Yeni Haber'de Ramazan

Yeni Haber ailesi olarak hayırlı iftarlar diliyoruz. Konya için bugün iftar saati 20.07
Yeni Haber'de Ramazan

TÖVBE VE İSTİĞFAR

Ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz, kendisine karşı gelmekten sakınan kulları hakkında şöyle buyurur: “Onlar, bir kötülük yaptıklarında, ya da kendilerine zulmettiklerinde Allah’ı hatırlayıp günahlarından dolayı hemen tövbe-istiğfar ederler. Zaten günahları Allah'tan başka kim bağışlayabilir ki! Bir de onlar, işledikleri kötülüklerde, bile bile ısrar etmezler.” (Âl-i İmrân, 3/135). Hadis-i şerifte ise Peygamberimiz (s.a.v.) tövbe ve istiğfarın önemini şöyle bildirmektedir: “Kul, bir hata işlediğinde kalbinde siyah bir nokta belirir. Şayet o, günahı terk eder, bağışlanma diler, tövbe edip Allah’a dönerse kalbi cilâlanır. Eğer bunları yapmaz, günah ve hataya devam ederse siyah nokta büyür ve neticede bütün kalbini kaplar.” (Tirmizî, Tefsîru’l-Kur’ân, 83). Rabbimizin bizlerden istediği daima iyiye, güzele, hayra yönelmektir. Kendisi ve Resul’ünün emir ve yasakları doğrultusunda bir hayat sürmektir. Böylece dünya ve ahiret saadetine erişmektir. Ne var ki, hepimiz insanız. Her an günaha sürüklenme riskiyle karşı karşıyayız. Dolayısıyla Rabbimizin bize bir lütfu olan tövbe ve istiğfara hepimiz muhtacız.

1-989.jpg

GÜNÜN SURESİ

106. KUREYŞ SURESİ

Rahman ve Rahman olan Allah’ın adıyla!

Beni yoktan var edip üstün üstün yeteneklerle donatan ve kulluk göreviyle yeryüzüne gönderen sonsuz şefkat ve merhamet sahibi yüce Rabb’imin adıyla, O’nun verdiği güç ve yetkiye dayanarak ve yalnızca O’nun adına okuyor, söylüyorum:

1. Allah Kureyş kabilesinin huzur ve güvenliğini sağlamak için,

2. Özellikle de, Mekke’nin en önemli gelir kaynağı olan kervan ticareti amacıyla kışın daha sıcak olan Yemen’e ve yazın da daha serin olan Suriye’ye yaptıkları yolculuklarında onların güvenliğini sağlamak için Kâbe’yi fil ordusunun ve başkalarının saldırılarından korumuştur. Böylece Arap Yarımadasın da Kureyş’in saygınlığını artırarak Mekke’yi son derece güvenli bir şehir haline getirmiştir.

3. O halde bu huzur ve güven ortamının sürmesini istiyorlarsa, bu evin Rabbine kulluk etsinler ve onun gönderdiği kulluk sistemini bireysel ve toplumsal hayata egemen kılsınlar.

4. Onları bu verimsiz topraklarda açlıktan kurtarıp doyuran ve Arabistan’ın dört bir yanında kargaşa ve anarşi hüküm sürerken kendilerini her türlü tehlikeden koruyup güvene kavuşturan yüce Allah’a kulluk etsinler ki toplumsal felaketlerden, anarşiden, siyasi, ekonomik, ahlaki ve kültürel yozlaşmadan korunabilsinler; böylece, mutlu ve huzurlu bir toplumun temelini atarak, hem dünya da, hem de ahirette kurtuluşa erişebilsinler.

4-510.jpg

Günün Hadis-i Şerif-i

Üç kişi yolculuğa çıkarlarsa, aralarından birini başkan seçsinler! *Ebû Dâvûd

Günün Sözü

Devamlı vakarlı ol ve ciddiyeti tercih et. Vakar seni, doğru şakadan ve tebessümden de alıkoymasın. *Hasan El-Benna

Günün Ayeti

Allah kullarını esenlik yurdu olan cennete çağırıyor ve O, dilediğini doğru yola iletir. (10/25)

2-20180524175747.jpg

Uzman bir doktorun oruç tutmamasını önerdiği kimse ne yapmalıdır?

Uzman doktorların, oruç tutmasının sağlık açısından zararlı olacağı teşhisini koyduğu bir hasta, Ramazan’da oruç tutmayabilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 404). Şayet hastalığı geçici ise tutmadığı oruçlarını iyileşince kaza eder. Hastalığı kalıcı ise tutamadığı oruçlar için fidye verir. Konuyla ilgili âyet-i kerimede şöyle buyrulmaktadır: “Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse), o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.” (Bakara, 2/184).

3-864.jpg

Günün yemeği

GÜLLAÇ

Malzemeler: 12 adet güllaç yaprağı, 6 su bardağı süt, 1 su bardağı toz şeker, 1/2 çay bardağı gül suyu, 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi. Üzeri için: 2 yemek kaşığı toz antep fıstığı.

Yapılışı: Sütü derin bir tencereye aktarın ve kaynatın. Kaynamakta olan süte toz şekeri ekleyin. Ocaktan alın ve karıştırarak toz şekerin erimesini sağlayın. Son olarak; gül suyunu ilave edin. Ilınması için 2- 3 dakika kadar bekletin. Güllaç yapraklarını küçük parçalar halinde kırın. Tepsinin tabanını bir kat güllaç yaprağı ile kaplayın. Hazırladığınız sütlü karışımdan azar azar ekleyerek, yaprakları ıslatın. İnce çekilmiş ceviz içi serpiştirin. Aynı işlemi güllaç yaprakları bitene kadar tekrarlayın. Kalan sütü; en üstte kalan güllaç yapraklarının üzerine gelecek şekilde ekleyin. Tatlıyı, sütlü şerbetini çekmesi için 10 dakika kadar oda ısısında bekletin. Şerbetini çeken tatlıyı kare halinde dilimleyin. Dilimlerin orta kısmına gelecek şekilde nar tanesi ve arzuya göre ceviz içi serpiştirin. Buzdolabında 1 saat kadar beklettikten sonra soğuk olarak servis edin. Afiyet olsun.