Konya'da etin kilosu bin lirayı bulacak! Fiyatın nasıl düşebileceğini esnaflar açıkladı

Her geçen gün yükselen et fiyatları, satışları düşürdü. Yakın zamanda etin kilosunun bin lirayı bulabileceğini belirten Kadınlar Pazarı esnafları, fiyat artışını önlemenin tek yolunun üretimden geçtiğini vurguladılar.
Konya'da etin kilosu bin lirayı bulacak! Fiyatın nasıl düşebileceğini esnaflar açıkladı

Konya’da et fiyatları her geçen gün artmaya devam ediyor. Şu anda 550 lira olan etin kilosunun yakın zamanda bin lirayı bulacağı tahmin ediliyor. Üretimin azalmasından dolayı et fiyatlarının düştüğünü ifade eden esnaflar, gazetemize özel açıklamalarda bulundular.

img-0622.jpg

‘BİN LİRAYI BULACAK’

Et fiyatlarındaki artışın önlenmediği taktirde yakın zamanda bir kilo etin bin lirayı bulacağını ifade eden Kadınlar Pazarı esnafı, Furkan Kasap çalışanı Nurullah Yılmaz, “Et fiyatlarında aşırı yükseliş vardı. Ramazan sonrasında fiyatlarında düşüş bekliyorduk. Ama fiyat artışları daha da hızlandı. Şu anda bir kilo dana etin fiyatı 550 lira. Eğer et fiyatları bu şekilde artmaya devam ederse yakın zamanda bin lirayı bulacak. Fiyat artışlarına bir an önce önlem almak gerekiyor. Et fiyatların yüksekliğinden dolayı vatandaşlar daha çok tavuk eti tercih ediyor. Ama tavuk ürünleri de mangal sezonundan dolayı yükselişte. Şu anda tüm tavuk 100, kanat 180 lira.” ifadelerine yer verdi.

img-0615.jpg
Nurullah Yılmaz

‘SATIŞLAR YÜZDE 80 AZALDI’

Et fiyatlarından dolayı satışlarda yüzde 80 azalma olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Et fiyatlarındaki artıştan dolayı satışlarımız azaldı. Neredeyse yüzde 80’lik bir düşüş söz konusu. Bu zamların asıl sebebi et üretiminin azalması. Türkiye’de üretim çok azaldı. Çünkü üretmek oldukça maliyetli bir durum. Örneğin bir kilo peynir 250 lirayken, bir kilo süt 12 lira. Dolayısıyla devletin acilen çiftçilere, üreticilere destek vermesi gerekiyor. Üretim artarsa ancak et fiyatları düşer.” şeklinde konuştu.

img-0629.jpg

‘YÜKSELİŞ BEKLİYORUZ’

Et fiyatlarında tekrar bir zam beklentisi olduğunu dile getiren Kon-Kes Sakatat çalışanı Cihan Yücel ise şöyle konuştu; “Et fiyatları 500-550 lira arasında değişiklik gösteriyor. Sakatat ürünleri 300-350 lira civarında. Fiyatlar yükseldi ama satışlarımızda düşüş yaşanmadı. Alım gücünün az olduğu söyleniyor ama fazla. Ramazan ayında yoğunluk vardı. Ramazan öncesinde fiyatlar 350 liraydı. Fiyatların daha fazla yükseleceğini tahmin ediyoruz.”

img-0627.jpg
Cihan Yücel

‘ÜRETİM ŞART’

Et fiyatlarındaki yükselişin üretim yetersizliğinden kaynaklandığını belirten Yücel, ancak üretimle bu sorunun çözülebileceğini vurgulayarak, şu sözlerle konuşmasını sonlandırdı; “Et fiyatları yükseliyor. Bu yükselişin durdurabilmesi için üretim yapılması lazım. Yeterli üretim olmadığından dolayı fiyatlar bu kadar yükseldi. Bunun yanında maalesef fırsatçı esnaflarımız da var.”

 Muhabir
Etiketler :