İstanbul’da Konya Günleri coşkusu yaşanıyor

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 7’ncisi düzenlenen Konya Günleri’nin açılışı İstanbul Atatürk Havalimanı Fuar alanında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un da katıldığı törenle yapıldı.
İstanbul’da Konya Günleri coşkusu yaşanıyor

Konya'ya özgü lezzetlerin 4 gün boyunca tanıtılacağı Konya Tanıtım Günleri; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Valisi Vahdettin Özkan, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Konya milletvekilleri Tahir Akyürek, Orhan Erdem, Selman Özboyacı, Ahmet Sorgun ve Gülay Samancı, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, ilçe belediye başkanları, Konya basını ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleşti. Açılış töreninin ardından protokol üyeleri tarafından stantlar ziyaret edildi.

whatsapp-image-2022-09-29-at-22-47-23-001.jpeg

“KARDEŞLİĞİMİZ PEKİŞİYOR”

Programı düzenleyen Konya Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Ben böylesi güzel bir organizasyonla, Konya’yı İstanbul’a taşıyan başta Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Uğur İbrahim Altay kardeşime, tüm hemşerilerime, emeği geçen tüm kardeşlerime teşekkürü bir borç bilirim” ifadelerini kullandı. Etkinlik vesilesiyle Konyalıların kardeşliğini pekiştirdiğini ifade eden Kurum, “Gönül Dağı dizimizi biliyorsunuz? Fırsat buldukça ben de takip ediyorum. Orada ki Mucit Taner’imizi de biliyorsunuz? Bir bölümde memleketi tarif ederken diyor ki; “İnsanın toprakla arasında bir bağ vardır. İnsanın dağdaki taşla, ovadaki çalıyla arasında bir bağ vardır. İnsanın doğduğu, suyunda yıkandığı, nefesini aldığı; düştüğü, kalktığı, dizlerini kanattığı yerle arasında bir bağ vardır. Ve bu yerin adına memleket derler. Herkesin memleketi kendine güzel gelirmiş.” Konya’mız da; bizim memleketimiz, bizim göz bebeğimiz.
Bugün burada, Meram’dan Karatay’a, Selçuklu’dan Ereğli’ye, Beyşehir’den Akşehir’e, Seydişehir’den Karapınar’a Konya’mızın dört bir yanından gelen hemşerilerimizle birlikteyiz. Yeni dostluklar kuruyor, kardeşliğimizi pekiştiriyoruz. Bu güzelliğiniz, bu kardeşliğiniz için Allah her birinizden razı olsun” dedi.

whatsapp-image-2022-09-29-at-22-47-19-1-001.jpeg

“KONYA’NIN MARKA DEĞERİ HIZLA ARTIYOR”

Konya’nın marka değerinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Kurum, şu ifadeleri kullandı: “Bu yıl Haziran ayında düzenlenen 9. Konya Bilim Festivali ile Konya’dan ve Türkiye’nin farklı yerlerinden 281 bin bilim meraklısına ev sahipliği yaptık. Yine İslami Dayanışma Oyunları ve Yine Saygıdeğer Hanımefendinin teşrifleriyle gerçekleştirdiğimiz Gastrofest ile 1 milyona yakın kardeşimizi misafir ettik. Bu organizasyonların her biri; pek çok değerimizin, markamızın tanıtımına büyük katkı sağladı. Konya’nın en büyük markalarından biri de hiç şüphesiz Konyaspor’umuz. Anadolu kartallarımız, memleketimizi büyük bir başarı ile temsil ediyor, bizleri gururlandırıyor. Bu anlamda başta Başkanımız Fatih Özgökçen olmak üzere, Teknik Direktörümüz İlhan Palut’u ve teknik ekibi, sahada ter döken tüm futbolcu kardeşlerimizi tebrik ediyorum. Ne güzel söyler Konyalı Âşık Şemi; “Aşkla, şevkle kurulmuştur binası Konya’nın / Bu sebeple cennettir havası Konya’nın.”

