Hatay'da art arda depremler! Valilikten açıklama

AFAD, Hatay'da birbiri ardına 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde iki şiddetli deprem meydana geldiğini açıkladı. Çevre illerden de hissedilen depremler, kentte yeni yıkıntılara neden oldu.
Hatay'da art arda depremler! Valilikten açıklama

Hatay'da 3 dakika arayla birbiri ardına 2 büyük deprem meydana geldi.

İlk deprem saat 20:04'te 6.4 büyüklüğünde yaşandı.

Defne ilçesinde meydana gelen ve 16,7 kilometre derinlikte deprem; Osmaniye, Adana, Konya, Mersin, Gaziantep, Diyarbakır ve Antalya'da da hissedildi.

Alınan bilgilere göre depremde bazı binalar yıkıldı. Depreme yakalanan kent sakinleri, büyük korku yaşadı.

İkinci deprem ise, Samandağ ilçesinde, saat 20:07'de 5.8 büyüklüğünde yaşandı.

Deprem bölgesinden dakika dakika gelişmeler...

21:33 BAKAN SOYLU: YIKIM OLDUĞU BİLGİSİNİ ALDIK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Samandağ ve Defne'de yıkım olduğu bilgisini aldık" şeklinde bir açıklama yaptı.

21:27 SAMANDAĞ BELEDİYE BAŞKANI ERYILMAZ: BAZI BİNALARDA VATANDAŞLARIMIZ OLABİLİR

Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, "Bütün elektrikler kesildi. Ağır hasarlı olan binaların bir kısmı yıkıldı. Bazı binalarda vatandaşlarımızın olabileceğine dair bilgiler aldık. Arkadaşlarımızı yönlendiriyoruz. Şu anda bir telaş var." şeklinde bir açıklama yaptı.

21:26 HASTANELER BOŞALTILIYOR, UZMANLARDAN ART ARDA UYARILAR GELİYOR

Hatay'ın merkez ilçesi Antakya'da deprem sırasında Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde büyük panik yaşandı. Durumu iyi olan hastalar, personelin yönlendirmesiyle hastane bahçesine çıkartılırken, yoğun ve yataklı hastalar ise refakatçileri ve hastane çalışanlarının yardımıyla binadan çıkartıldı. Yoğun bakım ünitesinde tedavi gören hastalar daha sonra ambulanslarla sahra hastanelerine taşındı.

Depremzedeler çadırlardan dışarıya kaçtı

Depremin vurduğu illerde 15 gündür beşik gibi sallanan bölgede psikolojileri de bozulan vatandaşların, çadırkentlerde bile sarsıntı ile birlikte dışarıya kaçıştıkları görüldü. Bazı çadırlarda ise deprem sırasında sobaların yıkıldığı belirtildi.

Uzmanlardan deprem uyarısı

Uzmanlar, bölgede yeni depremler olacağı uyarısını yineledi. Jeolog Okan Tüysüz, Hatay'da 3 dakika arayla meydana gelen depremlerin artçı olmadığını tetiklenen depremler olduğunu belirtti. Antakya'nın içerisinden Akdeniz'e bir fay hattı bulunduğunu bildiren Tüysüz, "Avrupa Sismoloji Ajansı bunu 6.6 olarak veriyor. Kırılan fayın stres biriktiren yeriydi. Göksun-Savrun Fayı yine deprem oluşturabilecek bir bölge. Antakya-Samandağ'da arasında bu büyüklükte bir tane daha olabilir." dedi.

21:22 HATAY BELEDİYE BAŞKANI SAVAŞ: ENKAZ ALTINDA KALANLAR VAR

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, "Yıkılan binalarımız var, maalesef bina altında kalan insanlar olduğuna dair mesajlar geliyor. Bir kısmı ev sağlam diye girmiş, bir kısmı eşya taşımak için." şeklinde bir açıklama yaptı.

21:18 YARALANAN VATANDAŞLAR HASTANEYE KALDIRILDI

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde deprem nedeniyle yaralanan bazı vatandaşlar, ambulanslarla Devlet Hastanesi Acil Servisine getirildi. Panik yaşatan deprem nedeniyle sahada ekiplerin araştırmasının sürdüğü bildirildi.

