Ramazan bereketi pazar tezgâhlarına da yansıdı

11 ayın sultanı Ramazan geldi. Birçok kentte olduğu gibi Konya'da da çarşı, pazar ve marketlerde hareketlilik arttı.
Ramazan bereketi pazar tezgâhlarına da yansıdı

Manevi duyguların yoğunlaştığı Ramazan, esnafın da yüzünü güldürmeye başladı. İftar sofralarında ağırlayacakları misafirler için hazırlık yapan vatandaşlar, Kadınlar Pazarı başta olmak üzere alış veriş merkezlerine ve pazarlara akın ediyor.

RAMAZAN AYI ESNAFA BEREKETİYLE GELİYOR

Ramazan ayı ile birklikte Konya’da vatandaşların alışveriş telaşı başladı. Misafirlerine güzel sofralar hazırlamak isteyen vatandaşlar, çarşının yolunu tutarak en ucuz yerden alışveriş yapmak istiyorlar. Ramazan ayında ürünlerde zamla karşılaşmak istemeyen vatandaşlar için esnaftan sevindirici haber geldi. Pazarcılar, Konya’da sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alan baklagillerden, et fiyatına, domates, salatalık, biber, patlıcan gibi sebzelerin fiyatlarında her hangi bir zam oranı yaşanmadığını belirttiler. Kadınlar Pazarı’nda esnaf olan Hasan Güleryüz; “Ramazan ayı bereketiyle geldi. Bu Ramazan ayında diğer Ramazan’lar da olduğu bir fiyat artışı olmayacak. Fiyatlar şuan makul durumda ve Ramazan ayı boyunca da bu fiyatlar sabit şekilde devam edecek diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. 

ET, TAVUK VE YUMURTA FİYATLARI UYGUN

Konyalılar et ve etli yemekleri seviyor. Özellikle Ramazan ayında et tüketimi daha fazla oluyor. Gün boyunca daha tok olmamızı sağlayan yumurtanın da fiyatında bir artış gözlenmedi. Et fiyatlarının normal bir şekilde seyrettiğini dile getiren kasap Bünyamin Tekdemir; “Ramazan ayına çok bir süre kala et ve tavuk ürünleri sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Tavuk, kanat, pirzola, kanatlarda fiyat artışları yaşanmadı. Marketler ve alışveriş merkezlerinde fiyatlar biraz daha yüksek. Ancak vatandaşlar Kadınlar Pazarı ve civarında daha uygun fiyatlar da et satın alabilir. Şuan kıyma fiyatları 15 ile 25 TL arası, tavuk çeşitleri 7 buçuk lira ile 15 lira arasında değişiyor. Yemeklik olarak parça tavuğun kilosu ise 7 buçuk lira. Sucuk fiyatları 35 – 40 lira arasında. Fiyatlar et piyasasına göre normal hatta iyi diyebiliriz. Sahurların vazgeçilmezi yumurtanın kolisi ise 7 buçuk ile 10 lira arasında değişiyor.” şeklinde konuştu.

SAHUR VE İFTARLARIN VAZGEÇİLMEZİ KARPUZ

Kadınlar Pazarı’nda sebze satışı yapan Ayvaz Akkaş; “Fiyatlar 10 gün önce yüksekti. 10 gündür fiyatlar düşmüş şekilde satış yapıyoruz. Ramazan’da da fiyatlar artmaz aynı bu şekilde devam eder. Domates 1 buçuk lira, salatalık 1 buçuk lira, biber ve patlıcan 2 lira. Yaprak sarması da geçen yıl ki fiyatlarla aynı 8 lira. Taze fasulyenin kilosu 3 – 3 buçuk lira arasında. Mantar 7 - 8 lira arasında değişiyor.” ifadelerini kullandı. Meyve fiyatlarının değişmediğini aktaran Hüseyin Çalışkan; “Meyve fiyatları geçen yıl ki fiyatlarla aynı. Şuan karpuzların kilosu 1 buçuk 2 lira civarında, şeftali 4 lira, muz 6 lira, yenidünya 4 lira, kayısı 4 lira, erik 6 lira, yerli kiraz 10 lira, elma 3 lira. Fiyatlar özellikle Ramazan’a göre gayet makul durumda. Ramazan’da fiyatların artacağını düşünmüyorum. Hatta daha da düşebileceğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu. İftar sofralarının bir vazgeçilmezi de salatalar. Yeşilliklerde de yine fiyatların gayet uygun olduğunu söyleyen Durmuş Küçükdurmuş; “Yeşilliklerde de fiyatlarımız ortalama durumda. Şuanda fiyatlar çok güzel, Ramazan’da artış beklemiyoruz inşallah Ramazan boyunca da böyle devam eder. Marullar 1 buçuk 2 lira arasında, maydanoz, tere ve roka 1 lira, Manisa yaprağı 7 buçuk liraya, Aladağ yaprağı 9 liraya veriyoruz. Havuç 2 buçuk lira, limon 4 lira, taze soğan 1 buçuk lira.” dedi.

