Murat Güçlü

Murat Güçlü

Kaybettiğimiz nezaket

Kaybettiğimiz nezaket

CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı hakkında sarf ettiği “önüne yatmak” cümlesi herkesin dilinde.

Siyasetin bir numaralı gündemi oldu. Tabi ki Kılıçdaroğlu’nun kamuoyuna yansıdığı manada bu cümleyi kurmadığını tahmin ediyoruz. Buna rağmen yine de olgunluk gösterip bir özür dilemesi gerekirdi. Bu derece nezaketten yoksun olunmaması gerekiyor.

Türkiye ekonomik anlamda yükselen bir ülke. Siyasi gücü ve ağırlığı artmakta. Coğrafyamızda kan ve gözyaşının hakim olduğu bu yıllarda kendini ateşten korumaya çalışıyor. PKK terörü başta olmak üzere terörden zarar görmekte, vatan evlatlarını genç yaşta toprağa vermenin acısını yaşamakta. Buna rağmen teröre de terörün arkasındaki güçlere de direniyor. Bu da gücü ile orantılı. Ne kadar güçlü olursanız o kadar güvende olursunuz.

Türkiye’nin başarılı olduğu alanlar bizleri ne kadar mutlu ediyorsa başarısız ya da yeterince başarılı olamadığı konular da bizleri üzmekte. Ülkenin maddi göstergelerinin iyi olması her yönüyle iyiye gittiğimizi göstermiyor. Eğitim sistemimizle ilgili hala ciddi bir reform yapılamadı. Nasıl bir insan yetiştirmek istiyoruz? Hangi değerlerimiz referans alacağız, bu değerleri hangi yollarla gençlerimize, çocuklarımıza aktaracağız. Bu alanlardan biri de başta siyaset kurumu olmak üzere toplum genelinde kaybettiğimiz nezaketimiz. Nezaketsiz bir toplumda ne söylediğinizin bir anlamı kalmıyor. Başta idarecilerimiz olmak üzere toplumun önde gelen kesimleri sanatçılar, gazeteciler, akademisyenler, aydınlar, bürokratlar asgari nezakete dikkat etmelidirler. Türkiye bu hususta maalesef iç açıcı bir görüntü göstermiyor. Birbirimize bağırarak, üst perdeden konuşarak, kavgacı bir  üslupla sorunlarını çözmeye çalışan bir toplum olduk. Bu günah hepimizin. Suçlu ilan etmek yerine bu hastalığa bir çare bulmanın yoluna bakmalıyız.

Toplumun bireyleri olarak aramızda ayrışma olabilir, farklı dünya görüşlerine sahip olabiliriz ancak birbirimize karşı nezaketli davranmaya çalışmalıyız. Bu hem evrensel bir değerdir hem de bizim kültürümüzün temelini oluşturan bir değerdir. Umarım ülkemiz daha nazik ve kibar insanların yaşadığı, birbirlerine güzel söz söyleyen, birbirleri hakkında güzel düşünen insanların ülkesi olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Güçlü Arşivi
SON YAZILAR