Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Bu kadar güçlü olup da bu kadar sessiz kalınmaz!

Bu kadar güçlü olup da bu kadar sessiz kalınmaz!

Sevgili okurlar, köşe yazılarımda elimden geldiğince Konya gündemine bağlı kalmaya çalışıyorum. O sebeple de bazen benzer konuları peş peşe yazmam gerekebiliyor.
 
Bugün de öyle bir başlangıç yapmak durumunda kaldım.
 
Son yazımda tarımdan ve özelde buğdaydan bahsetmiştim, yine tarımla ilgili birkaç konuya değinmek için zaruri bir ortam oluştu.
 
Çünkü Konya, iki gündür çok önemli programlara ev sahipliği yapıyor.
 
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği (AGRICITIES) Genel Kurulu, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Genel Kurulu ve Küresel Tarım Forumu aynı anda Konya’da düzenleniyor.
 
Dahası, merkezi Konya’da bulunan Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Genel Kurulu’nda Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay yeniden başkanlığa seçildi. 
 
Ekonomisinin yüzde 60’ını tarım ve tarımsal sanayiden sağlayan bir şehir olan Konya, yukarıdaki gelişmeleri de göz önüne aldığımızda ‘Tarımın Başkenti’ olma unvanını gittikçe perçinliyor.
 
Başkan Altay da bu unvana sahip çıkıyor.
 
Bu anlamda, “Değişen İklim Dönüşen Tarım” oturumunda Başkan Altay’ın verdiği mesajlar çok önemliydi.
 
Konya’nın sadece kendisi için üreten bir şehir olmadığını; özellikle tarımsal ve hayvansal üretimin birçok alanında Türkiye’de en çok üretimi yapan şehir olduğunu hatırlatması dikkate değerdi.
 
Hakikaten öyle.
 
‘Konya üretmese Türkiye aç kalır’ desem abartmış olmam.
 
Konya, tarım ve hayvancılık açısından bu kadar önemli bir şehir.
 
Ama ne var ki; biz basın mensupları, tarımla ilgili olarak haber anlamında yeterince bilgiye erişemiyoruz. Üzülerek söylemeliyim ki bu konuda bilgi akışı ve iş birliği zayıf.
 
Sanayide, ticarette ve sporda yapılan enformasyon özellikle tarımda gerçekleşmiyor.
 
Konya’nın, Konya çiftçisinin ve hayvancılık yapanların sesinin duyurulması, beklentilerinin ulusal gündeme aktarılması, şikayetleri ve sıkıntılarının iletilmesi konusunda olması gerekenin çok altında kalıyoruz.
 
Bu açığı özel haber üreterek gidermeye çalışıyoruz ama bu defa da tarımla ilgili spesifik bir konuda açıklama yapacak muhatap bulmakta zorlanıyoruz.
 
Bu noktada sadece ziraat odalarından bilgi alabiliyoruz, onun dışında da tarımın paydaşları her zaman sessiz kalıyorlar.
 
Açık söyleyeyim; Ziraat Odası Başkanları olmasa Konya’da tarımla ilgili tek satır haber üretemeyiz.
 
Tarım ve hayvancılıkta bu kadar üretken olup, bu kadar güçlü olup da bu kadar sessiz kalmak bu şehre yakışmıyor.
 
Halbuki; şehirdeki kamu kurumlarının, odaların, tarım temsilcilerinin bilgi paylaşımına açık olması, Konya’nın ilerlemesine çok daha fazla katkı sunabilirdi.
 
Neyse ki, Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği (AGRICITIES) Genel Kurulu ve Küresel Tarım Forumu’nun düzenlendiği esnada bir gelişme de Konya Ticaret Borsası’ndan geldi.
 
Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, Konya Gazeteciler Cemiyeti üyelerini ağırladı. Basınla iş birliği noktasında yeni bir sayfa açacağının işaretini verdi.
 
Geç kalınmış bu adım nihayet atıldı.
 
Tarımın kalbinin attığı en önemli kurumların başında gelen Konya Ticaret Borsası ile ilgili gelişmeler bundan sonra daha sağlıklı bir şekilde kamuoyuna aktarılacaktır diye düşünüyorum.
 
Sulama, tarla birleştirilmesi, Konya ovasına uygun ürünlerin geliştirilmesi noktasında, çiftçiliğin artırılması noktasında, dış havzalardan su getirilmesi noktasında, maliyetlerin düşürülmesi noktasında birçok enformasyon yapılabilir.
 
Yine Ticaret Borsası Meclisi’nde alınan kararlar, konuşulan konular duyurulabilir.
 
Konya’da yetişen yeni ürünler, uygulanan yeni teknolojiler, hasat başlangıcı, Konya’nın hem kuzeyi hem güneyindeki farklı desendeki ürünlerle ilgili bilgiler duyurulabilir.
 
Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik’in bu noktada söyleyecek çok sözü olmalı diye düşünüyorum.
 
Benzer ifadeleri, Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Ergin için de kullansam yanlış olmaz.
 
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün çalışmaları ile ilgili gelişmeleri sosyal medyadan topluyoruz. Farklı kaynaklardan elde ediyoruz. Halbuki o kadar güzel çalışmalara imza atıyorlar ki, pek çoğunu kimse duymuyor…
 
Yine de Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile ilgili en fazla haber yine bizim gazetede çıkıyor. Fakat erişebildiğimiz kadarıyla…
 
Oysa, basının daha çok bilgilendirilip lobi oluşturulması ne kadar da önemli!
 
Başkan Altay’ın, Konya’nın tarımdaki gücü ile ilgili olarak küresel anlamda verdiği mesajların yanına bir de benim bu söylediklerimi ekleyebilirsek çok daha güzel olacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR