İşte Türkiye’nin en rekabetçi illeri! Konya kaçıncı sırada?

Türkiye’nin en rekabetçi illeri hangisi? Konya kaçıncı sırada? Konya’nın rekabet yarışındaki yeri nerededir? İşte detaylar...
İşte Türkiye’nin en rekabetçi illeri! Konya kaçıncı sırada?

İstanbul Üniversitesi Şehir Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan ve bu yıl dördüncüsü açıklanan "İller Arası Rekabet Endeksi" 81 il düzeyinde 2020-2022 dönemi verilerini kullanılarak, KTO, Ekonomik Araş. Ve Proje Müdürlüğü’nden Feyzullah Altay’ın yapmış olduğu araştırmaya göre, Türkiye’nin en rekabetçi illeri sıralandı. Dördüncü rapor ile 2009, 2014, 2018 dönemlerine ait verilerin kullanıldığı önceki çalışmaların ardından illerin 2009-2022 periyodunda 13 yıllık performans seyri izlenebilir hale getirilmiştir. Demografik yapıdan eğitime, sağlıktan sosyal yaşama, ekonomik ve sektöre yapıdan altyapı ve ulaşıma, inovasyondan girişimciliğe toplam 245 gösterge için toplanan veriler kullanılarak rekabete dayalı ana ve alt endeksler hesaplanmıştır.

iste-turkiyenin-en-rekabetci-illeri-konya-kacinci-sirada.jpg

KONYA REKABETÇİ GÜCÜNÜ ARTTIRDI

Raporda 2009, 2014 ve 2018 verilerinde İstanbul, Ankara, İzmir ve Kocaeli rekabet sıralamasında zirvede yer alırken bu yıl yayınlanan raporda Antalya, Kocaeli ilini geçerek 4. sırada yer almıştır. Bursa, Kocaeli, Eskişehir ve Konya bu illeri takip ederken; Adana önceki dönemlere göre rekabetçi gücünü artırarak ilk 10 il arasına girmiştir. Önceki dönemlerde ilk 10'da yer alan Tekirdağ bu yıl 11. sıraya gerilemiştir. Mersin, Kayseri, Sakarya ve Denizli'nin rekabetçi özelliklerini devam ettirdiği görülmektedir. Rapora göre 14 şehir rekabet sıralamasındaki yerini korurken, 34 şehir rekabet gücünü artırmış, 33 şehrin ise rekabet gücü azalmıştır.

iste-turkiyenin-en-rekabetci-illeri-konya-kacinci-sirada-001.jpg

KONYA 8’İNCİ SIRADA

Bir ana endeks ve 15 alt endeks (demografik, altyapı, ulaşım, sağlık, eğitim, sosyal yaşam, makroekonomi, dış ticaret-sanayi, finansal piyasalar, turizm, tarım, inovasyon, girişimcilik, yükseköğretim, teknolojik altyapı) kapsamında toplam 245 gösterge kullanılarak yapılan hesaplamalara göre, Türkiye'nin en rekabetçi ili 74,05 endeks skoru ile İstanbul oldu. İstanbul'u, 46,1 puanla Ankara ve 42,8 ile İzmir takip etti. Türkiye'nin en rekabetçi 3 kentinin, diğer raporlarda olduğu gibi siralamalarını bu araştırmada da koruduğu gözlendi. Rekabet sıralamasında ilk 10'da yer alan diğer şehirler, Antalya, Bursa, Kocaeli, Eskişehir, Konya, Muğla ve Adana olarak belirlendi. Adana 11'inci sıradan 10'uncu sıraya, Bursa 6'inci sıradan 5'inci sıraya, Konya ise 10'uncu sıradan 8'inci sıraya yükseldi. Listede Eskişehir ve Muğla gücünü korurken, Kocaeli 4'üncü sıradan 6'ncı sıraya geriledi.

 Muhabir
Etiketler :