Burası Kaliforniya’da değil Konya’da! Görenleri mest ediyor

Konya’nın eşsiz manzaralı birçok doğa harikası bulunuyor. İşte bunlardan sadece bir tanesi! Görenleri mest ediyor.
Burası Kaliforniya’da değil Konya’da! Görenleri mest ediyor

Mavi Boğaz, Akören İlçesi Avdan Mahallesi’nin güneyinde Çarşamba Çayı'nın boylu boyunca uzandığı doğa harikası bir vadinin adıdır. İki tarafında sıralanan devasa yükseklikteki kayalardan dolayı bu boğaza Mavi Kanyon da denilir.

1-bka6836.jpg

EŞSİZ MANZARALI

Yağışların durumuna göre azalıp çoğalan, Çarşamba Irmağı ile Beyşehir Gölü’nden gelen Çarşamba Kanalı burada birleşerek Konya Ovası’na kadar akıp gittiğinden kanyonda eşsiz manzaralar oluşur. Mavi Boğaz, doğal güzelliği ve konumu itibariyle muhteşem bir yürüyüş alanıdır. Başlangıç noktası olan Avdan’dan başlayıp Balıklava’ya kadar yaklaşık 35 km uzunluğundaki kanyonun her iki tarafı dik kayalarla çevrilidir. Genişliği yer yer 20 metreye kadar daralan ve zaman zaman 120 metreye genişleyen yolu, oldukça dik kayalar ve uçurumlar kapladığından yürürken eşsiz manzaralara şahit olsanız bile dikkatli olmanız gerekir. Yürümeyi tercih etmeyenler ise kanyon boyunca araçlarıyla keyifli bir yolculuk yapma imkanı buluyorlar.

whatsapp-gorsel-2023-10-17-saat-11-48-59-07acf6bb-001.jpg

HER MEVSİM AYRI GÜZELLİKTE

Vadi boyunca devam eden tarihi mağaralar ve devasa kayalarda bulunan kabartma figürler oldukça dikkat çekicidir. Kampçılık için de çok elverişli olan Mavi Boğaz’da çadır kampı veya karavan tatili yapabileceğiniz alanlar bulunur. Ardıçların arasında kamp ateşinin başında su sesiyle uyumanın ve seher vaktinde bülbül sesleriyle uyanmanın keyfine doyum olmaz. Saklı bir cenneti andıran Mavi Boğaz Kanyonu her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünür.

bka6843.jpg

MAVİ BOĞAZ’I GÖRMEDEN GİTMEYİN

Vadide baharın başında diz boyu papatyalar, türlü renkte çiçekler açar ve kasım ayına kadar solmadan hayatta kalır. Vadinin genişleyen kısımlarında çevredeki yerleşimlerin çeşitli meyve bahçeleri bulunur. Köylüler gelip geçenlerin yemesi için dallarda meyveler ve asmalarda üzümler bırakır. Buradaki bağ ve bahçelerin bozulduğu eylül sonunda Çarşamba Çayı boyunca böğürtlen yiyebilir, tadına doyamayacağınız elma, tahin ve katkısız üzüm pekmezlerinden satın alabilirsiniz. Konya’ya yolunuz düşerse Mavi Boğaz’ı görmeden şehirden ayrılmayın.

Etiketler :