Esra Akyol

Esra Akyol

Adam olacak çocuklar

Adam olacak çocuklar

Geçtiğimiz Cumartesi günü 7'den 77'ye herkesin gönlünde taht kuran Barış Manço'nun 21. ölüm yıldönümüydü. Ölümünün üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen şarkıları hafızalara kazınan ve hala dillerde dolaşan ünlü sanatçı herkesin Barış abisiydi. Adam Olacak Çocuk programıyla çocukların da gönlünde taht kurmuştu.

‘Adam Olacak Çocuk’ programıyla daha önce abisi Savaş Manço’ya da “Ben çocuklara şarkı söyleyeceğim” dediği gibi bazılarına ekrandan bazılarına yanından birçok çocuğun hayatına dokundu.

O abilerin en güzeliydi. O, 7’den 77’ye herkesin saygısını ve sevgisini kazanmayı başarmıştı. O, “Şimdi bir Barış Manço olsa daha umutlu olurduk” dedirtendi.

Adının Barış olması tesadüf değildi. Savaş yıllarında doğan Manço'ya dünyaya barış getirsin yeni bir umut olsun diye Barış ismi verilmişti.

İnsan unutulunca ölür diyen fakat 21 yıldır hiç unutulmayan sanatçının hayatını ve eserlerini bir kere daha hatırlayalım.

Barış Manço 2 Ocak 1943 tarihinde İstanbul Üsküdar'da doğdu. 1 Şubat 1999 tarihinde İstanbul Kadıköy'de vefat etti. Aramınzdan ayrılalı 21 yıl geçse de onun eserleri ve kendisi hala bizimle yaşıyor. Barış Manço Türk sanatçı, şarkıcı, besteci, söz yazarı, TV programı yapımcısı ve sunucusu, köşe yazarı, Devlet Sanatçısı ve Kültür Elçisi olarak çok önemli bir yere sahipti. Türkiye'de rock müziğin öncülerinden, Anadolu Rock türünün kurucuları arasında sayılan sanatçının, müziğe başlangıcı Galatasaray Lisesi'nde olmuştur. Şişli Terakki lisesinde eğitimini tamamlayan sanatçı, Yükseköğrenimini Belçika Kraliyet Akademisi'nde resim-grafik-iç mimari alanında tamamladı ve okulunu birincilik ile bitirdi. Bestelediği 200’ün üzerindeki şarkısı, kendisine on iki altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandırdı. Bu şarkıların bir bölümü daha sonra Arapça, Bulgarca, Felemenkçe, Almanca, Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak yorumlandı. Hazırladığı televizyon programıyla Dünya'nın pek çok ülkesine gitmiş, bu nedenle "Barış Çelebi" olarak adlandırılmıştır. Barış Manço 1991 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı Unvanı’na layık görüldü. 1 Şubat 1999 tarihinde, evinde geçirdiği kalp krizi sonucu, kaldırıldığı Siyami Ersek Hastanesinde aynı gece vefat etmiştir.

Sanata ve halka adanmış 56 yıllık bir ömür...

Barış Manço'nun bu kadar yakından tanınmasında en büyük katkıyı şüphesiz adam olacak çocuk programı sağladı. 1988 yılının Ekim ayında TRT 1’de çocuk ve aileye yönelik bir eğitim kültür ve eğlence programı olarak başlayan “7’den 77’ye”, Türk televizyonculuğunda şimdiye kadar ulaşılamamış bir rekora imza attı. Türkiye’de en uzun ve en başarılı televizyon yayıncılığını yaptı. Türkiye'nin dönemin çok önemli kültür elçisi olan Manço “Ekvator’dan Kutuplar’a” 5 kıtada 100’den fazla değişik yöreye giderek, 600.000 km’ye yakın yol kat etti ve ülkemiz belgeselciliğine farklı bir boyut getirdi.

Yükseköğrenimini Belçika’da Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi’nde tamamlayan ve çok iyi derecede İngilizce ve Fransızca konuşan Barış Manço, sanat yaşamında kendisine layık görülen 300’ün üzerinde ödül aldı.

Merhum ünlü sanatçı Barış Manço'nun oğlu Doğukan Manço bir söyleşi sırasında babasının asıl isminin ne olduğunu açıklamıştı. Babasının hayatından kesitler ve hatıralar aktaran genç Manço, babasının dört isminin olduğunu söyleyince herkes şaşırdı. Gerçek adı Tosun Yusuf Mehmet Barış'tı. Tosun Yusuf savaşta ölen amcasının adıydı. Ancak ilkokula başlarken sanatçının babası Tosun Yusuf ismini sildirmiş ve o günden itibaren Manço, sadece Mehmet Barış ismini kullanmaya başlamıştı.

Doğukan Manço, beş dili ana dili gibi konuşan ve başka dilleri de bilen babası Barış Manço'nun, "En güzel dil hangisidir?" sorusuna verdiği , "En güzel dil tatlı dil" cevabının sanatçının yaşam felsefesini özetleyen iki kelime olduğunu söylemişti.

Manço'nun unutulmayan şarkıları aradan geçen yıllara rağmen hala büyük küçük herkesin dilinde. Eserleri ve hayatıyla her dönem gençlere örnek olacak olan Barış Abi’ye bir kez daha Allah’tan rahmet diliyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Esra Akyol Arşivi