whatsapp-image-2022-09-29-at-22-47-21-001.jpeg

“KONYA, TÜRKİYE’NİN PARLAYAN YILDIZI OLACAK”

Bugüne kadar sosyal konuttan kentsel dönüşüme, millet bahçelerinden tarihi şehir meydanlarının dönüşümüne, yeni sanayi sitelerinden çevre yatırımlarına kadar tüm Türkiye’de dev projeleri, Konya’dan aldıkları güçle, Konya Modeli Şehircilik’ten aldıkları ilhamla hayata geçirdiklerini vurgulayan Kurum, “Konya’mızın da her karışını, ecdadımızın izini takip ederek imar ediyor, ihya ediyor, inşa ediyoruz. 2023’e, Cumhuriyetimizin 100. yılına hazırladığımız Konya’mızı ziyaret eden misafirlerimiz, yenilenmiş çehresiyle bugünle yarının kucaklaştığı bir Konya ile karşılaşıyor. 1000 yıllık Selçuklu mirası Alâaddin Caddesi’nde yürüyenler, o eski karmaşık görüntünün ortadan kalktığını görüyor. Mevlana meydanına adım atan misafirlerimiz, adım başı bizleri selamlayan Selçuklu ve Osmanlı eserlerini, esnafımıza ekmek kapısı olan tarihi çarşıyı yepyeni haliyle buluyor. Anıta doğru giden hemşerilerimiz, misafirlerimiz; çocuklarının neşeyle koştuğu, kocaman ağaçların gölgesinde serinlediği, çiçeklerin mis kokusunu içine çektiği, kuş cıvıltılarını, su seslerini, selatin camisinden yükselen Kur’an seslerini dinlediği bir millet bahçesiyle karşılaşıyor. Konya’nın tüm ilçelerinde yeşil alanları, oyun alanları, camileri, okullarıyla, Selçuklu mimarisinden ilham alarak inşa ettiğimiz sosyal konutlarda yaşayan kardeşlerimiz; Konya’da güvenle, huzurla, yaşamanın, yuva sahibi olmanın tadını ömürlerinin sonuna kadar unutmayacaklar. Sizler de gittiğinizde; Beyşehir’de gölümüzü tertemiz, Akşehir’de tarihi evlerimizi aslına uygun bir halde geleceğe taşıdığımızı göreceksiniz. Tabi durmayacağız! Konya’mız yeni sosyal konutlarla, millet bahçeleriyle, çevre yatırımlarıyla, ekonomi ve istihdamı daha güçlü, Türkiye’nin parlayan yıldızı olacak” şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2022-09-29-at-22-47-13.jpeg

“KONYA’DA SOSYAL KONUTLARA BAŞVURU SAYISI 120 BİN”

Konyalı vatandaşlar için 7 bin 655 konut, 500 sanayi işyeri ve 11 bin 390 konutluk ev yapmaya hazır arsa sunduklarını hatırlatan Kurum, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde; toplam 500 bin sosyal konut, arsa ve işyerleriyle 800 bin bağımsız birimin çalışmalarını başlattık. Dün itibariyle, Sayın Cumhurbaşkanımız bizlere “altyapısı tamamlanarak milletimize sunduğumuz arsa sayısını 1 milyona çıkarma talimatını” verdiler. İnşallah TOKİ’mizle, İller Bankamızla, diğer birimlerimizin yoğun mesaisiyle arsalarımızı oluşturacağız, müjdesini de Cumhurbaşkanımız milletimize verecekler. Bu kapsamda Konya’mıza 7.655 konut kazandırıyoruz. 500 sanayi işyeri ve tam 11.390 konutluk ev yapmaya hazır arsamızı da hemşerilerimize sunuyoruz. Konya’da da bugün itibariyle 120 bin kardeşimiz başvurusunu yaptı. Hak sahiplerini belirledikten sonra inşallah 25 Ekim’de Türkiye genelinde temellerimizi atıp yeni evlerimizi, yeni iş yerlerimizi Konyalı hemşerilerimize süratle kazandıracağız. Konya’mızın marka değerine katkı sağlayacak Konya Sıfır Atık Sanayi Sitemizi anlatmadan geçemem. Biliyorsunuz şehrin içinde kalmış Eski Sanayi ve Karatay Sanayi sitelerini; Konya Sıfır Atık Sanayi Sitemize taşıyoruz. İnşallah Konyalı esnafımız artık daha rahat, daha güvenli, daha temiz bir ortamda çalışacaklar” cümlelerini kullandı.

