28 Şubat kafası hortladı: Yine başörtüsüne kafayı taktılar

Kamuda başörtüsü yasağı 2013’te, Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) ise 2017 yılında kalkmasına karşın Kayseri 2’nci Ana Bakım Fabrika Müdürü Albay İlhan Coşkun’un, yayımladığı iç emirle fabrikadaki personele ve ailelerine başörtüsü ve sakal yasağı koyması tepki çekti. MSB'nin aldığı karar ile yasakçı albay açığa alındı. Öte yandan Eğitim-İş Sendikası da skandal bir karara imza atarak, hazırladığı bir metinle, 2023 sonrası stratejiler için başörtüsü üzerinden zemin yokladı.
28 Şubat kafası hortladı: Yine başörtüsüne kafayı taktılar

28 Şubat zihniyeti yine hortladı denilecek olay Kayseri’de meydana geldi. Kamuda başörtü yasağının 2013’te TSK’da ise 2017 yılında kalkmasına rağmen Kayseri 2’nci Ana Bakım Fabrika Müdür Albay İlhan Coşkun skandal bir yasak getirdi. Coşkun yayımladığı iç emirle fabrikadaki personele ve ailelerine başörtüsü ve sakal yasağı koydu. Tepki çeken yasağı 6 Eylül’de yayımlayan Coşkun, “Müdürlükte görev yapan tüm personelin lojmanlarda ikamet eden subay astsubay ve aileleri ile bunları ziyarete gelen misafirlerin ve iş takibine gelen şahısların türban, çember sakal topuklara kadar uzanan pardösü vb. ideolojik amaç simgeleyen çağ dışı kıyafetler ile fabrika müdürlüğe girmesine ve komutanlık içerisinde gezmesine müsaade edilmeyecektir” ifadelerini kullandı.

BAŞÖRTÜSÜNE ‘ÇAĞ DIŞI KIYAFET’ DEDİ

Başörtüsünü ‘çağ dışı kıyafet’ olarak nitelendiren Coşkun’un emrine gelen tepkiler üzerine geri çektiği ve ‘sehven’ yazıldığı iddia edildi. Türkiye gazetesinin elde ettiği bilgiye göre Milli Savunma Bakanlığı Albay İlhan Coşkun hakkında inceleme başlattı.

EĞİTİM-İŞ SENDİKASINDAN SKANDAL METİN

Eğitim-İş Sendikası Merkez Kurulu’nun 5 Eylül 2022 tarihinde Genel Başkan Kadem Özbay Başkanlığında toplanarak aldığı bir başka karar ise pes dedirtti. Kadem Özbay, Cengiz Sarıyer, Hüseyin Selçuk, Şenol Eyüboğlu, Orhan Yıldırım, Emine Çalık ve Suat Özkolay’ın yer aldığı kurul üyelerinin imza attığı kararda, “Eğitim-İş üyelerinin üstün sorumluluk duygusu ve eğitimin gücüne dayanarak; Atatürk’ün önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını, egemenliğini, ulus ve ülke bütünlüğünü, laik düzenini, demokratikleşme ve ulusal eğitim hedefini geliştirerek korumak ve sonsuza kadar yaşatmak için elinden gelen her türlü çabayı gösterir. Siyasi iktidarın kamu kurumlarına saf dini simgeleri sokma, toplumu muhafazakarlaştırma, Cumhuriyet değerleriyle hesaplaşma adına özgürlük kisvesi adı altında yapmış olduğu uygulama ve düzenlemeler kabul edilemez. Önceki yıllarda olduğu gibi 2022-2023 eğitim öğretim yılında da; Eğitim-İş’in Atatürk ilke ve devrimlerine inanmış, Cumhuriyet değerlerine bağlı, üyelerinin dinsel, mezhepsel, etnik ve feodal sistemleri ifade etmeyen, mesleğe ve görevin gereklerine uygun çağdaş kılık-kıyafet tercihlerini özgürce yaparak kamusal hizmet vermeye devam etmelerine oy birliği ile karar verilmiştir.” İfadeleri kullanıldı.

