gidenler oluyor. Bizim bir sözümüz onlara bazen can simidi gibi ışık oluyor. Güzel dinimizi, güzel peygamberimizi yormadan, yorulmadan ve karşı tarafı ürkütmeden güzellikle anlatırsanız onlar sebep oluyor. Ondan dolayı Rabbimize hamd ediyoruz şükürler olsun diyorum.”

gorsel-medya-2.png

‘OKUMAK EN BÜYÜK SERMAYE’

Konya’da olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Karataş, “Bugün güzel bir mekanda Konya gibi ulu bir şehirde ve bu güzel atmosferde kitap fuarında ilimle, kitapla, bilgiyle, kültürle, irfanla hemhal olmak ve okuyarak rabbini tanımak, marifet sahibi olmak, derdi olan insanların toplandığı mecliste sizlere hitap etmekten son derece mutluyum. Cenabı hak okumayı bizlere lütfetmiş. Göz vermiş, idrak için akıl vermiş, gönül vermiş bütün bu nimetleri için ne kadar şükretsek azdır. O yüzden Rabbimize binlerce hamd olsun” ifadelerini kullandı. Okumanın en büyük sermaye olduğunu söyleyen Karataş, “Konya’ya daha önce de geldik ama bugün çok farklı bir manzara var. Çok sayıda öğrenci ve çok fazla katılımcı var, harika bir konsept var, atmosfer var. Konya Büyükşehir Belediyesine ve emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.  Söyleşiye olan ilgi itina, imzaya olan bize olan rağbetten de kıyaslayacak olursanız diğer çok kıymetli yazar arkadaşlarımız da var. Gerçekten büyük bir ilgi olduğu görülüyor. Tabi bunun bir alt yapısı olmalı bir emek verilmiş ki karşılığı alınıyor. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum devamını diliyorum inşallah. Okumak bir milletin en büyük sermayesidir. Kalemsiz devlet yönetilmez. Kalemsiz insanlar mutlu olamazlar. Kitap ve kalem bizim her şeyimiz. Oku diyen bir dinin bilenlerle bilmeyenlerin bir olmayacağını bize fark ettiren bir inancın sahipleriyiz. O yolda okumadan olmaz. Gücümüzün yettiğince okumak, yazmak, tanımlamak zorundayız. Dünyayı yönetenler başkalarını tanımlayanlardır. Bunun yolu da okumaktan geçiyor” şeklinde konuştu.

gorsel-medya-3.png

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