whatsapp-image-2022-09-29-at-22-47-12.jpeg

“EĞİLİP BÜKÜLMEYECEĞİZ, TÜM GÜCÜMÜZLE ÇALIŞACAĞIZ”

“Biz birileri gibi, kurultay, nutuk, politika adamları değiliz. Biz milletine sevdalı, vatanının her şeyin üstünde gören bir neslin evlatlarıyız. Konya’nın evladıyız” ifadelerini kullanan Bakan Kurum, “Hem Konya’mızda hem de bu cennet vatanın her köşesinde istihdam oluşturacak, ekonomiye katkı sunacak, hanelere yeni gelirler getirecek, aşımıza aş katacak yeni yuvalar, yeni iş yerleri, yeni yaşam alanları armağan ediyoruz. Genç girişimcilerimizin önünü sonuna kadar açıyor, yanlarında dimdik duruyoruz. Birgün, sohbet sırasında, Üstadımız Ârif Nihat Asya'ya: -Eğilir, bükülür, katlanır ve istenilen şekle kolayca sokulur bir cam keşfedilmiş, derler. Ârif Nihat Asya’da biraz şaka, biraz ciddi; “Desenize, eninde sonunda camı da kendimize benzettik!” demiş. İşte bizim açıkladığımız her projede, milletin teveccühüne rağmen eleştirenler, bir bahane bulamayıp böyle, hikâyedeki cam gibi eğilip bükülenler var. Hakikati, yalnızca yanıltma ve çarpıtma ile örtmeye çalışan, bükülen camlar var. Allah’ın izniyle, milletimizin desteğiyle bunlara rağmen; eğilip bükülmeyecek, tüm gücümüzle, tüm varlığımızla bu milletin istikbalini kurmaya devam edeceğiz. Hem ülkemizi, hem Konya’mızı her alanda destekliyor, geliştiriyoruz. Allah’ın izniyle 2023’le birlikte daha da geliştireceğiz.

whatsapp-image-2022-09-29-at-22-47-22-001.jpeg
Ben Konya’nın bir evladı olarak; tüm kardeşlerimizin, minik yavrularımızın; yenilenen çehresiyle Konya’mızı, tarihi meydanlarımızı, çarşılarımızı, yemyeşil millet bahçelerimizi görmelerini çok arzu ediyorum. Konya’mızı Valimizle, Büyükşehir ve İlçe Belediye Başkanlarımızla, Genel Başkan Yardımcımızla, milletvekillerimizle, İl Başkanımızla, teşkilatımızla, tüm hemşerilerimizle Türk Tarihinin en Muhteşem Şehri yapmak için canla başla çalışmaya devam edeceğiz.
Ben bir kez daha bu güzelliğe vesile olan, emeği geçen herkese teşekkür ediyor, sizleri sevgiyle, saygıyla muhabbetle selamlıyorum” diye konuştu.

whatsapp-image-2022-09-29-at-22-47-12-1.jpeg

“BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİN GÜÇLENMESİNE VESİLE OLACAK”

