Konya’daki çeşmenin ismi üzerindeki kelimelerde saklı!

Konya’nın Meram ilçesinde bulunan çeşmenin ismi üzerindeki kelimelerde saklı! İşte çeşmenin şaşırtan hikayesi.
Konya’daki çeşmenin ismi üzerindeki kelimelerde saklı!

Osmanlı eseri olan Balıklı Çeşme, Meram’a Şükran Mahallesi’nde, aynı adlı sokakta yer alıyor. Cumhuriyet Dönemine kadar Rumların yaşadığı bu semt, geçmişi Roma Dönemine kadar uzanan eski bir yerleşim alanı olarak da biliniyor.

balikli-cesme.jpg

KONYA’DA PEK ÇOK YERDE RASTLANIYOR

Mermerden yapılmış çeşmenin cephesini basit ayaklara oturan basık bir kemer belirler. Üç kademeli saçakta ortada üçgen alınlık, köşelerde babalar vardır. 1901 yılında yapılan çeşmenin mimarisi, döneminin diğer çeşmelerine benzemekle birlikte, kitabesinde iki balık figürü ortasında “apa” kelimesi görülmekte.

edpoa54xoaays41.jpeg

Türkçe okunuşu “apa” olan bu isme Konya’da pek çok yerde rastlanıyor. Apa köyü ve barajı, Altınapa, Apasaray… vb. “Apa”, su anlamına da gelmekte. İyi incelendiğinde “p” harfinin bir ayağının altında, diğerinin üstünde nokta görülüyor. Rumlarda da ebcet hesabına benzer bir tarihleme oluğunu ve buna göre bu apa kelimesinin 1901 yılını gösterdiği anlaşılıyor.Bu tarih rakamla da yazılıdır.

İŞTE O KELİME

Belirtilen bilgilere göre kaleden gelen M 1220 tarihli balık figürlü Selçuklu kitabesi bir dönem bu çeşme üzerinde durmuş daha sonra müzeye kaldırılmıştır. Çeşmenin üzerine dikkatli bakıldığında “ICQUS” şeklinde tek kelime görülüyor. Bu kelime ise balık anlamına geliyor.

edpngklxuaee-xq.jpeg

Kaynak:YENİ HABER

 Muhabir
Etiketler :