Konya'da asgari ücretin 3 katı maaşla eleman aranıyor!

Çoban bulmakta büyük sorun yaşadıklarını belirten Başkan Öztürk, gençlerin hayvancılık veya çobanlık yapmak istemediğini söyleyerek üretime yönlendirilmeleri gerektiğini söyledi.
Konya'da asgari ücretin 3 katı maaşla eleman aranıyor!

Hayvancılık sektöründe çoban bulamamaktan dolayı sorun yaşandığını dile getiren Konya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fettah Öztürk, gençlerin bu işi yapmak istemediğini söyledi. Gençlerin üretime katkı sağlaması gerektiğini söyleyen Öztürk, “Hayvansal destek yüzde 100-150 arttırıldı. Aynı şekilde çoban desteği de sağlandı. Güzel bir teşvik yapıldı. Elbette destek almak için üretim yapılmaz. Fakat biz gençlerimizin üretmesini, bu mesleği devam ettirmelerini istiyoruz. Ama gençlerimiz köyde bir yaşam istemiyor.” dedi.

front.jpg

‘ÜRETİM DÜŞÜYOR’

Yaşanan sıkıntılardan dolayı üretimde düşüş yaşanacağı öngörüsünde bulunan Öztürk, “Bu sektörde şu anda maliyetlerimiz oldukça fazla. Fiyatlar dengesiz. Bu da üretici tedirgin ediyor. Şu anda zaten çok sorunumuz var. En büyük sorunumuz çoban bulamamak. Bu sebeplerden dolayı üretimin de düşeceğini tahmin ediyoruz.” şeklinde konuştu.

33744739a59b40eb94ac9f9a8af77c54.jpg

‘OLANLAR DA KAÇIYOR’

Genellikle yabancı uyruklu vatandaşların çobanlık yaptığını, bunun ise sürdürülebilir olmadığını söyleyen Öztürk, “Yerli çoban bulamıyoruz. Bulmamız da çok mümkün görünmüyor. Zaten çoğunlukla yabancı uyruklu vatandaşlar çobanlık yapıyor. Ama bu da sürdürülebilir olmuyor. Bir gece bırakıp gidiyor. Kim daha fazla maaş verirse ona gidiyor. Çünkü bir yere herhangi bir bağlılığı yok. Bu sorun da üreticiyi bıktırmış durumda. Hükümetimizden bu konuda bir çalışma bekliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

fettah-ozturk.jpg

‘MAAŞI FAZLA’

Çoban maaşlarının asgari ücretten 2-3 kat daha fazla olduğunun altını çizen Öztürk, gençlerin yine de bu mesleği tercih etmediğini söyledi. Köy yaşamının istenmediğini belirten Öztürk, şu ifadelerle konuşmasını sonlandırdı; “Maalesef vatandaşlarımız, gençler-imiz çobanlık yapmak istemiyor. Köyde yaşamak istemiyor. Maaşı ne kadar iyi olsa da tercih edilmiyor. Masrafı tamamen üreticiye ait oluyor. Asgari ücretin 2-3 katı maaş veriliyor. Üretmek, çalışmak gerekiyor. Ama maalesef gençliğimiz hayvancılıktan kaçıyor. Bu mesleği yapmak istemiyorlar.”

Kaynak:YENİ HABER

 Muhabir
Etiketler :