Bakanlık destekliyor Konya çiftçisi üretiyor
Baklagiller gerek beslenme değeri bakımından zengin olması, gerekse uzun süre bozulmadan saklanabilen bitkisel içerikli protein kaynağı olması nedeniyle insan beslenmesinde büyük öneme sahip oluyor. Ayrıca köklerinde bulunan faydalı bakteriler havanın serbest azotunu toprağa bağlayarak, toprağın azot miktarını artırıyor ve bu özelliği ile de sürdürülebilir tarım için vazgeçilmez bitkiler içinde yer alıyor.
‘KURU FASULYE ÜRETİMİNDE BİRİNCİ SIRADAYIZ’
Konya İl Tarım Müdürlüğü Yetkilisinden alınan bilgi dahilinde; “TÜİK verilerine göre kuru fasulye üretiminde Konya Türkiye sıralamasında birinci sırada yer almakta olup, 2020 yılı kuru fasulye üretimimiz 62 bin 408 ton olarak gerçekleşmiştir. Üretim alanı ve üretim miktarındaki artışla beraber fiyatlar da üretici beklentisi seviyelerinde seyretmiştir. Konya’da en fazla kuru fasulye üretimi Çumra, Kadınhanı, Altınekin, Sarayönü, Yunak ilçelerimizde gerçekleşmiştir. Yine ilimizde 2020 TÜİK verilerine göre 133 bin 707 dekar alanda mercimek üretimi yapılmakta olup, Türkiye yeşil mercimek üretiminin yüzde 23’lük kısmını ilimizde üretmekteyiz. Mercimek üretim alanların büyük bir çoğunluğu yine ilimizde en fazla nadasa bırakılan alanın olduğu Cihanbeyli ve Kulu ilçelerimizde bulunmaktadır.”
‘200 TON YERLİ MERCİMEK TOHUMU VERİLDİ’
Konyalı çiftçilere 200 ton yerli mercimek verildiğinin bilgisini veren Yetkili, “Bakanlığımızca pandemi döneminde alınan tedbirler sayesinde piyasa ürün arzında sorun yaşanmamış olup, bakanlığımız desteklemeleri ve projeleri sayesinde ise ekim alanlarında artış gerçekleşmiştir.Bakanlığımızca 2021 yılında da arz açığının azaltılması, nadas alanlarının değerlendirilmesi, münavebe kültürünün yaygınlaştırılması ve toprak yapısının düzeltilmesi ve üretim alanlarının artırılması için ‘Mercimek, Kuru Fasulye, Arpa ve Yulaf Üretiminin Geliştirilmesi Projeleri’ni yürütmektedir. Bu kapsamda Müdürlüğümüz tarafından Kulu, Cihanbeyli, Kadınhanı, ,Sarayönü ve Hüyük ilçelerimizde yüzde 25 çiftçi, yüzde 75 Bakanlık katkılı 1 milyon 968 bin 500 TL bütçeli 200 ton sertifikalı yerli mercimek tohumu çiftçilerimize ulaştırılmış ve 20 bin dekar alanda ekiliş gerçekleştirilmiştir” şeklinde konuştu.
‘MERCİMEK ÜRETİMİNİ ARTIRMALIYIZ’
Ülke ekonomisi için mercimek üretiminin arttırılması gerektiğini kaydeden Yetkili, “Dünyada ve ülkemizde görülen Kovid-19 salgının tüketici tercihlerini etkilemesi ve tüketicilerin stoklanabilir ürünlere yönelmesi nedeniyle mercimeğe olan talep artışı da göz önüne alındığından, 2021 yılı üretim sezonu içinde kıraç alanda üretim yapan çiftçilerimizi yemeklik tane baklagiller içerisinde yer alan mercimek tarımına da yönlendirmek istemekteyiz.Türkiye’de nohuttan sonra en fazla tüketilen ürün kırmızı mercimektir. Bu kapsamda Cihanbeyli, Kulu ilçelerimiz gibi nadasa bırakılan alanın yoğun olduğu ilçelerimizde ekim nöbetine girerek nadas alanlarının daraltılmasında ve münavebe uygulamasında alternatif ürün olarak mercimeğin tercih etmesini sağlamakla sürdürülebilir kalkınmanın kapısı aralanmış, hem üreticiye hem de ülke ekonomisine ek gelir sağlanmış olacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.
SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