Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Kıran kırana rektörlük süreci!

Kıran kırana rektörlük süreci!

Konya Teknik Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde mevcut rektörlerin görev süresi doldu. Yeni rektörlerin belirlenmesi için şehirde yoğun bir çalışma başlatıldı. Artık son aşamaya gelindi diyebiliriz.

Şehrin önde gelenleri; mevcut rektörlerle ilgili son durumu raporlarken, rektörlüğe aday olan ya da aday olması muhtemel isimleri de listelemeye başladılar bile.

Öte yandan, mevcut rektörlerle birlikte, rektör olmak için aday olan isimler de yoğun bir kulis çalışmasına başladılar.

Yani şehirde büyük bir rekabet başladı.

Özellikle Konya Teknik Üniversitesi hayli ilgi görüyor.

Kulağıma gelen bazı bilgilere göre Konya Teknik Üniversitesi Rektörlüğü için şu anda 27 resmi başvuru yapılmış. Fakat 50 ayrı ismin kulis çalışması yürüttüğü bilgisine ulaştım.

Anlayacağınız çok heyecanlı ve çok çekişmeli bir süreç yaşanıyor.

Konya Teknik Üniversitesi’nin mevcut Rektörü Babür Özçelik’in göreve devam edip etmeyeceğini henüz bilmiyoruz. Son söz Cumhurbaşkanı Erdoğan’da ama kulislerde konuşulanlara göre Babür hocanın Konya’da kalmasının pek ihtimali yok gibi.

Bunu ben söylemiyorum, kulislerde konuşulanları aktarıyorum.

Konya Teknik Üniversitesi hakkında benim söyleyeceklerim daha başka.

Özellikle rektörlük seçimlerinden sonra Konya Teknik Üniversitesi’nin yaşaması gereken değişimle ilgili…

Konya Teknik Üniversitesi aslında çok çok önemli bir görevi ifa ediyor. O dillere pelesenk olan sanayi-üniversite işbirliği konusunda çok önemli bir yer tutuyor.

Fakat geride bıraktığımız süreçte, hayali kurulan, istenen, arzu edilen bir tablo ne yazık ki ortaya çıkmadı. Halbuki Konya sanayisi iğneden ipliğe her alanda üretim yapabilecek kapasiteye sahipken, ülkemizin nitelikli üretim açığını kapatabilecek çok önemli müesseseler barındırıyorken…

Böyle bir zenginliğin içinde üniversite-sanayi işbirliği daha da büyük önem arz ederken, Konya bu fırsatı bir türlü değerlendiremedi. Bunu açıkça söylememiz gerekir.

O yüzden, yeni gelecek olan rektörün özellikle sanayiyi ve Konya iklimini iyi bilmesi gerekir. Özellikle sivil toplumla, sanayicilerle, şehrin önde gelenleriyle sürekli iletişim halinde olması ve yeri geldiğinde gözünü budaktan sakınmayacak cesarette olması gerekir. Açıkçası biraz saha adamı olması gerekir.

O yüzden kıran kırana geçen bu süreçte, bu niteliklere sahip olan bir ismin seçilmesi daha isabetli olacaktır.

NEÜ’DE DE REKABET YÜKSEK!

Öte yandan bir diğer rekabetin yaşandığı üniversite de Necmettin Erbakan Üniversitesi…

Orada da süreç çok çekişmeli başladı.

Mevcut Rektör Cem Zorlu hoca görevine devam etmek istiyor. Kamuoyunun bildiği siyasi bağlantılarıyla da kulis çalışmalarına son hız devam ediyor. Ama açıkçası Cem hocayla ilgili Konya yerel kulisleri çok müspet yorumlar yapmıyor. Daha önce medyaya yansıyan bazı haberler nedeniyle olumsuz yaklaşımlar mevcut. Hatta şimdiden göreve devam etmeyeceğinin garanti olduğunu söyleyenler bile var.

Bakalım, bekleyip göreceğiz…

Konya Teknik Üniversitesi’ne kıyasla daha yavaş işleyen bir süreç olsa da orada da pek çok isim rektörlük için kulis yürütüyor.

Cem Zorlu’nun rakipleri de hayli güçlü.

Kulislerde ismi en önde olan rektör adayı tanıdık bir isim.

Muzaffer Şeker döneminde rektör yardımcılığı görevinde bulunan ve halen Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanlığını da yürüten, aynı zamanda gazetemizin de yazarı olan Önder Kutlu hocanın adı öne çıkıyor.

Siyaset, medya ve akademik camiada kulisler Önder Kutlu’nun ismini konuşuyor.

Önder Kutlu’nun yanında; Zekeriya Mızırak, Mehmet Okka, Ahmet Tekin hocaların isimleri de konuşuluyor.

Dediğim gibi, Necmettin Erbakan Üniversitesi’ndeki süreç Konya Teknik Üniversitesi’ne göre biraz yavaş işlese de önümüzdeki günlerde burada da rekabet üst seviyeye çıkacak.

Bakalım bu sancılı süreç nasıl sonuçlanacak…

Bu güzel şehrin en önemli kurumları olan üniversiteler için en iyi ismin seçilmesini canı gönülden istiyorum. Çünkü Konya üniversiteleri çok daha iyi bir seviyeye gelmek zorunda! Şehrin ekonomisini, sanayisini, turizmini, tarımını, ticaretini, insanını ve kültürünü göz önüne aldığımızda hak ettiğimiz yere bir türlü gelemedik.

Bunların farkında olan isimlerin rektör olmasını çok canlı gönülden istiyorum. İyi olan ve hak eden kazansın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR