Şerife Demir

Şerife Demir

Bir hamur üç lezzet

Bir hamur üç lezzet

Selamün Aleyküm bugün sizlere herkes tarafından çok sevilen hamurla yapılan lezzetleri anlatacağım. Konya’da bile farklı yörelerin farklı lezzetleri bulunmaktadır. Altınekin tarafından saç böreği çok sevilirken Obruklular sıkmayi tercih ederler. Un tuz ve bir çay kaşığı maya ile hamuru yoğuruyoruz, biraz dinlendikten sonra hamurdan mandalina büyüklüğünde hamurları alıp beze yapıyoruz. Pasta tabağı büyüklüğünde açıp şimdilerde çok moda olan gözleme tavasında yada sacda pişiriyoruz. Sacdan alınca bolca kaymak ya da tereyağı sürüp üzerine en çok hangi peyniri tercih ediyorsanız ondan serperek sıkıca sarıyoruz. afiyetle yiyoruz yediriyoruz. Kalan hamuru açıp pişiriyoruz. Üst üste koyarak üzerini bezle örtüp kurumasını engelliyoruz. Daha sonra bu bazlamaları Kayseri yağlaması ve pizza yapmak üzere bir kenara koyuyoruz. Kayseri yağlaması için tavaya yarım kilo kıymayı koyarak ocağın altını açıyoruz. Kıyma suyunu salıp yağını verince 4 soğanı rondodan geçirip kıymanın üzerine döküyoruz. Bir çay bardağı üzerine sıvıyağ gezdiriyoruz ve kavuruyoruz. İçine 8 tane biber doğruyoruz. Kavrulan kıymaya biberi de döküyoruz. Bu aşamada 1 yemek kaşığı salça ve doğranmış 3 domates koyuyoruz. Domates suyunu verince bir bardak suyu ilave ederek iyice pişmesini sağlıyoruz.

Pişen kıymayı bir kenara alıp tepsiye bir tane bazlama seriyoruz. Üzerine yetecek kadar kıyma koyuyoruz. Bu şekilde bir bazlama üzerine harcı üst üste koyuyoruz. En son üstüne tercihe bağlı sarımsaklı yoğurt ilavesi ile afiyetle yiyoruz.

Son tarifimiz de bazlama pizzasıdır. Çocukların kahvaltıda hayır diyemeyeceği lezzettir. 5 dakika yapması ile öğün kurtarıcısıdır. Gözleme tavasına bazlamayı koyuyoruz. Bir çay kaşığı salçayı biraz karabiber kekik ve sıvıyağ ile karıştırılarak bazlamanın üzerine sürüyoruz. Evinizde pizza malzemesi ne varsa; sucuk, mısır, biber, domates, salam koyuyoruz ve kısık ateşte 5 dakika pişiriyoruz. En son üzerine kaşar serpip erimesini bekliyoruz. Sonra ocaktan alıp afiyetle yiyoruz.

Bugünün duası; Rabbim evimizde yiyecek kadar her şeyimiz var. Bunların şükrünü yapabilmeyi tevekkül halinde olma halini bizlere nasip et.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şerife Demir Arşivi
SON YAZILAR