Yeni Haber'de Ramazan 13. Gün (23 Mart 2024)

Yeni Haber ailesi olarak hayırlı ramazanlar diliyoruz. Konya için bugün imsak vakti 05:21, iftar saati ise 19:11.
Yeni Haber'de Ramazan 13. Gün (23 Mart 2024)

ORUÇ TUT, ŞİFA BUL

Oruç kelimesi, sözlükte “bir şeyden uzak durmak, bir şeye karşı kendini tutmak” anlamına gelir. Terim olarak oruç, tan yerinin ağarmasından güneşin batmasına kadar şer‘an belirlenmiş ibadeti yerine getirmek niyetiyle yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmayı ifade eder. Süresi içinde kişinin kendini oruç yasaklarına karşı tutmasına imsâk denir, bu kelime “oruca başlama, orucun başlangıç anı” mânasında da kullanılır. Vakti gelince orucu usulüne göre açmaya, yani orucu sonlandırmaya iftâr adı verilir. Kuran-ı Kerim’de, “Eğer bilirseniz orucu tutmanız sizin için daha hayırlıdır” açıklamasıyla zarara yol açmayacağı anlaşılan hallerde orucun büyük bir fırsat olduğu ve bunu kaçırmamak için ortaya konan iradenin büyük bir değer taşıdığı belirtilmektedir.

yeni-haberde-ramazan-13-gun-23-mart-2024-004.jpg

İNSÜLİN İĞNESİ ORUCU BOZAR MI?

İğnenin orucu bozup bozmaya­cağı, kullanılış amacına göre değerlendirilebilir. Ağrı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaç­larla enjeksiyon yapılmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve/veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Şeker hastalarının kullan­dıkları insülin iğnesi bu nitelikte olmadığı için orucu bozmaz. Diğer yandan ehil doktorların, oruç tutmasının sağlık açısından zararlı olacağı teşhisini koydu­ğu bir hasta, Ramazan’da oruç tutmayabilir. Böyle bir kişi, eğer iyileşme ihtimali varsa orucunu daha sonra kaza etmek üzere bırakır; böyle bir ihtimal yoksa Ramazan ayının her günü için birer fidye verir. İnsüline bağımlı olarak yaşayan hastaların da oruç tutmaları sağlıklarına zarar veriyorsa oruç tutmayabilirler. Tu­tamadıkları oruçlarının sayısınca her gün için bir fidye verirler.

yeni-haberde-ramazan-13-gun-23-mart-2024-007.jpg

FİL SURESİ

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

1.Rabbin fil sahiplerine neler etti görmedin mi?

2.Onların kötü planlarını boşa çıkarmadı mı?

3.Onların üstüne sürü sürü kuşlar gönderdi.

4.O kuşlar, onların üzerlerine pişkin tuğladan yapılmış taşlar atıyordu.

5-Böylece Allah onları yenilip çiğnenmiş ekine çevirdi.

yeni-haberde-ramazan-13-gun-23-mart-2024-005.jpg

AYET

Şüphe yok ki Allah zerre kadar haksızlık etmez. (Kulun yaptığı iş, eğer bir kötülük ise, onun cezasını adaletle verir.) İyilik olursa onu katlar (kat kat arttırır.)kendinden de büyük mükafat verir. (Nisa 4/40)

HADİS

“Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız; müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz.” (Buharî, 3:72)

yeni-haberde-ramazan-13-gun-23-mart-2024-006.jpg

DUA

"Allah’ım, beni bağışla, bana merhamet et, bana hidayet nasip eyle, bana âfiyet ve (hayırlı) rızık ver." (Müslim, "Zikir", 35)

Kaynak:HABER MERKEZİ

Etiketler :