Yeni Haber'de Ramazan 12. Gün (22 Mart 2024)

Yeni Haber ailesi olarak hayırlı ramazanlar diliyoruz. Konya için bugün imsak vakti 05:22, iftar saati ise 19:10.
Yeni Haber'de Ramazan 12. Gün (22 Mart 2024)

Namaz, müminin Allah’a yönelişinin en somut göstergelerinden biridir. Namaz, vahyin bütün süreçlerinde yer alan ve her peygamberin davet ettiği ortak bir ibadettir. Peygamberler, bu nadide ibadetle ümmetlerine örnek olmuştur. “Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazı devamlı kılanlardan eyle.” yakarışıyla İbrahim (as) Rabbine niyazıdır namaz. “Yavrucuğum! Namazı dosdoğru kıl!” diyen Lokman (a.s)’ın hikmetli sözünde müşfik bir babanın evladına nasihatidir namaz. “Bana kulluk et; beni anmak için namaz kıl.” ilahi emrine muhatap olan Musa (a.s) için Allah’ı anmak ve O’na kul olmaktır namaz. “Nerede olursam olayım yaşadığım sürece Allah bana namazı emretti.” diyen İsa (a.s)’ın vazgeçilmezidir namaz. Kerim Kitabımızın,“De ki: Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi olan Allah içindir.” âyetiyle Efendimizin şahsında tüm müminlerden istenen ihlas, samimiyet, Allah’a adanmışlık ve teslimiyetin bir nişanesidir namaz.

fidye-vermeye-gucu-yetmeyenler-ne-yapmali.jpg

Fidye vermeye gücü yetmeyenler ne yapmalı?

Senenin hiçbir mevsiminde oruç tutamayacak kadar yaşlı olan (pîr-i fânî) kimselerin, maddî durumları uygunsa Ramazan’ın her bir günü için bir fakire fidye (yani bir fitre) vermeleri gerekir. İyileşme umudu olmayan hasta da bu hükme tâbidir (Bakara, 2/184). Fidye verecek gücü olmayanlar ise, fidyeden sorumlu olmazlar (İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 396). Ancak kasten tutmadıkları oruçların uhrevî sorumluluğunu taşırlar. Bu durumda olanların yapabileceği Cenab-ı Hak’tan bağışlanma dilemektir.

humeze-suresi.jpg

HÜMEZE SÛRESİ

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

1, 2. Arkadan çekiştirmeyi, yüze karşı eğlenmeyi adet edinen herkesin vay haline! O ki, mal toplamış ve onu saymış durmuştur.

3.(O), malının kendisini ebedi kılacağını zanneder.

4. Hayır! Andolsun ki o, Hutame’ye atılacaktır.

5.Hutame’nin ne olduğunu bilin misin?

6, 7. Allah’ın tutuşturulmuş, (yandıkça) tırmanıp kalplerin ta üstüne çıkan ateşidir.

8, 9. Onlar (bu ateşin içinde) uzatılmış sütunlara bağlanmışlar ve o vaziyette o (ateş) üzerlerine kapatılmıştır.

AYET

Bu (Kur’an) bütün insanlığa bir açıklamadır; takva sahipleri için de bir hidayet ve bir öğüttür. (Al-İmran 3/138)

HADİS

“Kim yalan konuşmayı ve yalan dolanla iş yapmayı terk etmezse Allah o kimsenin yemesini, içmesini bırakmasına kıymet vermez.” (Buhari, Savm, 8, Edep,51)

DUA

"Allah’ım! Kesin imandan sonra şüpheye düşmekten sana sığınırım. Şeytanlara yakın olmaktan sana sığınırım ve din gününün azabından sana sığınırım." (İbn Ebî Şeybe, "Dua", 1, No: 29135)


Kaynak:HABER MERKEZİ

Etiketler :