Konya'da bu sektörde batan batana! Son 6 yılda birçoğu iflas etti

Konya’daki yumurta üretiminin her geçen gün azaldığını ifade eden Başkan Saraçoğlu, son 6 yıl içerisinde birçok firmanın iflas ettiğini açıkladı.
Konya'da bu sektörde batan batana! Son 6 yılda birçoğu iflas etti

Konya’da 1988-2003 yılları arasında hızla büyüyen yumurta sektörü, günümüzde durma noktasına geldi. Son 6 yıl içerisinde birçok firmanın battığını söyleyen Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Konya Başkanı İsmail Saraçoğlu, üreticinin kar etmediğini belirtti. Başkan Saraçoğlu, bu krizin çözümü için üretim planlamasının yapılması gerektiğini vurguladı.

smail-saracoglu-001.jpg

‘KONYA’DA ÜRETİM AZALIYOR’

Konya’da yumurta üretiminin her geçen gün azaldığını ifade eden Saraçoğlu, “Konya’da yumurta üretimi azalıyor. Kapasite düşüyor. Türkiye’de üretim iyi fakat Konya’da değil. Türkiye’de üretim artarken Konya’da azalıyor. En çok üretim olan bölge Güneydoğu. Konya’da pazar payı çok dar kalıyor. Eskiden doğu bizim müşterimizdi. Fakat bizim önümüze geçtiler. Para kazanılmayan hiçbir sektör ayakta kalmaz.” diye aktardı.

yumurta-1-001.png

‘6 YIL İÇERİSİNDE ÇOK FİRMA BATTI’

Son 6 yıl içerisinde Konya’da birçok yumurta üretim firmasının battığını belirten Saraçoğlu, “1988’den 2003 yılına kadar Konya’da üretim hızlı bir şekilde büyüyordu. Şu an ise geri çekiliyor. Buradaki büyük işletmelerin sahipleri de doğu bölgesinden, özellikle Gaziantep’ten. Konyalı üretici azaldı, üretim de azaldı. Maliyetler ise çok fazla arttı. Konya’da son 6 yıl içerisinde çok firma battı.” ifadelerine yer verdi.

yumurta-2.png

‘FİYATLAR YÜKSELMEYECEK’

Yumurta fiyatlarının yakın zamanda yükselmeyeceğini dile getiren Saraçoğlu, “Üreticinin ısıtma, soğutma, elektrik ve yem masrafları var. Yumurtacılıkta yüzde 65’i yem, yüzde 20’si işçilik, geri kalanı ise elektrik, su gibi maliyetlerdir. Şu anda yumurtanın koli fiyatları 63 ve 70 lira arasında değişiyor. Fiyatların yakın zamanda artış göstereceğini düşünmüyorum. Bu sene üreticiler zarar ediyor. Kar edemiyor. Belki ilerleyen aylarda maliyetine satış yapılabilir.” şeklinde konuştu.

yumurta-5.jpg

‘ÜRETİM PLANLAMASI YAPILMALI’

Üretim planlamasının yapılması gerektiğini vurgulayan Saraçoğlu, “Hükümetimiz üretim planlamasına önem vermeli. Fakat bu konuda herhangi bir adım atılmıyor. Mevcut üreticilerin kapasitelerine göre lisans verilmesi gerekiyor. Kapasitesinden, izin verilenden daha fazla üretim yapılmamalı. Talebi kadar üretim yapılmalı. Bu şekilde hiç kimse itiraz etmez. Herhangi bir sorun da çıkmaz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 Muhabir