Umre ve hac özel sektöre bırakılmalı

Umre ve hac özel sektöre bırakılmalı

Kutsal topraklara gidebilmenin günümüzde lüks olmaktan çıktığını ve orta sınıf insanların rahatlıkla hac ve umreye gidebildiklerini söyleyen Fay Turizm Genel Müdürü Mehmet Kürkçü, İslami hassasiyet ve dinini yaşama konusunda Konya’nın ayrı bir yeri olduğunu söyledi. 

Konya, İslam’ı yaşayış noktasında birçok ile nispeten biraz daha ileride diyen Fay Turizm Genel Müdürü Mehmet Kürkçü, ‘’Yüzde doksan dokuzu Müslüman bir ülkede yaşıyoruz ama hassasiyet noktasında, yaşama noktasında Konya’nın belirgin bir özelliği var. Bundan dolayı da insanlar deniz kenarında tatil yapmanın ötesinde hac ve umreye gitmeyi kendilerine rehber edinmişler.  İstanbul’dan kutsal topraklara buradan daha fazla insan gidiyor ama nüfus oranına baktığımızda Konya’da hac ve umreye giden kişi sayısı daha fazla’’ şeklinde konuştu.

THY ULAŞIM TALEBİNİ KARŞILAYAMIYOR

Türkiye’de yaklaşık altı yüz turizm firmasının olduğunu ancak dört yüz tanesi hac ve umre rehberliğini yaptığını ifade eden Kürkçü, ‘’Bu işi en fazla yapan iller Konya, İstanbul ve Bursa. Konya’da Karaman ile  birlikte yüz tane firma var. Ulaşım noktasında THY talebi karşılayamıyor. Geçen yıl Pegasus ile Medine, Mekke seferlerine başladık. Atlas Jet ve Pegasus ile seferler yapılıyor. Son yıllarda insanlar aktarmalı uçuşu tercih etmiyor. Konya’dan direk Cidde’ye veya Medine’ye gitmeyi tercih ediyor. Aslında hac, umre meşakkattir. Hac ve umre yolculuğuna çıkan bir insan meşakkati göze almalıdır’’ ifadelerini kullandı.

kurkcu--gurbuz-(1).jpg

BU İŞ ÖZEL ŞİRKETLERE BIRAKILMALI

Devletin hac ve umre organizasyonunda yüzde altmışa ve yüzde kırklık bir kotası olduğunu belirten Kürkçü, ‘’ Devlet yüzde altmışını ben, yüzde kırkını siz götüreceksiniz diyor. Normalde bu işi hizmet maksadıyla yapmalı, ücretini de şirketlerden aşağı tutmalı. Fakat şu anda Diyanetin fiyatları özel şirketlerden daha yüksek. İnsanlar Diyanetin arkasında devlet olduğu için daha garantili düşüncesini taşıyor. Eğer biz aynı fiyata taşırsak veya biraz aşağı taşırsak o zaman özel şirketler bu işi yapamaz deniyor. Burada şirketler değil, umumi menfaat ön planda tutulmalı. Bence diyanet şirketlerden daha aşağı fiyatlara götürülmeli’’ dedi.

UMRE SEKTÖRÜNDE BİR DURGUNLUK VAR

Suudi Arabistan’da yaşanan sıkıntılara da değinen Kürkçü, ‘’Suudi Arabistan da yaşanan facia ile alakalı basından medyadan duyduğumuz çok çeşitli haberler var. Ama işin doğrusunun söylenmediği kanaatindeyim. Bu yıl hacda yaşanan talihsiz vinç kazası ve Mina’daki şeytan taşlamadaki izdihamdan dolayı şu anda umre sektöründe bir durgunluk var. Orada inşaat devam ediyor çünkü. Birde siyasi çalkantılar, doların, dövizin yükselmesinden kaynaklı sebeplerde var.  Şu da var, kimisi oraya ölmek içinde gidiyor. Ya Rabbi benim canımı orada al diyende var’’ diye konuştu.

kabe.jpg
                  Fay Turizmin 2009 yılında kurulduğunu, hac ve umre işine ise 2015 yılında başladıklarını belirten Fay Turizm Genel Müdürü Mehmet Kürkçü "Bu sektöre kesinlikle hizmet açısından Konya'da bulunmayan kaliteyi getirmeyi düşünüyoruz. Ciddi plan ve projelerimiz var." dedi.
 

UMRE ARTIK ZENGİN İŞİ DEĞİL

Bundan on beş yirmi yıl evvel sadece zengin insanların umreye gidebildiklerini, ama şu anda orta kesiminde rahatlıkla umreye gidebildiklerine dikkat çeken Kürkçü, ‘’Şu anda orta kesim, örneğin gelir düzeyi üç bin lira civarı olan bir kişi rahatlıkla umreye gidebiliyor.  Fay Turizm olarak taksitlendirme yaparak insanların umre yapmalarına da yardımcı oluyoruz. Gelir düzeyinden ziyade insanlar dünyanın boş olduğunu anlayıp maneviyatı yakaladığı zaman umre eğilimini artırıyor. İnsanların refah seviyesi yükseldikçe, gelir düzeyleri arttıkça hayatını ya umreyle ya da  bir tatille süslüyor. Biz insanlara illa umreye gidin demiyoruz ancak bu kutsi mekanlara götürmeye davet ediyoruz’’ diyerek sözlerini tamamladı.

kurkcu--gurbuz-(2).jpg

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