21:08 MERSİN VALİLİĞİNDEN UYARI

Mersin Valiliği de, vatandaşlara "deniz kıyısından uzak durma" uyarısında bulundu.

Açıklamada, "Vatandaşlarımızın deniz kıyısından uzak durması önemle rica olunur." ifadeleri kullanıldı.

21:00" SAHİL ŞERİDİNDEN UZAK DURUN"

AFAD, kent sakinlerine son dakika uyarılarda bulundu.

Yapılan açıklama şu şekilde:

"Hatay'da meydana gelen depremler sonrasında ilgili ekiplerimiz teyakkuz halinde olup gelen ihbarlara hızla müdahale edilmektedir. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir.

Vatandaşlarımızın deniz seviyesinden 50 santimetreye kadar yükselme riskine karşı tedbir amacıyla sahil şeridinden uzak durmaları önem arz etmektedir."

20:50 AFAD KOORDİNASYON MERKEZİ BOŞALTILIYOR

Depremlerin ardından Hatay'da bulunan AFAD Koordinasyon Merkezi tahliye edildi.

20:42 FUAT OKTAY'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, iki şiddetli depremin ardından "Hatay merkezli meydana gelen depremlerle ilgili incelemelerimiz devam ediyor. Bölgede bulunan vatandaşlarımızın hasarlı binalardan uzak durmalarını ve ekiplerimizin uyarılarına hassasiyetle uymalarını rica ediyoruz." şeklinde bir açıklama yaptı.

20:37 VALİLİKTEN İLK AÇIKLAMA

Hatay Valisi Rahmi Doğan, "Kentte deprem nedeniyle bazı ihbarlar aldık, bunları değerlendiriyoruz, taramalarımız sürüyor." dedi.

20:25 AFAD'DAN KRİTİK UYARI

AFAD, depremin ardından kent sakinlerini uyardı. Açıklamada, "Deprem sonrası bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin. Riskli binaların çevresinde bulunmayın. Doğru bilgi için resmî kaynakları takip edin." ifadelerine yer verildi.

20:07KENTTE İKİNCİ DEPREM

Bu depremin hemen ardından Samandağ ilçesinde 5.8 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Peş peşe gelen sarsıntılar, kentte yıkıma yol açtı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Defne ilçesinde saat 20.04'te 6,4 büyüklüğündeki depremin ardından, saat 20.07'de Hatay'ın Samandağ ilçesinde de deprem gerçekleşti.

5,8 büyüklüğündeki deprem, 7 kilometre derinlikte oldu.

Orta Doğu'da birçok ülkede hissedildi

Orta Doğu ve Kuzey Afrika'yı da sallayan deprem, Lübnan'da başkent Beyrut başta olmak üzere tüm kentlerde hissedildi. Paniğe kapılan vatandaşlar dışarı çıkarak toplanma alanlarına geçti.

Hatay merkezli deprem Suriye, Ürdün, Irak, Filistin, İsrail ve Mısır'da da hissedildi.

Hatay, Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremde en büyük yıkımın ve can kaybının yaşandığı kentlerin başında yer alıyordu. Kentte hayat durmuş, neredeyse sağlam bir yapı kalmamıştı. Büyük ölçüde boşaltılan kültür şehri Hatay'ın eski halinden eser kalmamış, birçok vatandaş kenti terk etmişti.

"HASARLI BİNALARIN YAKININDA BULUNMAYALIM"

Savaş, "Değerli Hemşehrilerim, depremler devam ediyor. Sizlerin canı ve sağlığı her şeyden daha önemli. Lütfen risk alarak hasarlı binalara eşya taşıma gibi nedenlerle dahi girmeyelim ve hasarlı binaların yakınında bulunmayalım." dedi.

AMBULANS SESLERİ DUYULDU

15 gündür deprem fırtınasının yaşandığı bölgede son sarsıntılardan sonra ekipleri, sahada inceleme başlattı. Devriye görevinde bulunan ekipler, vatandaşları binaların çevresinden uzaklaşmaları konusunda sürekli uyarılarda bulundu. Bazı bölgelerden ambulans sesleri duyuldu. Uzmanlar ise daha önceki depremlerin bu depremleri tetiklediği yönünde görüş belirtti. Depremlerin bölgede devam edeceği uyarısında da bulunuldu.

