Hac ve Umre fiyatlarında yüzde 50 artış bekleniyor!

Diyanet İşleri Başkanlığı 2022 yılı hac ve umre ibadetine ilişkin kararları yaptığı yazılı açıklamayla duyurdu. Takvim belli olurken hacı adaylarının en çok merak ettiği sorular arasında hac ve umre fiyatlarının ne kadar olacağı yer alıyor. Seyahat acentaları, Hac ve Umre fiyatlarının bu yıl yüzde 40 ila 50 oranında artmasını bekliyor. 
Hac ve Umre fiyatlarında yüzde 50 artış bekleniyor!

Diyanet İşleri Başkanlığı 2022 yılı hac ve umre ibadetine ilişkin kararları yaptığı yazılı açıklamayla duyurdu. Takvim belli olurken hacı adaylarının en çok merak ettiği sorular arasında hac ve umre fiyatlarının ne kadar olacağı yer alıyor. Seyahat acentaları, Hac ve Umre fiyatlarının bu yıl yüzde 40 ila 50 oranında artmasını bekliyor. 

Hacı adayları için bu yıl yeni kura çekilmeyecek. Diyanet İşleri Başkanlığı 2020’de kurada adı çıkanların bu sene kutsal topraklara gideceğini açıkladı. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TÜRSAB Konya B.T.K. Başkanı Özdal Karahan, “Önümüzdeki süreçte Şevval umresi gerçekleştirilecek. Şevval umrelerinin fiyatlarının 1350- 1500 dolar civarında olacağını tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı.

ozdal-karahan.jpg

HAC VE UMRE’YE 65 YAŞ ENGELİ!

Bu yıl yapılacak olan hav ve umreye sınırlandırılma getirildiğinin bilgisini veren Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Konya B.T.K. Başkanı Özdal Karahan, “Bu yıl hac ve umreye iki sene önce kurada çıkanlar gidebilecekler fakat buna da bir kota sınırlandırılması getirildi. 65 yaş üstü vatandaşları da hac ve umreye kabul etmeyecekler. Bütün acenteler hac ve umre için kaydettiği grubun içerisinde 65 yaş altını götürebilecekler. Bir bölgeye ait hac ve umre kotası ne kadarsa o kotanın yüzde 50’si kadar insan hac ve umreye gider diye düşünüyoruz. Bir acente dolmuşsa diğer acentede boşluk varsa oraya kaydırılır. Kurada çekilmiş olanlar da neticede hacca yine gitmiş olacaklar. Umre fiyatları dövizin TL karşısındaki değerini düşündüğünüz zaman TL bazında yüksek rakamlara tekabül edecek. Suudi Arabistan’daki maliyetlerin artması, uçak fiyatlarının artmasını göz önünde bulundurduğumuz zaman daha önceki yıllara göre umre fiyatlarında yüzde 50 oranında bir artış olacağını söyleyebiliriz. Hac fiyatı da değişecek. Hac fiyatlarıyla ilgili kesin bir fiyat açıklanmadı. Onunla ilgili hesaplamalar yapılıyor. Hac fiyatlarında da yüzde 40 artış bekliyoruz” şeklinde konuştu.

fea0a938-383d-440e-badb-43a50fe9423f.jpg

‘UMRE FİYATLARI 1500 DOLARIN ALTINDA OLMAYACAKTIR’

Ağustos ayında gerçekleştirilecek umre fiyatlarının 1500 doların altında olmayacağı tahmininde bulunan Rıza Turizm Firma Sahibi Mustafa Ulu, “Umre fiyatlarında 250 dolar civarında bir artış bekleniyor. Bu sene 14 günlük Şevval umresi 1350 dolar olarak açıklandı. Ağustos’un 20’sinde başlayacak olan hacdan sonraki umre sezonunda bu rakamlar da artacak. Geçen senelerde 1250 dolara gidilen 24 günlük umre 1500 doların altında olmayacak. Çünkü burada en büyük artışı Suudi Arabistan yaptı. Sudi Arabistan’da tarihte ilk kez yüzde 15 oranında bir KDV almaya başladı. Artı yüzde 5 şehir vergileriyle birlikte otellerde yüzde 20’lik bir artış gerçekleşti. İster istemez bunlar fiyatlara yansıyacak ama çok fazla müşteri kaybedeceğimizi düşünmüyoruz. Çünkü iki yıldır insanlar para biriktiriyor. 2020 yılında pandemiden dolayı kapanma olduğu dönemde hacı adayları hac için hazırlıklarını yapmışlardı. İki yıldır bir beklenti vardı. Bu sene haccın açılması kesinleşti hacı adaylarında çok büyük bir heyecan var. Hac ve umre ayrı bir tutkudur. Bu tutkuyu kavuşmalarına artık çok az kaldı” diye konuştu.

slider-umre-irfan-tur-1.jpg

‘İNSANLAR NEREYE GİDECEĞİNİ ŞAŞIRDI’

Bayram öncesi kültür turlarına yoğun talep olduğuna ve hareketli günler yaşadıklarına da değinen Mustafa Ulu, “Türkiye’deki kültür turlarında yer olma olasılığı şu anda çok düşük. Aşırı derecede bir yığılma var. Çünkü insanlar pandemiden çıktıklarından dolayı nereye gideceklerini şaşırdılar. Önceden yer ve otobüs ayarlanmadıysa şu anda kültür turları için yer bulmak çok zor. Hem pandemiden dolayı insanlar evlere tıkılıp kalmıştı bir de bu yıl kış çok sert geçinde insanlar evlerinde iyice sıkıldılar. Tur bulamayanlar münferit olarak araçlarıyla şehir dışına kaçmaya çalışıyorlar. Kültür turlarının fiyatları geçtiğimiz yıla göre iki kat arttı. Geçen sene 1350 TL olan GAP turu şu anda 2 bin 500 TL oldu. Geçen sene 1550 ola Karadeniz turu 2 bin 750 TL oldu. Yüzde 50’nin üzerinde bir artış gerçekleşti. Çünkü en büyük maliyeti araçların yakıtı etkilediği için haliyle tur fiyatları da bundan etkilendi. Bir de aynı zamanda otellerin maliyeti de arttı. Umrede ve kültür turlarında vatandaşlarımızın merak ettikleri olursa ofislerimizi arayıp danışabilirler. Bu sene herkesin gönül rahatlığıyla tatillerini ve ibadetlerini yapabilecekleri bir tatil olmalarını diliyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı. 

SÜMEYRA KENESARI/ YENİ HABER GAZETESİ 

Etiketler :