Konya Sivil Toplumu tüm gücüyle sahada

Deprem bölgesine ilk andan bu yana yardım seferberliği başlatan Konya, sadece belediyeleri ve iş dünyası ile değil, sivil toplum kuruluşlarıyla da seferber oldu. Konya’nın en fazla yardım gerçekleştiren il olduğunu söyleyen Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Adem Ceylan, “Konya, Türkiye’nin en büyük yardım organizasyonunu yapıyor. Bugüne kadar 500’den fazla tır gönderdiğimiz gibi, Konya’da misafir olan depremzede kardeşlerimize de kucak açtık” dedi.
Konya Sivil Toplumu tüm gücüyle sahada

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra tüm Konya seferber oldu. Belediyelerin yapmış olduğu yardımların yanında sivil toplum kuruluşları da çok büyük çaba verdi. Depremin ilk anından bu zamana kadar sahada olduklarını vurgulayan Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Adem Ceylan, “Platforma üye kuruluşlarımız depremin ilk gününden itibaren sahada oldular. Ribat, İHH, Hayrat Derneği ve İnsan Vakfı başta olmak üzere tüm sivil toplum kuruluşlarımız depremin birinci gün yola çıktı. Yola çıkanlar arama kurtarma ve insani yardım olarak iki ayrı alanda çalıştı. İnsan Vakfı’ndan, Hayrat İnsani Yardım’dan, İHH’dan ve Ayder’den de arama kurtarma ekipleri yola çıktı. Çok ciddi bir çaba harcandı. Ardından insani yardım organizasyonları yürütüldü.” sözlerine yer verdi.

konya-sivil-toplum-kuruluslari-platformu-baskani-adem-ceylan.jpg

‘GÖNDERİLEN TIR SAYISI 500’DEN FAZLA’

Deprem bölgesine giden tır sayısının 500 ‘den fazla olduğunu söyleyen Ceylan, “Resmi rakamların çok daha fazla olduğunu belirterek, şu ana kadar 500’den fazla insani yardım gönderdiğimizi söylemem gerekiyor. Sahadaki verileri yeni topluyoruz, bütün kurumları arayarak bir dosya hazırlıyoruz. Sahada ne yaptıklarını soruyoruz. Oyuncaksız Çocuklar Derneğinden, Anadolu Gençlik Derneğine kadar bütün kurumlarımızı tek tek arayıp bir harita oluşturmaya çalışıyoruz. Bu haritayla da başta Hatay olmak üzere depremde ne yaptığımızı kamuoyuyla paylaşacağız. Sadece İnsan Vakfı, AGD ve Oyuncaksız Çocuklar Derneğinin göndermiş olduğu tır sayısı 100. Tüm kurumlarımızı da topladığımız da 500’ü rahatlıkla geçer diye düşünüyorum.” diye aktardı.

konya-tum-gucuyle-deprem-bolgesinde-5.jpg

‘DEDEMLİ KÖYÜ’NDE 700 DEPREMZEDE AĞIRLIYORUZ’

Dedemli Köyü’nde toplam 700 depremzedenin misafir edildiğini aktaran Ceylan, “Konya’ya gelen depremzedeler için de çalışmalarımız devam ediyor. Ev bulma konusunda platform üyemiz olan KOMÜT, Konya’daki kiralık daireleri topladı ve misafirlerimizi evlerine yerleştirdi. Dedemli Köyü’nde de şu anda 700 kişinin barınma ihtiyacını çözdük. Suriye menşeili Meyyar Derneğinin 4 merkezinde de şuan 600 kişi kalıyor. İnsan Medeniyet Hareketi’nin kursunda yine depremzedeler kalıyor. Binlerce insana dokunan bir organizasyon var. Son üç günüdür de Konya Valiliği, eşya toplama merkezinin organizasyonunu bize verdi. Eşya toplama merkezimizi açtık. Sadece iki günde 264 eve eşya yardımı yaptık. 5 gönüllü araç ve onlarca gönüllü insanla çalışıyoruz. Müthiş bir gönüllü organizasyonuyla platformumuz yardım yapıyor. Sadece İnsan Medeniyet Hareketi’nden 300 kişi sahada aktif bir şekilde çalışıyor. Hatay’da, Adıyaman’da ve Kahramanmaraş’ta olmak üzere üç aş evleri bulunuyor. 5’er günlük devirlerle ekiplerimizi dönüştürüyoruz. AGD’den de 200 kişi sahada bulunuyor. Derneklerimizle tek tek iletişime geçiyoruz. Belediyeye de bilgi veriyoruz.” ifadelerine yer verdi.

konya-tum-gucuyle-deprem-bolgesinde-11.jpg

‘KONYA TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ORGANİZASYONUNU YAPIYOR’

Konya’da inanılmaz bir çaba oluğu vurgusunu yapan Ceylan, “Konya’da inanılmaz bir çaba var ve müthiş bir koordinasyon var. Belediye, Valilik ve Sivil Toplum Kuruluşları olarak ortak hareket ediyoruz. Her dakika haberleşiyoruz. Hem insani yardım yapıyoruz hem de öğrenci yurtları olan kurumlarımızda depremzedelerimizi barındırıyoruz. İlim Yayma Cemiyeti, İnsan Vakfı, Önder İmam Hatipliler Derneği gibi kamu yararına çalışan kurumlarımız da şu anda yurtlarında depremzedelerimizi barındırıyor. Belediyesinden sivil toplumuna kadar gerçekten Konya, Türkiye’nin en büyük organizasyonunu yapıyor. İstanbul’dan sonra sahada en çok insan kaynağı olan en büyük yardım yapan il Konya. Ve bu durum tüm teşkilatlarda bu şekilde. Nüfusa göre Türkiye’nin en çok yardım yapan ili kesinlikle Konya’dır. Türkiye haritasına bakınca Konya görüyorum” şeklinde konuştu.

konya-tum-gucuyle-deprem-bolgesinde-3.jpg

‘İSLAMİ KURULUŞLARI HER YERDE GÖRÜYORUZ’

İslami Kuruluşlardan çok büyük yardımlar geldiğinin altını çizen Ceylan, “Bazı televizyon kanallarında İslami kuruluşlardan yardım gelmediğini söyleyen insanlar var. Ama gözümüzü kapatmakla gündüz olmaz. Onlar gözlerini kapatıyorlar ve her taraf karanlık diyorlar ama normalde gündüz. Biz her yerde İslami Kuruluşları görüyoruz. Bununla da iftihar ediyoruz. Özellikle Konya kuruluşlarımızla daha çok iftihar ediyoruz. Birkaç gündür gelen yardım miktarında azalma var. Vatandaşlarımızın kurumlarımızdan hangisine gönülleri yakınsa o kurumun yardım çağrılarına cevap verebilirler. Bütün kurumlar bizimdir. Sahada devam eden aş evlerinin gıda ihtiyacını daha kontrollü olarak devam ettirmekte fayda var. Mükerrer yardımları da önlemek adına Kızılay, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının depolarının bulunduğu ortak bir uygulamayla kimin ne yardım yaptığını takip ediyoruz. Bütün yardım dağıtan noktalarımız stoklarını halka arz edecekler. Uygulamamız hazır. Yine Büyükşehir Belediyemizin uygulamasına da yardım yapan derneklerimizin konumlarını atarak depremzedelerin işlerini kolaylaştıracağız.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

• BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir
Etiketler :