as1.jpg

REKOR PATATES VE SOĞANDA

Pazar fiyatlarında en düşük fiyatlar patates ve soğan fiyatlarında. Yeni geldiği için biraz daha pahalı olan sarımsağın ise birkaç güne fiyatının düşeceği söyleniyor. Fiyatlar hakkında bilgi veren Akif Kurt; “Patatesin fiyatı çok düştü. 10 gün önce 2 buçuk – 3 lira civarındaydı. Şimdi patates 1 buçuk lira daha küçük olan patatesler var onlar da 1 lira 25 kuruş. Soğanların fiyatları da 1 lira. Sarımsağın bağı 5 lira. Sarımsak daha yeni geldi. 2 – 3 güne sarımsağın fiyatı da düşer. Ramazan’da da fiyatların böyle devam edeceğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu. 

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ DE YÜZ GÜLDÜRÜYOR

Süt ve süt ürünlerin de tereyağı ve kremada yaşanan hareketliliğe rağmen bu yıl makul fiyatlar Ramazan boyunca devam edeceğe benziyor. Fiyatlar hakkında konuşan Naim Temiz; “ Kadınlar Pazarı marketlere göre zaten çok daha hesaplı ve uygun. Süt ürünlerinde Ramazan dolayısı ile bir artış yok. Ramazan’da da artış beklemiyoruz. Sadece kremada biraz hareketlilik var dolayısı ile birbirleri ile bağlantılı olduğu için tereyağında bir hareketlilik var bunun dışında artış olacağını sanmıyorum. Peynir 5 liradan başlıyor 35 liraya kadar var. Lor 5 lira, keçi peyniri 35 lira, tulumlar 12 – 17 lira arasında, küflü peynir 15 lira. Zeytinler genel olarak 12 lira ile 17 lira arasında. Kalite kalite fark ediyor. Yoğurtlar 5 ile 8 buçuk arasında değişiyor. Tereyağı 20 – 22 lira arasında. Kremanın kilosu 6 lira. Tahin fiyatları geçen yıl ile aynı kilosu 15 lira, kurutulmuş sebzelerin kilosu 16 – 17 lira civarında. Petek bal 25 – 30 lira, süzme ballar 15 – 20 lira civarında.” ifadelerini kullandı.

as.jpg

HER BÜTÇEYE UYGUN HURMA BULUNUYOR

Ramazan ayının olmazsa olmazı hurma satışlarında artışlar yaşanmaya başladı. Ramazan’a özgü lezzetlerden olan hurmanın fiyatında geçen yıla oranla fazla bir değişiklik olmadı. 10 TL’den başlayan hurma fiyatları 120 TL’ye kadar çıkabiliyor. En fazla rağbet gören hurma Medine hurması olurken en yüksek fiyata Acve hurması satılıyor. Vatandaşın hurmaya olan ilgisinden memnun olan esnaf, satışların Ramazan’da iyice artacağını söylüyor.Medine hurması 36 TL, jumbo Medine hurması 40-45 TL, İran hurması 10 TL, Bağdat hurması 10 TL, Tunus hurması 30 TL iken Ramazan ayının sonlarına doğru fiyatların düşmesi bekleniyor. Kayısı da ufak bir artış yaşanarak geçen yıl 7 lira iken bu yıl 10 lira oldu. İncir ise geçen yıla göre daha da ucuzlayarak kilosu 20 liradan satılıyor. Kuru üzüm ise 7 lira. Her kesimden vatandaşın hurma alabileceğini aktaran Ahmet Bilgin; “10 liradan 100 liraya kadar 10 çeşit hurma var. Hurmanın fiyatları kalitesine göre değişiyor. En pahalısı 100-120 TL arası olan Acve hurması. Bunun yanında her bütçeye uygun hurma var. Bizde en fazla satılan Medine, Mebrun, Ürdün ve Kudüs hurması." diye konuştu.

BÜŞRA AKSAKBAĞI/YENİHABER GAZETESİ