Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Başkan Altay’ın ufku…

Başkan Altay’ın ufku…

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, dün düzenlediği basın toplantısında Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen bilim, teknoloji ve inovasyon alanındaki çalışmalar hakkında bilgi verdi.
 
Konya Modeli Belediyecilik anlayışıyla Konya’yı bir teknoloji üssü haline getirmek için pek çok çalışmayı hayata geçirdiklerini söyleyerek projelerini sıraladı.
 
-ASELSAN ile Konya Akıllı Şehir Planı
-Kapsül Teknoloji Platformu
-Sosyal İnovasyon Ajansı
-Metaverse, artırılmış gerçeklik uygulamaları
-Konya Mobil uygulaması
-KOSKİ Coğrafi Bilgi Sistemi, veri çalışmaları
-Uydu destekli tarımsal alan analiz uygulaması
-Akıllı ulaşım sistemleri
 
Liste uzun. Başkan Altay anlata anlata bitiremedi.
 
Bunu yapmakta sonuna kadar haklı da doğrusu.
 
Başkan Altay’ın verdiği bilgilerden sonra ofise gelince birazcık araştırma yaptım.
 
Hakikaten bilim ve teknoloji kullanımı noktasında Konya’dan üstün olmayı bırakın, Konya’ya yakın bir şehir bile yok desem yalan söylemem.
 
Özellikle akıllı şehircilik uygulamalarında Konya Türkiye’nin en iyisi.
 
Hatta öyle ki, yakında bu konuda çok farklı çalışmalara imza atacak. Başkan Altay’ın hedefi, bu teknolojileri, Türk Dünyası Belediyeler Birliği çatısı altında da paylaşmak ve pazarlamak.
 
Metaverse’den tutun da Kent Bilgi Sistemine kadar pek çok yenilikle Konya öne çıkıyor.
 
Başkan Altay’ın ufkunun ne kadar geniş olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz zaten. Yine bizi heyecanlandırmayı başardı.
 
KONYA HER ALANDA ÖNCÜ OLACAK
 
“Şehri imâr ederken
nesli ihyâ etmeyi ihmâl ederseniz
ihmâl ettiğiniz nesil
imâr ettiğiniz şehri tahrip eder.”
 
Konya, Bilge Mimar Turgut Cansever’in bu öğüdünü yerine getirmek için her alanda çalışmalarını sürdürüyor.
 
Başkan Altay, yukarıda da bahsettiğimiz bilimsel ve teknolojik yatırımları anlatırken ‘nesli ihya etme’ konusunda Türkiye’ye örnek olan ‘Güle Oynaya Camiye Gel’ projesi hakkında da net bir duruş gösterdi.
 
Güle Oynaya Camiye Gel projesini eleştirenlere de, “Bizim bu çalışmamızdan rahatsız olan bazı çevreler var. Bizler bu odakların neden bu denli rahatsız olduklarının bilincindeyiz. Bu anlayış ne yazık ki yeni bir zihniyetin ürünü değil. Bizler bu tarz tepkileri geçmişte de pek çok kez tecrübe ettik. Fakat ne olursa olsun, doğru olan yoldan hiçbir zaman ayrılmadık. İnşallah hayır olan bu yoldan da ayrılmayacağız. Yakında duyurusunu yapacağımız Güle Oynaya Camiye Gel Projemiz ile inşallah bu yıl da camilerimiz cıvıl cıvıl olacak. Ben bu konuda bizlerin her zaman yanında olan tüm hemşehrilerimize ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Bu hakikaten bir Konya projesidir” diye konuştu.
 
Geçtiğimiz günlerde de köşemde yazmıştım. Konya halkının çok büyük bir çoğunluğu bu projeyi destekliyor. Hatta Konya halkının neredeyse tamamına dokunan bu güzel proje her şehre örnek olmalı diye de düşünüyorum.
 
En az cemaatle kılınan sabah namazında, "Güle Oynaya Camiye Gel" projesi ile tüm camilere cemaat rekoru kırdıran Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'dan bir kez daha Allah razı olsun.
 
EVLADIM DEMİŞTİ, İLK GÖZ AĞRINI YİNE YALNIZ BIRAKMADI
 
Başkan Altay’ın yoğun temposunu anlatmamıza gerek yok herhalde.
 
Konya’nın son günlerde ev sahipliği yaptığı ulusal ve uluslararası organizasyonları şöyle bir düşünüyorum da bu yoğunluğa enerji yetirmek güç olsa gerek.
 
Konya, özellikle pandemi sebebiyle yapamadığı ulusal ve uluslararası organizasyonları bir bir hayata geçiriyor; bilim insanlarını, akademisyenleri, sanatçıları, sivil toplum kuruluşlarını ve çok sayıda farklı ismi ağırlıyor.
 
Dolayısıyla Başkan Altay da öyle birileri gibi tatilden tatile koşmuyor, işinin başında koşturuyor.
 
Dün basın toplantısının ardından hemen Ankara’nın yolunu tutmuş mesela. Biz ofise geçip iki bardak çay içmeden o yine işe koyulmuş.
 
Evladım dediği, ilk göz ağrı olarak gördüğü SOBE’yi 6. kuruluş yıl dönümünde yalnız bırakmamış.
 
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dr. Leyla Şahin Usta, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, SOB) Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Ak ve Otizmli bireylerle birlikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendiyi ziyaret etmiş.
 
ÖĞRENCİLERE ACAYİP BİR MÜJDE GELEBİLİR
 
Unutmadan bir de öğrencilerle ilgili ses getirecek bir gelişmeden kısmen bahsetmek istiyorum.
 
Dün sabah düzenlenen basın toplantısının ardından Başkan Altay’ın çay sohbetine konuk olduk.
 
Orada birçok projeden bahsetti.
 
En çok konuşulan konu ise Konya’nın ulaşımı ile ilgiliydi.
 
Başkan Altay yakında ulaşım konusunda öğrencilere tüm Türkiye’de ses getirecek bir müjde verecek. Bu müjdeyi kendisinin duyurmak istediğini ifade ettiğinden dolayı daha fazla ayrıntı vermeyeceğim.
 
Ama hakikaten ses getirecek bir düşüncesi var.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR