Bu halıların fiyatı dudak uçuklatıyor!

El dokuma halılar eskiye göre günümüzde daha az rağbet görüyor. Özelliklerine göre servet değerine ulaşabilen el dokuma halıların ustalığı nesilden nesile aktarılmaya çalışılsa da makineleşmenin başlamasıyla mesleğe ilgi azaldı.
Bu halıların fiyatı dudak uçuklatıyor!

Son günlerin ev dekorasyonu adına en çok konuşulan ürünleri arasında yer alan el dokuması halılar, özelliklerinin yanı sıra fiyatı ile de herkesi şaşkına çeviriyor. En sık tercih edilenler arasında yer alan yün halı, ipek halı ve kök boya halılar; yaşına ve özelliğine göre fiyatlandırılıyor. Antika niteliği taşıyan el dokuması halıların değeri ise dudak uçuklatıyor. 1 milyon lira değerden başlayan bazı kök boya halıların değeri, yaşına göre 8 milyon TL’ye kadar ulaşabiliyor. Özellikle yabancı turistlerin ilgi gösterdiği bu el emeği göz nuru ürünlerin ustalığı ise son zamanlarda giderek azalmaya başladı.

bu-halilarin-fiyati-dudak-ucuklatiyor.jpg

“ESKİ İLGİ KALMADI”

Mevlana Çarşısı Galeri Antik Yılmaz esnafı Yılmaz Böge, dokumacılık işine eski ilginin kalmadığını ve bu mesleği yaşatmaya çalıştıklarını belirtti. Türkiye genelinde dokumacılığa olan ilginin azaldığını vurgulayan esnaf Böge, “Konya halkının değil Türkiye’de yaşayan insanların dokumacılığa olan isteği bitmiştir. Şeb-i Arus zamanında şehir dışından gelen insanlar halı- kilim değil çanta veya cüzdan gibi eşyalara talep gösterdi” dedi.

bu-halilarin-fiyati-dudak-ucuklatiyor-001.jpg

“EL SANATLARI YAVAŞ YAVAŞ YOK OLMAYA BAŞLADI”

Dokumacılık işinin özel bir meslek olduğuna değinen Yılmaz Böge, “35 yıldır bu işi yapıyorum. Eskiden kalma bir meslek olduğu için devam ettirmeye çalışıyorum. Bu meslek el becerisi isteyen ve sanata önem verdiğinizi gösteren bir meslektir” ifadelerini kullandı. Eskiden insanların köylerde geçimini sağlamak için dokumacılık işiyle uğraştıklarını belirten Böge, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsanlar geçimini sağlamak için dokumacılık işiyle uğraşırdı. Günümüzde ise teknoloji geliştiği için her şey makineleşmeye döndü. Bu yüzden de üretim azaldı ve el sanat işleri yavaş yavaş bitmeye başladı.”

bu-halilarin-fiyati-dudak-ucuklatiyor-002.jpg

“ESKİ KİLİMLERİ KESEREK GERİ DÖNÜŞÜM YAPIYORUZ”

Eski kilimleri keserek çanta, cüzdan gibi ürünlerle değerlendirdiklerini ifade eden Böge, yaptıkları işin tamamıyla el işi olduğunu ve yıpranmış kilimleri çöpe atmaktansa geri dönüşüm sağlayarak satışa sunduklarını kaydetti.

bu-halilarin-fiyati-dudak-ucuklatiyor.webp

Yaptıkları işin püf noktasını bilmenin önemli olduğunu belirten Böge, “Bu iş ince ve emek isteyen bir iştir. Bu mesleği yapmak tamamıyla gönül işidir. Tabi bu işin ticaret yönü de var ama severek yaparsanız daha iyi sonuçlar alırsınız” diyerek sözlerini sonlandırdı.

bu-halilarin-fiyati-dudak-ucuklatiyor-003.jpg

bu-halilarin-fiyati-dudak-ucuklatiyor-004.jpg

Etiketler :