Çiftçiler yağmurla derin bir nefes aldı
Konya merkezde etkili olan yağmur yağışının bazı taşra ilçelerde de görülmesi sevinçle karşılandı. Çiftçiler ise mahsulleri için dört gözle kar yağışı bekliyor. Kurak sezon nedeniyle çiftçileri zor günlerin beklediğini söyleyen Kemal Kıcır, “Tarımsal destekler asıl üreten çiftçiye ulaşmıyor. Tarlasını icara veren kişi ile eken kişi bu konuda sorunlar yaşıyor. Destek her zaman üreten kişiye verilmeli. Mal sahibine verilmemeli, çünkü üretmiyor” diye aktardı.
Kurak bir kış mevsimi yaşayan Konya’da çiftçiler yağan yağmurla sevindi, Konya merkezde etkili olan yağmur yağışının bazı taşra ilçelerde de görülmesi sevinçle karşılandı. Çiftçiler ise mahsulleri için dört gözle kar yağışı bekliyor. Son iki yıldır kuraklık yaşandığını belirten çiftçi Kemal Kıcır, yağışsızlıktan dolayı maliyetlerinin de arttığını söyleyerek, gazetemize özel açıklamalarda bulundu.
‘RAHMET BEKLİYORUZ’
Konya Ovası’nın son iki yıldır yeterli yağış almadığını söyleyen Kıcır, “Konya Ovası’nda yeterli yağışlar alamadık. Yağan yağışlar da taban suyunu etkilemez. Toprak, 3-4 parmak seviyesinde bir yağış aldı. İklimde biraz değişim oldu. Geçen yılki kuraklığın etkisi bu yıla da yansıdı. 2 yıldır yeterli bir yağış alamadık. Bu da çiftçiler için kötü bir durum. Ama çiftçi her şeye rağmen üretmeye devam ediyor. Biz de üretmeye devam edeceğiz. Umut ediyoruz ki rahmet gelir. Çiftçilerimize hayırlı ve üretimi bol bir sezon diliyorum.” dedi.
‘SULAMAYI KUYULARDAN YAPTIK’
Yağışsızlıktan dolayı ekilen ürünlerin sulamasını kuyulardan yaptıklarını aktaran Kıcır, sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Konya’daki çiftçiler şu anda tarlaları sürdü, ekinlerini ekti ve suladı. Ekinlerimiz çıktı. Şimdi kış boyunca bekleyeceğiz. Eğer yeterli yağışı alsaydık kuyulardan sulama yapmayacaktık. Ama yeterli yağışı alamadık. Kuyulardan sulama yaptığımız için ekstra bir maliyetimiz oldu.” ifadelerine yer verdi.
‘ÇİFTÇİYİ ZOR BİR SEZON BEKLİYOR’
Artan maliyetlerden dolayı çiftçinin bu yıl zor bir yıl geçireceğini dile getiren Kıcır, “Çiftçiyi zor bir sezon bekliyor. Çünkü yetersiz yağışlar maliyetleri arttırıyor. Tohum, ilaç ve gübre fiyatları her geçen gün yükseliyor. Ama bizim ürünlerimiz bunların nispetinde değer kazanmıyor. Masraflar artıyor ama ürünlerin fiyatları artmıyor. Örneğin ben geçen yıl 5 liraya sattığım mısırı bu yıl yine 5 liraya sattım. İlaç ve gübreler ise yüzde 70-80 civarlarında zamlandı. Ama her şeye rağmen dayanacağız. Her şeye rağmen devletimiz, milletimiz için üretmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
‘YAĞIŞ BEREKETTİR’
Tarladaki mahsuller için yağmurun her zaman bereket olduğunu ifade eden Kıcır, “Çiftçi ve ürünler için yağış her zaman berekettir. Yağış olmazsa ürünün bereketi de olmaz. İlk dönemdeki yağışsızlık hasada sıkıntı verir, yağışlar ise her zaman fayda sağlar. Özellikle nisan yağmuru zaten bambaşkadır. Bu dönem yağışsız geçerse de umudumuz nisan yağmurlarında. İnşallah güzel yağışlar alırız.” sözlerine yer verdi.
‘DESTEK SADECE ÜRETENE VERİLMELİ’
Çiftçilere verilen destekten sadece üreten kişinin yararlanması gerektiğini vurgulayan Kıcır, “Çiftçilere yeterli bir destek sağlanmıyor. Çünkü asıl üreten bu desteğe ulaşamıyor. Tarlasını icara veren kişi ile eken kişi bu konuda sorunlar yaşıyor. Bu yüzden destek her zaman üreten kişiye verilmeli. Mal sahibine verilmemeli çünkü üretmiyor. Üretmeyen mal sahibine destek sağlandığı zaman asıl üreten kişi bundan yararlanamıyor.” diye aktardı.
