“Son Virajda En Önemlisi Stresten Uzak Durmak”

İkinci TEOG Sınavları 26-27 Nisan 2017 tarihlerinde yapılacak. İkinci TEOG sınavlarında sorulacak soruların %30’u birinci sınavın konularını, %70’i ise birinci sınavdan bu güne kadar olan konuları kapsayacak.
“Son Virajda En Önemlisi  Stresten Uzak Durmak”

Konya Başak Koleji Müdürü Hamza Kaynar, Sınavın hayatın sonu anlamı taşımadığını kaydederek, öğrencilerin ilk olarak stresten uzak bir şekilde sınava girmeleri gerektiğinin altını çizdi. 

İkinci TEOG Sınavları 26-27 Nisan 2017 tarihlerinde yapılacak. İkinci TEOG sınavlarında sorulacak soruların %30’u birinci sınavın konularını, %70’i ise birinci sınavdan bu güne kadar olan konuları kapsayacak.Mazeretinden dolayı sınava giremeyen öğrenciler, mazeretlerini okul müdürlüklerine belgelendirdikleri takdirde 20-21 Mayıs 2017 tarihinde yapılacak olan mazeret sınavına alınacaktır. Birinci TEOG sınavına giren 1,287,847 öğrenciden 4742’si tüm soruları doğru yanıtladı. Çok sayıda öğrencinin tüm soruları yaptığı sınavlar ölçme sınavı özelliği taşır. İkinci sınavlarda da benzer bir sonucun veya birinci TEOG da tam yapan öğrencilerden sadece 1000 tanesinin bile ikinci sınavda tam yapması durumunda Galatasaray ve İstanbul Lisesi’ni tercih edecek öğrenciler arasında kura çekilmek zorunda kalınır. Çünkü Galatasaray Lisesi Türkiye genelinde ilk 330’a, İstanbul Lisesi ilk 750’ ye giren öğrencilerin yerleşebildiği okullardır. Bu nedenle ikinci TEOG sınavlarının daha çok seçmeye yönelik soruları içermesini beklemek gerekiyor.Konya Başak Koleji Müdürü Hamza Kaynar yaptığı açıklamada hiçbir sınavın esas itibariyle hayatın sonu anlamına gelmediğini kaydetti. Kaynar “Sınav zorsa herkese zor, kolaysa herkese kolaydır ve kolay sınavlar seçmeyi zorlaştıracağından gerçek anlamda adil olamaz. Gerçek anlamda ders çalışan öğrencinin hak ettiği yere yerleşmesi, zorlayan sınavlarla mümkündür. Dolayısıyla düzenli çalışan öğrencilerin zor sınavdan korkmamaları hatta istemeleri gerekir’’ dedi.

“KENDİ PERFORMANSINIZ HERŞEYİN ÜSTÜNDE”

TEOG sınavına girecek öğrencilerin sınav sabahı rutin kahvaltılarını yapmalarını ve uyku düzenlerini bozmamaları gerektiğini ifade eden Kaynar, Günlük rutinlerin dışına çıkılmaması gerektiğini, yapılması gereken en son şeyin de stres olduğunu kaydetti. Öğrencilere sınav öncesi ve günü hakkında tavsiyelerde bulunan Kaynar, “Kendi performansınızı en iyi şekilde değerlendirin. Başarısız olduğunuz durumlara değil de, geçmişte elde ettiğiniz başarılara odaklanın. Bu sınavda hedeflere ne kadar yakın olduğunuzu objektif bir biçimde değerlendirin. Ailelerde çocuklarının performansının üzerinde bir şey beklememeli. Bu durum çocuğun hem kaygısını azaltmakta hem de sınavda daha başarılı olmasını sağlar” diye konuştu. Bunun dışında uyku düzenine riayet edilmesinin ve beslenmenin önemine de vurgu yapan Kaynar, sınav günü için doğru beslenmenin, öğrencilerin bilişsel yeterliliği üzerinde yok sayılamayacak bir öneme sahip olduğunu söyledi.

“AİLELER SINAV ALANINDA BEKLEMESİN”

Sınavdan önceki gün öğrencinin ders çalışması; yaşadığı kaygı ve o güne kadar yaptığı çalışmadan duyduğu memnuniyetle alakalı olduğunu ifade eden Kaynar, “Son gün yapılan çalışmanın faydasının olmadığını kolaylıkla söyleyebiliriz. Ancak ders çalışmak istiyorsa öğrenci buna engel olmakta anlamsız. Öğrenci son gün çalışma yapmak istiyorsa, soru çözmek yerine konu tekrarı yapmayı tercih etmelidir” diye konuştu. Kaynar sözlerini şöyle sürdürdü; “Sınav günü o güne kadar uyku saatiniz neyse o rutini bozmadan uyuyun. Ailelerin sınav salonu dışında beklemeleri adayların biran önce soruları cevaplayarak erkenden dışarıya çıkmaları için bir baskı unsuru oluyor. Bunun yerine sınav saatinden sonra gelinmesi daha uygun olacaktır”

BÜŞRA AKSAKBAĞI / YENİ HABER GAZETESİ