Konya Günleri vesilesiyle hem İstanbul’daki Konyalılarla hasret giderecek hem de Konya’nın tarihini, kültürel zenginliklerini ve kendine özgü lezzetlerini misafirlere tanıtmış olacaklarını söyleyen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise, “İstanbul’daki hemşehrilerimizle ve farklı şehirlerden aramızda bulunan çok kıymetli misafirlerimizle buluşmamıza vesile olan Konya Günleri’nde sizlerle bir aradayız. Hepiniz hoş geldiniz, safalar getirdiniz. Selçuklu’nun ve Osmanlı’nın kadim başkentlerini buluşturan Konya Günleri vesilesiyle hem İstanbul’daki Konyalılarla hasret giderecek hem de Konya’mızın tarihini, kültürel zenginliklerini ve kendine özgü lezzetlerini misafirlerimize tanıtmış olacağız. Tüm ziyaretçilerimize bu güzel etkinlikte keyifli vakit geçirmelerini diliyor, Konya Günleri’nin birlik ve beraberliğimizi daha da güçlendirmesini Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum” dedi.

“KONYA’YA HİZMET ETMEKTEN BÜYÜK BAHTİYARLIK DUYUYORUM”

Konya’nın Çatalhöyük’ten bugüne 10 bin yıllık ihtişamlı tarihiyle birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlatan Başkan Altay, “Selçuklu Devleti’nin 200 yıl boyunca başkenti olmuştur. Yine, şehrimiz; çağları aşan sözleriyle dünyayı hoşgörü ve kardeşlik iklimiyle buluşturan Hazreti Mevlâna gibi nice alim ve mutasavvıfı bağrında yetiştirmiştir. Her köşesinde tarihin kalbinin attığı, her sokağında huzurun dolup taştığı kadim şehrin mensubu olmaktan ve Konya gibi bir şehre hizmet etmekten büyük bahtiyarlık duyuyorum” diye konuştu.

whatsapp-image-2022-09-29-at-22-47-13-2.jpeg
“KONYAMIZI ÇOK DAHA GÜZEL YARINLARLA BULUŞTURACAĞIZ”

“Bize göre hemşehrilik; yalnızca bir şehrin sınırları içerisinde doğmak ve o şehirde yaşamak değildir” diyen Altay şu ifadeleri kullandı: “Dünyanın neresinde olursak olalım aynı duyguları paylaşmayı başarabilen, aynı değerler etrafında birleşen ve aynı dualarda buluşanların arasındaki özel bağdır. Hemşehrilik; şehrini gönlünün en ulvi yerinde taşıyabilmek ve her türlü zorluğa karşı tek vücut olabilme ferasetini gösterebilmektir. Sahip olduğumuz bu güçlü bağ, şehrimize hizmet ederken bizlere büyük bir ilham kaynağı olmaktadır. Hamdolsun Konya’mızın aydınlık yarınları için attığımız her adımda sizlerin destek ve dualarını kalplerimizin derinlerinde hissetmenin güveni ve huzuru içerisindeyiz. Hazreti Mevlana; “Her güçlük, birlikle çözülür. Üzüm, toprak sayesinde filizlenir. Geceyle gündüz görünürde ayrı olsa da birlik içindedir. Çünkü manevi varlıkta birlik vardır.” buyurarak, asırlar öncesinden birlik ve beraberliğin önemini bizlere en güzel şekilde ifade etmiştir.Bizler; işte bu dayanışma ruhuyla ve sizlerden aldığımız destekle, güzel şehrimiz için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi inşallah bundan sonra da aynı azim ve kararlılıkla Konya’mızı çok daha güzel yarınlarla buluşturacağız.”

whatsapp-image-2022-09-29-at-22-47-14-1.jpeg

“HAYAL EDİLEN PEK ÇOK YATIRIM SON 20 YILDA HAYAT BULDU”

