En güzel yatırım aracı: Bireysel emeklilik sistemi

Bireysel emeklilik sisteminin en güzel yatırım araçlarından olduğunu söyleyen Nevzat Özkan Sigorta Firma Sahiplerinden Hakan Murat Özkan, "BES aslında bir kumbara sistemi. Devletimiz de bu sistemi destekliyor. İnsanların yatırım tercihleri değişti. Eskiden döviz ya da altın alıp yastık altında saklayan insanlar, şimdi bireysel emeklilik sisteminde altın, hisse senedi..vb fonlar seçerek birikim yapmaktalar.
En güzel yatırım aracı: Bireysel emeklilik sistemi

Sigortacılık sektöründe 26 yılı geride bıraktıklarını söyleyen Nevzat Özkan Sigorta Firma Sahiplerinden Hakan Murat Özkan, "Ziraat Mühendisiyim. Fakat ziraat alanında hiç çalışma yapmadım. 1998 yılında babam ve kardeşimle birlikte büromuzu açtık. Babamız Nevzat Özkan makine mühendisi ve araç tadilat projeleri yapıyordu. Daha sonra bunları bırakıp tamamen sigortacılığa yöneldi. Birlikte acentelik aldık. Kardeşim Mehmet Özkan da Eğitim Fizik mezunu ama öğretmenlik yapmadı. Hep birlikte 1998 yılından bu yana sigortacılık faaliyetlerimizi Nevzat Özkan Sigorta olarak sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.

en-guzel-yatirim-araci-bireysel-emeklilik-sistemi.jpg

'SİGORTA SEKTÖRÜNÜN BİRÇOK ALANINDA FAALİYET GÖSTERİYORUZ'

7 farklı sigorta şirketinin acenteliğini yaptıklarını ve tüm sigorta poliçelerini kesebileceklerini dile getiren Hakan Murat Özkan, "Portföyümüzde her türlü sigorta mevcut. Oto branşı olarak adlandırılan kasko ve trafik poliçelerinin yanında , yangın branşında kendimizi geliştirerek, ağırlıklı olarak sanayide imalat yapan müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak endüstriyel poliçelere yöneldik. Müşterilerimizle samimi ilişkiler kurarak onlar için en doğru poliçeyi yapmaya çalışmaktayız. 7 tane sigorta şirketinin yetkili acentesiyiz. Anadolu Sigorta, Axa Sigorta, Allianz Sigorta, HDI Sigorta, Sompo Sigorta, Türkiye Sigorta ve Quick Sigortanın yetkili acenteliğini yapıyoruz. Hepsinden fiyat alarak müşterilerimize en uygun olanını tavsiye ediyoruz." dedi.

en-guzel-yatirim-araci-bireysel-emeklilik-sistemi-006.jpg

'ÖZEL SAĞLIK SİGORTALARI ATAĞA GEÇTİ'

İnsanların son zamanlarda özel sağlık sigortaya yoğun ilgi gösterdiğini belirten Hakan Murat Özkan, "Aslında sigorta sektörü bir derya. Birçok sigorta çeşitlerimiz ve poliçelerimiz var. Maalesef Türkiye’de sigorta bilinci az olduğu için çeşitlilik de fazla olmuyor. Ülkemizde sigortaların çoğunluğu trafik sigortası, kasko sigortası ve iş yeri sigortası şekilde oluyor. Son zamanlarda iş kazalarından dolayı işveren sorumluluk teminatlarını müşteri almak istiyor. Bireysel olarak da özel sağlık sigortaları atağa geçti. Özel hastanelerin aldığı fark ücretleri cep yakmasından dolayı birçok kişi tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırarak özel hastanelerde fark vermemek üzere özel sağlık sigortası yaptırıyorlar." şeklinde konuştu.

en-guzel-yatirim-araci-bireysel-emeklilik-sistemi-001.jpg

'ÖZEL HASTANELERE GİTMEK SİZİ KORKUTMASIN'

Hakan Murat Özkan, "Tamamlayıcı sağlık sigortası normal SGK’sı olan insanların özel hastanelere gittiklerinde alınan farkları kapsıyor. Poliçenin içerisinde 10 kere ayakta tedavi dediğimiz muayeneler var. Yatarak tedavi dediğimiz yatışlı, ameliyatlık durumlar ya da yatışlı serum alma gibi durumlar sınırsız oluyor. Ama insanlar onu ağırlıklı olarak ayakta tedaviyi karşılaması için alıyor. Şu anda özel bir hastaneye gidip tedavi yaptırmak istediğinizde, doktor muayene farkı yaklaşık bin lira tutuyor. Tahlilleriyle birlikte 2-3 bin liraları bulabiliyor. Poliçelerimizin fiyatları ise çok daha uyguna geliyor. 2024 başı itibariyle orta yaşlı birinin tamamlayıcı sağlık sigortası 6-7 bin lira bandında seyrediyor. öyle olunca iki, üç kere muayeneye gitmek, aslında sigortaya ödediğiniz parayı çıkarıyor. Bu sebeple insanlar özellikle son yıllarda sağlık sigortasına aşırı talep gösteriyorlar. Anlaştığınız sigorta şirketinin Türkiye’deki anlaşmalı olduğu tüm hastanelere giderek muayene olabiliyorsunuz. Bu da güzel bir seçenek oluyor." dedi.

