Kan bağışı devam etmeli ama zamana yayılmalı!

5 aşevi, 326 mobil mutfak, 86 ikram aracı, 11 mobil fırın ve 21 sahra mutfak ve arama kurtarma ekipleriyle deprem bölgesinde yaraların sarılmasında büyük yükü sırtlayan Türk Kızılay’ı bölgedeki kan ihtiyacını da anında karşılıyor. Konya Kızılay Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Kaya Levent, yaptığı açıklamada, kan bağışlarının zamana yayılması gerektiğini dile getirdi.
Kan bağışı devam etmeli ama zamana yayılmalı!

Kızılay, afetin ilk gününde bölgedeki hastanelerin ihtiyacı olan kan ve kan ürünlerini mevcut stoklarıyla karşılarken vatandaşlara da stokların yerine konulabilmesi için kan bağışı çağırısında bulunmuştu. Gönüllü kan bağışı sayısı ilk gün 40 bin üniteyi geçmiş, kanın uzun süre saklanamayan bir tedavi aracı olduğu hatırlatılarak, kan bağışının günlere yayılması gerektiği uyarısı yapılmıştı.

kan-bagisi-3.jpg

Kızılay birimleri bugün ve gelecek günlerde de ülke ihtiyacı oranında kan bağışı kabulünü sürdürecek. Kan bağışları konusunda açıklamalarda bulunan Konya Kızılay Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Kaya Levent, Konya’da depremin ilk günü bin 400 ünite kan toplandığı dile getirdi.

Kan ihtiyacının karşılanmaya devam edildiğini belirten Müdür Levent, “Depremin ilk saatlerinde yapılan kan bağışı çağrısına yoğun ilgi oldu. Bu çağrı, Konya’da da oldukça iyi karşılık buldu ve kan bağışları duyarlı vatandaşlarımız tarafından hemen yapıldı. Ancak kan bağışları günlere ve haftalara yayılmalı. Çünkü kanın stok ömrü az olduğu için fazla yapılan bağışların süresi dolduktan sonra imha olma durumu var. Şu ana kadar bağışlar istenilen seviyede yapıldı. Bir iş yerinde veya bir ailede toplu olarak kan vermek yerine, bu süreyi haftaya yaymak daha elverişli olacaktır. Türk Kızılay’ını sosyal medya hesapları takip edilerek ihtiyaç çağrılarında kan vermek daha uygun olacaktır” dedi.

kan-bagisi-1.jpg

BAŞKAN KINIK DA ÇAĞRI YAPMIŞTI

Kızılay, kan hizmetleri alanında yürüttüğü faaliyetler doğrultusunda yaralılar için hastanelere ilave kan ve kan ürünleri sevkiyatını sürdürdü. Kanın bağış dışında temin yöntemi bulunmaması dolayısıyla Kızılay Genel Başkanı Kınık’ın, “Bölge Kan Bankalarımızda ilk etap sevkiyat için Ulusal Kan Stoklarımız mevcuttur. Ancak ilerleyen saatlerde olabilecek ilave ihtiyaçlar için vatandaşlarımızı gün içinde tüm Türkiye’de kan bağışına davet ediyoruz.” diyerek yaptığı çağrı karşısında yardımsever vatandaşlar tarafından kan bağışı seferberliği başlatıldı. Hayırsever kan bağışçılarımız sayesinde depremin ilk gününden itibaren ülke genelinde 88 bin 201 ünite kan bağışı alındı. Kan bağışlarıyla yaralılarımıza destek olmak isteyen hayırsever vatandaşlarımızı önümüzdeki gün ve haftalara yayılacak şekilde kan bağışına bekliyoruz.

kan-bagisi-2.jpg

•SERVET R. ÇOLAK / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir
Etiketler :