senol-metinden-6.jpg

ESKİ TÜRKİYE HAYALLERİNE TOPUK SELAMI ÇAKIYORLAR

Eğitimciler Birliği Sendikası Konya 2 Nolu Şube Başkanı Şenol Metin, Eğitim-İş Sendikası’nın 28 Şubat sürecini hatırlatan skandal başörtüsü yasağı çalışmasına tepki gösterdi. Gecen hafta Kayseri 'deki askeri bir fabrika olan 2. Bakım Merkezinin Komutanı Albay İlhan Coşkun’un bir emir yayınlayarak başörtüsünü yasakladığını ve kamuoyunun güçlü refleksi ile emri yayınlayan komutanın derhal açığa alındığını hatırlatan Metin, açığa alma işlemine destek vererek kararı tebrik etti. Aynı hafta içinde, 5 Eylül’de Eğitim Hizmet Kolunun 4. büyük sendikası Eğitim-İş Sendikası genel merkezinin de skandal bir karara imza attığını ifade eden Metin, üzerinde çalışıldığı belli olan metinle, 2023 sonrası stratejiler için başörtüsü üzerinden zemin yoklandığını söyledi.

senol-metinden-1.jpg

“HAYALİNİ KURDUKLARI 2023 SONRASININ ESKİ TÜRKİYE’SİNE TOPUK SELAMI ÇAKIYORLAR”

Söz konusu mahfillerin 28 Şubat sürecini hortlatma girişiminde bulunduğunu söyleyen Metin, “1000 yıl sürmesi üzerinden kurgulanmış ancak milletin basireti, cesareti ve demokratik refleksleri ile çöpe atılmış 28 Şubat süreçlerinde görmeye alıştığımız bir metni Genel Yönetim Kurulu Kararı olarak kamuoyu ile paylaştı. 28 Şubat’ın çığırtkanlarının ‘Başörtüsü Yasağı’nı meşrulaştırmak için kullandıkları, siyasal simge, dinsel simge, laiklik, cumhuriyeti koruma, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlılık gibi kelimelerinin çokça geçtiği bir karar müsveddesi hazırlamışlar. Bu müsvedde metnin sadece bir anlamı var; 28 Şubat sürecinde pankart taşıyıcısı rolünü içselleştiren bu kadro, hayalini kurdukları 2023 sonrasının Eski Türkiye’sinde emirlerine girecekleri mahfillere topuk selamı vermektedir, ‘Biz burdayız!’ demektedir. Mesaj, eminim selam çakılan kirli mahfillerde anlaşılmıştır. Hayalini kurduğunuz Eski Türkiye’de size de yeni pankart taşıyıcısı rolleri hazırlanmıştır. 2002’de 28 Şubat’ın tüm siyasi taşeronlarını siyaset çöplüğüne gönderen bu milletin verdiği dersten siyasi aktörler gereken dersi aldı ve bu çerçevede ‘Helalleşme’ söylemi ile başörtülü hanımefendilere parti rozetleri takmakta, bir daha olmayacak sözleri vermektedir. Bu gerçekliğe rağmen Siyasi Figürün çalışma hayatındaki uzantılarınca bu dersin alınmamış olması ya algı noksanlığıdır, ya da geçmiş zamanda yaşamak olarak tanımlanan anakronizm dediğimiz psikolojik rahatsızlıktır. Her ikisi de Türkiye’nin özgürleşmesinde, vesayetten kurtulmasında aldığı inisiyatif ile milletin teşkilatı sendikamızın ilgi alanı dışındadır. Bize düşen ‘hasta iseniz tedavi olun.’, algı noksanlığınız var ise ‘sivil alanı terkedin’ demekten ibarettir” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE ÖZLEMİNİ KURDUĞUNUZ TÜRKİYE DEĞİL”

Eğitim-İş’e seslenen Metin, “Çalışma hayatının sorunları için sahayı beraber kullandığımız Sayın Eğitim-İş Yetkileri; Türkiye özlemini kurduğunuz Türkiye değil. Bir husus da helalleşme retoriğinde muhafazakarların, mütedeyyin kitlelerin oylarına talip olan Siyasi Figürün Gülşen için gösterdiği tepkiyi başörtüsüne yasak getirmek isteyen Yandaş Sivil Örgütlenmelerine göstermesine bekliyoruz” dedi.

‘BİZ BURADAYIZ’

‘Biz Buradayız’ diyerek kararlılıklarını vurgulayan Metin, “Özetle; Eğitim-Bir-Sen, başörtüsü de dahil olmak üzere özgürlük alanını genişletmek için mücadele eden, varlık nedeni özgürlükler üzerinden tanımlayan bir harekettir. Ve Eğitim-Bir-Sen’in Konya Üniversiteler Şube Başkanı olarak diyorum ki; ‘Biz Burdayız.’” İfadelerini kullandı.
• SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ

İlgili Haberler
 Yazı İşleri Müdürü
Etiketler :