Konya Bedesten Çarşısı'nda işler bereketli

Konya'da çalıştığı sektörün köklü geçmişinden bugüne kadar tanıklık eden İrfan Altuner, 1963 yılından beri Bedesten Çarşısı'nda tuhafiye işine gönül vermiş bir esnaf olarak, işindeki evrimi ve kendi meslek serüvenini paylaştı.
Konya Bedesten Çarşısı'nda işler bereketli

Tuhafiye mesleğinin babasından kaldığını belirten esnaf İrfan Altuner, "60 senedir Bedesten Çarşısı'ndayım. Babamdan devraldım sonrasında ben yürütmeye başladım bu işi. Zaten ondan önce de babamın yanında çalışıyordum. Şimdi de oğlumla beraber çalışıyoruz burada. Eskiden babanın yanında çalışmak kadar önemli bir şey yoktu." ifadelerini kullandı.

bedesten-carsisinda-isler-bereketli.jpg

İHTİYAÇLAR KUPON İLE GİDERİLİRDİ

Mesleğe adım attığı ilk yıllardaki kupon ile alışverişe değinen Altuner, harp yıllarından sonra en önemli şeylerden biri giyim olduğunu ve şimdiye kıyasla benzerliğin kalmadığını söyleyerek, "Önceden Sümerbank'tan bize tahsis edilen malı alıyorduk. Vatandaş ise kupon getiriyordu (ihtiyaç belgesi) ne kadar yazıyorsa o kadarını alıp gidiyordu. Tabii o zamanlar tuhafiye esnafları 4-5 taneydi. Şimdiki gibi her yerde yoktu. Zaten benim başladığım vakitler de tuhafiyelerin çoğalma vaktiydi." dedi.

bedesten-carsisinda-isler-bereketli-001.jpg

ÇORAPLAR BİLE ESKİDEN ELLE ÖRÜLÜYORDU

Tuhafiye mesleğinin önceden dışa bağımlı bir meslek oluğunu kaydeden esnaf Altuner, "Önceden ülkemizde ham madde İtalya'ya gönderilip oradan ürün getiriliyordu. Dışa bağımlılığın fazla olduğu dönemdeydik. Tabii sonradan fabrikalar kuruldu. Aydın'da, Konya'da, Adana'da birçok fabrika kuruldu.

bedesten-carsisinda-isler-bereketli-004.jpg

Çorap bile önceden elle örülürken lastikli halleri üretilmeye başladı. Sonra da bu iş böyle çoğaldı. Eskiden tuhafiyenin önemi vardı. Çünkü giyinmek için zorunluluk olarak görülüyordu. Ama şu an insanlar estetiğe önem veriyor. Giysinin üstündeki çiçeğe böceğe takılıyor." diye konuştu.

bedesten-carsisinda-isler-bereketli-002.jpg

bedesten-carsisinda-isler-bereketli-003.jpg

bedesten-carsisinda-isler-bereketli-005.jpg

Etiketler :