Türkiye’nin son yirmi yıl içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde büyük bir kalkınma yaşadığını belirten Altay, “Ülkemizin istikrar çağına girmesiyle, Konya’mız için de aydınlık günler başlamış oldu.Şehrimizde yirmi yıl önce hayal kabul edilen pek çok yatırım, Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki AK Parti ve AK Belediyecilik ile hayat buldu. Hemşehrilerimizin hizmetine sunduğumuz eserler sayesinde, bugün Konya artık bambaşka bir şehir. KOP Projesi, Yüksek Hızlı Tren, Mavi Tünel, Şehir Hastanesi ve yeni çevre yolu başta olmak üzere; ASELSAN KONYA, Lojistik Merkez, Yeni Sanayi Sitesi, 42 bin kişilik dev stadyum, Türkiye’nin ilk Bilim Merkezi, okullar, duble yollar, millet bahçeleri, yeni caddeler, alt ve üst geçitler, yeni raylı sistem hatları, sosyal konutlar, kentsel dönüşüm projeleri, restorasyon çalışmaları, gençlerimiz için spor tesisleri gibi projeler AK Parti’mizin ve Konya Modeli Belediyecilik anlayışımızın şehrimize kazandırdığı eserlerin yalnızca bir kısmını oluşturuyor. Yine; sanayi, üretim ve ihracat seferberliği sayesinde Konya’mızı Türkiye’nin üreten gücü haline getirdik. İhracat rakamlarımız bu süreçte tam 10 kat artış sağlayarak 3 milyar dolara ulaştı. Bugün Konya’mızın modern sanayi tesislerinde ürettiğimiz binlerce farklı ürünü, 3000’e yakın ihracatçımızla 180’den fazla ülkeye ihraç ediyoruz.

whatsapp-image-2022-09-29-at-22-47-13-1.jpeg
Elbette bütün bunlar hiç kolay olmadı. Hepsi büyük bir emeğin, gayretin ve fedakârlığın neticesiydi. Ülkemizdeki ve Konya’mızdaki büyük kalkınmanın mimarı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Konya’mıza olan sevgisi ve desteği için şükranlarımı sunuyorum.
Yine Konya’mıza her fırsatta büyük katkılar sunan hemşehrilerimiz Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum’a, Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca’ya, Genel Başkan Yardımcımız Sayın Leyla Şahin Usta’ya, milletvekillerimize, AK Parti İl Başkanımıza, Cumhur İttifakı ortaklarımız Milliyetçi Hareket Partisi ve Büyük Birlik Partisi İl Başkanlarımıza ve değerli yönetimlerine, ilçe başkanlarımıza, teşkilat mensuplarımıza ve belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum.
Bugün aramızda bulunan; Konya’mızın değerli esnafına, esnaf odalarımıza, üniversitelerimize, firmalarımıza, kıymetli hemşehrilerime ve tüm konuklarımıza da ayrıca teşekkür etmek istiyorum. En kısa sürede yeniden buluşmak ümidiyle, hepinizi saygıyla ve muhabbetle selamlıyor, Allah’a emanet ediyorum” dedi. Programda, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, Konya Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Konya Milletvekilleri Orhan Erdem ve Ahmet Sorgun, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy ve Konsiad Genel Başkanı Kemal Çelik de konuşma yaptı. Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’nın yaptığı duanın ardından kurdela kesildi.

2 EKİM TARİHİNE KADAR MİSAFİRLERİNİ AĞIRLAYACAK

Konya’nın soyut ve somut bütün güzelliklerinin Konya sevdalıları ile buluşturulduğu etkinlik, Atatürk Havalimanı Bakırköy Kaymakamlığı yanında gerçekleştiriliyor. İstanbul Konya Günleri Etkinliği’nde Konya’nın yöresel lezzetleri de ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Etkinlik, 2 Ekim Pazar akşamına kadar 11:00 ile 22:00 saatleri arasında ziyarete açık olacak. Başkan Altay, tüm İstanbul halkını Konya Günleri’ne davet etti.

SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER

Konya Günleri İstanbul 2022 Haberleri

whatsapp-image-2022-09-29-at-22-47-19.jpeg

 Yazı İşleri Müdürü