"İHBARLARA HIZLA MÜDAHALE EDİLMEKTEDİR"

Depremlerin ardından AFAD, Twitter hesabından bölgedeki vatandaşlara uyarılarda bulundu. Açıklamada, "Hatay'da meydana gelen 6,4 ve 5,8 büyüklüklerindeki #depremler sonrasında, ilgili ekiplerimiz teyakkuz halinde olup gelen ihbarlara hızla müdahale edilmektedir. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir." denildi.

"HASTANELERİMİZE GETİRİLEN 8 YARALIMIZ VAR"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Oktay, "Aynı depremin artçıları devam ediyor. En son aldığım bilgi 20 civarındaydı. Devam edeceğe benziyor. Bakanlarımız sahadalar. Hatta Cumhurbaşkanımız sahadaydı. İlk etapta sahada hasar olup olmadığı alakalı ilk çalışmalar yapıldı. 28 ihbar mevcut bizde. Her bir ihbarı tek tek değerlendiriyoruz. Hastanelerimize getirilen 8 yaralımız var." dedi.

TSUNAMİ UYARISI KALDIRILDI

Oktay, şunları söyledi: "Her bir ihbarı değerlendirdikten sonra gelişmeleri kamuoyuna, milletimize durumu açıklayacağız. Kandilli'nin su yükselmesi ile tsunami ile ilgili uyarısı olmuştu. Kendileriyle görüştük, tamamen standart bir uygulama olduklarını belirttiler. Şu anda belli riskli olmadığını gördükleri için bu uyarıyı kaldırmıştır. AFAD da kaldırdı veya kaldırmak üzere.

"KARAÇAY BARAJI İLE İLGİLİ RİSK YOK"

Karaçay Barajı ile bir söylenti yayıldı. Check ettik ilgili bakanlıklarımız ve kurumlarımız, şu an itibariyle teyit edilen herhangi bir risk olmadığını görmüş bulunuyoruz.

"VATANDAŞLARIN HASARLI BİNALARA GİRMEMELERİNİ RİCA EDİYORUZ"

Bir kez daha vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz, bu vesile ile hasarlı binalara girmemelerini özellikle gerek eşya almak veya herhangi bir şeyi kontrol etmek için hasarlı binalarına girmemeleri hususunda özellikle rica ediyoruz, lütfen girmeyin. Kendi sağlığınızı, sevenlerinizi, eşlerinizi, çocuklarınızı, babalarınızı, annelerinizi, milletimizi düşünün.

"PANİK YAPACAĞIMIZ BİR DURUM YOK"

Şu an itibariyle görüşmeler bundan ibaret. Panik yapacağımız bir durum yok. Yeteri kadar ekipmanımız, arama kurtarma elemanlarımız, iş makinalarımız sahada. Herhangi bir sorun olursa güvenlik görevlilerimize veya AFAD'a bildirilirse hemen yardımcı olunacaktır."

3 KATLI BOŞ BİNA ÇÖKTÜ

İskenderun'da Şehit Polis Abdullah Sinan Şirinoğlu Caddesi'nde bulunan 3 katlı boş bina deprem nedeniyle çöktü. Önceki depremde ağır hasar görmesi nedeniyle boşaltılan binanın kiracısı Suriye uyruklu Mahmut Alcar, ailesinin Suriye'ye gittiğini, bu sabah da eşya almak için eve girdiğini söyledi.

"İSKENDERUN DA ANTAKYA DA BİTTİ"

Evini tahliye ettiğini ancak eşyalarını henüz alamadıklarını dile getiren İsmail Turan da berber dükkanında kaldıklarını aktardı. Bugünkü depremde yan binanın evlerinin üzerine yattığını kaydeden Turan, "Köye gideceğim şimdi. Bu mahallede doğduk ama İskenderun da Antakya da bitti." dedi. Depremlerin ardından İskenderun Devlet Hastanesi tahliye edildi.

Etiketler :