en-guzel-yatirim-araci-bireysel-emeklilik-sistemi-005.jpg

EN GÜZEL YATIRIM AMACI: BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ

Bireysel emeklilik sisteminin en güzel yatırım araçlarından olduğunu söyleyen Nevzat Özkan Sigorta Firma Sahiplerinden Hakan Murat Özkan, "BES aslında bir kumbara sistemi. Devletimiz de bu sistemi destekliyor. İnsanların yatırım tercihleri değişti. Eskiden döviz ya da altın alıp yastık altında saklayan insanlar, şimdi bireysel emeklilik sisteminde altın, hisse senedi..vb fonlar seçerek birikim yapmaktalar.Birikimleri hem seçmiş oldukları fonlarda değerleniyor, hem de Devletin vermiş olduğu %30 desteği almış oluyorlar. Detayı şu şekilde; bireysel emeklilik kumbara sistemidir. Devlet tarafından destekleniyor. Burada biriken paralar devlet tarafından kullanılıyor. Sigorta şirketleri sadece aracılık yapmış oluyor.Bu bir zenginleme aracı değil, sadece yatırım aracı olduğu için devletimiz brüt asgari ücrete kadar olan kısma yüzde 30 destek veriyor. Daha fazlasını yatırırsan bu desteği vermiyor." şeklinde konuştu.

en-guzel-yatirim-araci-bireysel-emeklilik-sistemi-003.jpg

'DEVLET YÜZDE 30 DESTEK VERİYOR'

Bireysel emeklilik sistemi hakkında detaylar paylaşan Hakan Murat Özkan, "Siz sisteme girdiğinizde adınıza üç tane hesap açılıyor. Ana para hesabı, devlet katkısı hesabı ve fon getirisi hesabı şekilde oluyor. Bu şekilde değerlendirebiliriz. Bu sistem uzun soluklu bir sistem. 10 yıl sistemde kaldığınız zaman emeklilik hakkı kazanıyorsunuz. 10 yıl boyunca yatırdığınız ana parayı, seçmiş olduğunuz fonların getirisini ve Devletin verdiği %30 desteğin hepsini tek seferde alabiliyorsunuz. Ancak devlet desteğinin tamamını alabilmeniz için 56 yaş sınırı var. Sistemden erken ayırılacak olursanız onu kademeli olarak kısıyor ama ana paranızı her zaman alabiliyorsunuz. 3 yıldan önce çıkacak olursanız yüzde 30’u alamıyorsunuz. Daha sonra kademe kademe bu getiriyi de alabiliyorsunuz. Sigorta şirketleri, müşterilerin tercihlerine göre seçebileceği birçok fon sunmaktalar. Faiz hassasiyeti olan sigortalılar için altın fonu ve özel katılım fonları da mevcut. Fon birikimi, devlet katkısı ve ana paranız ayrı ayrı yerlerde görülebiliyor. Bunların hepsini hem sigorta şirketinin sisteminden takip edebiliyorsunuz hem de e-devletten takas banktan takip edebiliyorsunuz. İstediğiniz zaman da çıkabiliyorsunuz. Çok güzel bir sistem. Devlet dışarıdan para bulmaktansa kendi vatandaşından fon sağlamış oluyor. Bu vesileyle de o vatandaşa destek veriyor. " dedi.

en-guzel-yatirim-araci-bireysel-emeklilik-sistemi-002.jpg

'43 BİN LİRA 213 BİN LİRAYA YÜKSELDİ'

Kendilerinin de bireysel emeklilik sistemini kullandığını kaydeden Hakan Murat Özkan, "Bir örnek vermek gerekirse, 10 yıl önce en düşük bedel olan aylık 100,00 TL ile sisteme giren bir müşterimizin yakın zaman önce süreleri doldu. Yıllar içinde enflasyona göre artan ödemeleri ile toplamda 43.000,00 TL yatırılan katkı payı, fon getirisi ve devlet desteği ile 213.000,00 TL ye ulaştı. 10 yıldan sonra devlet katkısı bitiyor. Ama isterseniz yine yatırmaya devam edebilirsiniz. Paranız fonda değerlenir. Önceden 18 yaşından küçüklere yapılamıyordu. Şimdi bu da başladı. Artık her yaş aralığına yapılabiliyor. Bebekler için bile yapılıyor. Babayı temsilci olarak gösteriyoruz. İlk adım BES diye geçiyor. Normalde 750 TL olan başlangıç fiyatı bebeklerde 200 TL’den başlıyor." ifadelerini kullandı.

en-guzel-yatirim-araci-bireysel-emeklilik-sistemi-004.jpg

'KREDİ KARTINA ENTEGRE ETMEK MANTIKLI'

Hakan Murat Özkan, "Bu işin büyüsünün bozulmaması için kredi kartını entegre etmek en mantıklısı. Oradan aylık zamanı geldiğinde çekim yapıldığında gözünüzü korkutmaz. Ama hususi olarak aynı miktarı gidip bankaya yatırarak yapayım derseniz o zaman isteksiz davranabilirsiniz ya da erteleyebilirsiniz. Ama kartınızı bağlayıp onu unutursanız ilerisi için güzel bir yatırım yapmış olursunuz. Bir kişi kendi adına 5 adete kadar BES sözleşmesi yapabilir. Aynı anda farklı şirketlerden de girebilir. Bunun sebebi de ihtiyaç halinde birini bozdursanız da diğerleri devam eder. Şu anda altın fonunu tavsiye ediyoruz. Faizsiz olanları da öneriyoruz. Fon yönetimi doğru yapıldığında mantıklı bir hamle oluyor." diyerek sözlerini noktaladı.

en-guzel-yatirim-araci-bireysel-emeklilik-sistemi-008.jpg