Fransa’da İslam’ı, Konya’da anılarını anlattı: ‘Buraya gelince rahatladım’

Konya Kitap Günleri’ne konuk olan İhsan Süreyya Sırma, Konya’da yaptığı söyleyişide anılarını anlattı.
Fransa’da İslam’ı, Konya’da anılarını anlattı: ‘Buraya gelince rahatladım’

Selçuklu Kongre Merkezi’nde başlayan Konya Kitap Günleri vatandaşların yoğun ilgisiyle devam ediyor. İlk günün konuklarından biri olan Yazar İhsan Süreyya Sırma, gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

fransada-islami-konyada-anilarini-anlatti-buraya-gelince-rahatladim.jpg

‘BURADA RAHATLADIM’

Çok güzel bir organizasyonda yer aldığını ifade eden Sırma, “Konya Kitap Günleri çok güzel geçiyor. Hatta geçen seneden daha güzel. İnsanlar oldukça fazla ilgi gösteriyorlar. Konya Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum. Keşke her zaman bu tür etkinlikler yapılsa. Tüm Konyalıları Kitap Günleri’ne davet ediyorum. Gelsinler kitapları görsünler. Burada şenlik var. Çok güzel bir atmosfer var. Sıkılmıştım buraya gelip rahatladım. Tüm Konyalılara selam gönderiyorum.” dedi.

fransada-islami-konyada-anilarini-anlatti-buraya-gelince-rahatladim-002.jpg

İHSAN SÜREYYA SIRMA KİMDİR?

10 Temmuz 1944 yılında Siirt'te dünyaya geldi. İlkokulu Pervari’de tamamladı. Siirt Lisesi 1962'de bitirdi. Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi (1966) mezunu. Üniversite öğrenimi sırasında, bir süre Batman’da, Türk Petrolleri’nde işçi, bir süre de Diyanet İşleri Başkanlığında memur olarak çalıştı. Fakülteyi tamamladıktan sonra Siirt Lisesi’ne öğretmen olarak atandı.1967 yılında kazandığı bursla Fransa’ya giderek İslâm tarihi alanında doktora yaptı.

Doktora çalışmaları sırasında, Arapça öğrenmek için bulunduğu Tunus’ta Zeytuna Üniversitesi’nde sosyolog Fadıl b. Aşur’un derslerine de (1969-70) katıldı. 1973-74 öğrenim yılında Erzurum Yüksek İslâm Enstitüsü’nde İslâm tarihi öğretmenliği yaptı. 1974 yılında Atatürk Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesi’nde İslam tarihi doktoru olarak (1974) görev aldı. Doçentliğe (1980) ve profesörlüğe (1989) yükseldi. 1993'de Sakarya Üniversitesine geçti ve 1995 yılında emekli olana kadar bu üniversitenin İlâhiyat Fakültesi’nde İslâm tarihi öğretim üyeliği yaptı. 1995-97 tarihleri arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan danışmanlığı görevinde bulundu. Çalışmalarını bir süre Viyana İslam Üniversitesi’nde, sonra yurda dönerek İstanbul’da sürdürdü.

fransada-islami-konyada-anilarini-anlatti-buraya-gelince-rahatladim-003.jpg

Makaleleri, 1979 yılından başlayarak Yeni Devir, Millî Gazete, Bilgi ve Hikmet, Zaman, Yeni Şafak, İslâm, İslâm Mecmuası, Yeni Dünya, İlim ve Sanat, Kadın ve Aile, İstanbul Edebiyat Fakültesi Tarih Enstitüsü, Tarih ve Toplum, Diyanet gibi gazete ve dergilerde yer aldı. Kanal 7 televizyonunda dört yıl Seyahatnâme adıyla tarih programları yaptı. İslâm tarihi araştırmalarının yanı sıra, yurtiçi ve yurtdışında verdiği konferanslarla tanınan Sırma, ulusal ve uluslararası birçok konferansa katılarak bildiriler sundu. Muhammed Hamidullah’tan Makaleler adlı çevirisi ile 1986 Türkiye Yazarlar Birliği Çeviri Ödülünü kazandı.

 Muhabir
Etiketler :