Murat Can

Murat Can

AK PARTİ'NİN YEREL SEÇİM TAKVİMİ

AK PARTİ'NİN YEREL SEÇİM TAKVİMİ

Ak Parti’den beklenen takvim açıklanmak üzere. 

 

13 Eylül'de Genel Merkez'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak olan MKYK, seçim takvimini belirleyecek. Böylece seçimin Ak Parti'yi bağlayan resmi takvimi açıklanmış olacak. 

 

Daha önce aldığım bilgileri köşemde paylaşmıştım. Yerel seçimler geçen ay yapılan MKYK toplantısında gündeme alınmıştı. Bu ay yapılacak MKYK toplantısında ise takvim açıklanmış ve süreç resmen başlamış olacak. 

 

Belediye meclisi ve il genel meclisi için aday olmak isteyenler içinde takvim belirlendi. Sanırım MKYK toplantısından sonra o takvimde açıklanır. 

 

Genel Merkez kaynaklarından edindiğim bilgi istifa etmek isteyenler için son tarihin 15 Ekim olduğu. 

 

Ancak teşkilat mensuplarının dikkat etmesini önerdiğim bir husus var. Özellikle il ve ilçe başkanlarının istifa etmesine Başbakan çok sıcak bakmıyor. Hele hele seçim geçirmemiş başkanlar aday olmayı aklından bile geçirmesin. Başbakan bu tip isimleri aday yapmaz. Bu yüzden istifa edecekseniz iki kere düşünmenizi öneririm. 

 

Normal şartlarda Başbakan çok keskin değişiklikler yapmayı sevmiyor. Ancak bu seçimde farklı bir hava var. 

 

Öncelikle Başbakan yerel seçimlerde oy oranının azalmasını istemiyor. Ak Parti'nin yerel seçimlerde yaşayacağı bir - iki puanlık düşüş bile rakipleri heveslendirecektir. 

 

Rakiplerin heveslenmesi bir şey ifade etmez tabi. Sonuçta ortada realite var. Bu realite mevcut muhalefetin ne yaparsa yapsın kendi açılarından olumlu bir sonuç alamayacaklarıdır. Öyle görünüyor ki Türk siyasetinde dengeleri değiştirecek tek olay Recep Tayyip Erdoğan'ın sahneden çekilmesi. 

 

Bu olasılık dışında başka bir partinin değil iktidar olması, iktidara yakın olması bile hayal görünüyor. 

 

Bunlar bariz, açık ve net. 

 

Başbakan'ın bunları bildiğini zaten biliyorum. Beyefendinin mesai arkadaşlarıyla zaman zaman nargile sofralarında bir araya geliyoruz. Kendi deyimleriyle "Patron, ya da Beyefendi" ki bende sık kullanmaktan keyif alırım, durumdan haberdar. 

 

Peki Beyefendi neden yerel seçimlere bu kadar önem veriyor? 

 

Çok basit. Zayıf görüntü vermek istemiyor. Birilerinin bunu kullanmasını arzu etmiyor. 

 

Bu da Beyefendi'nin seçimlere yönelik ince eleyip sık dokumasına neden oluyor. 

 

Başbakan Konya gibi garanti bölgeleri bile detaylı düşünüyor. 

 

Bundan önceki seçimlerde yapmadığı analiz ve değerlendirme yöntemleri denemesinin nedeni biraz da bu. 

 

Malesef yerel seçimler ve yerel adaylar çoğunlukla Ak Parti'nin oylarını düşürdü. Zaman zaman yanlış aday seçimleri bilinçli seçmenden geçer not alamadı. 

 

Bakın Ankara Etimesgut ve Yenimahalle örnekleri çok önemli. 

 

Halk başkanlardan memnun değildi. Sen ben bizim oğlan mantığıyla yeniden gösterilen her iki adayı da halk belediye başkanı olarak seçmedi. Ancak ne garip aynı merkezlerde belediye meclis üyelerinde Ak Parti'nin listesi daha çok meclis üyesi çıkarttı. 

 

Bu iki bölge siyasi ders niteliğinde. Beyefendi bu tercihleri saygıyla karşılayıp bu dönem aday belirlemede tanıdığımız bildiğimiz adam formülünü rafa kaldırıyor. 

 

Oy alabilecek ve belediyeleri doğru yönetebilecek isimleri arıyor ki Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine ve sonra genel seçimlere eli güçlü gitsin. 

 

Ez cümle  arkamda birileri var diyen başkanlık taliplilerinin kendini çok garantide görmemesi gerektiği bir süreç yaşayacağız. 

 

Normal şartlarda değişikliliği çok sevmeyen Beyefendi, bu seçimlerde bizi şaşırtacak. 

 

Sonuç itibari ile 13 Eylül MKYK toplantısında yerel seçimler takvimi karara bağlanacak. 15 Ekim ise teşkilatlardan istifa etmek için son gün. 

 

Aday olmak isteyenler hesap kitaba başlayabilir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Can Arşivi
SON YAZILAR