Konya'da Mevlana’yı Anma Törenlerine yoğun ilgi

Konya'da, 7-17 Aralık tarihleri arasında düzenlenen "Hz. Mevlana'nın 749'uncu Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri'ne yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor.
Konya'da Mevlana’yı Anma Törenlerine yoğun ilgi

İranlı Nazenin Moghedam, "'Hz. Mevlana'yı diğer şair ve filozoflardan ayıran özellik kendisinin de dediği gibi; "Sen bensin, ben de senim sonuçta" sözleridir. Bu düşünce, bütün dünyayı birbirine bağlayan bir düşüncedir. Umarım bu düşünce, dünyada yayılır. Güzellikler bizimle olur" dedi.

Konya'da Mevlana’yı Anma Törenlerine yoğun ilgi

30 Eylül 1207 yılında bugün Afganistan sınırlarında yer alan Horasan'ın Belh şehrinde dünyaya gelen Mevlana, 17 Aralık 1273'te Konya'da vefat etti. Mevlana, ölüm gününü yeniden doğuş, sevdiğine, yani Allah'ına kavuşmak olarak kabul ediyordu. Öldüğü güne "düğün gecesi" anlamına gelen "Şeb-i Arus" dediği için de Mevlevilik'te, Mevlana'nın öldüğü gün "Şeb-i Arus" olarak kabul edildi. Mevlana'nın ölüm yıl dönümlerinde "Vuslat" (Sevgiliye kavuşma) törenleri düzenleniyor. Bu yıl düzenlenen "Hz. Mevlana'nın 749'uncu Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri', 7 Aralık'ta başladı ve 17 Aralık'ta Şeb-i Arus törenleriyle sona erecek.

Konya'da Mevlana’yı Anma Törenlerine yoğun ilgi

TURİSLER İLGİ GÖSTERİYOR

Mevlana'yı anma törenlerine yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor. Farklı ülke ve illerden gelen turistler, müzeyi ziyaret edip, Mevlana'nın sandukası başında dua ediyor, başta sema olmak üzere, düzenlenen etkinliklere katılıyor. Törenler için Konya'ya gelen İranlı Nazenin Moghedam, "İranlı Türklerdenim ve yaşamımı Türkiye'de sürdürüyorum. Mevlana için buradayım. İran'da da Mevlana'ya çok saygı duyup, seviyorlar. Bildiğiniz üzere İran'da birçok yazar ve şair var. Hz. Mevlana'yı diğer şair ve filozoflardan ayıran özellik, kendisinin de dediği gibi; "Sen bensin, ben de senim sonuçta" sözleridir. Bu düşünce, bütün dünyayı birbirine bağlayan bir düşüncedir. Umarım bu düşünce bütün dünyada yayılır. Savaşlar biter, insanlara yapılan eziyetler biter ve bütün dünyada sevgi, aşk, muhabbet daha da büyür, güzellikler bizimle beraber olur" dedi.

Konya'da Mevlana’yı Anma Törenlerine yoğun ilgi

'MEVLANA, BAŞKA BİR DÜNYAYA KAPI AÇIYOR'

Moldovalı Daniel adlı turist, Mevlana'nın dünyaya açılan bir kapı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Konya'ya Mevlana festivali için geldim. 1 yıldır Türkiye'de yaşamımı sürdürüyorum, fakat Avrupa'da yaşarken Mevlana'nın şiirlerini ve kitaplarını okudum. Mevlana'yı Avrupa'da da tanıyıp, çok saygı duyuyorlar. Mevlana bir kapı gibi, başka bir dünyaya kapı açıyor bizim için. Buraya gelip görmek, bu tecrübeyi yaşamak ve Mevlana'yı daha yakından tanımak benim için büyük bir fırsat."

Konya'da Mevlana’yı Anma Törenlerine yoğun ilgi

İstanbul'dan gelen Nalan Özkaya da "Bu benim ikinci Şeb-i Arus'a katılışım. İstanbul'dan geliyorum, öğretim görevlisiyim aynı zamanda. Mevlana Celaleddin-i Rumi, sadece Türk kültürü için değil, dünya için çok önemli bir karakter diye düşünüyorum. Çünkü, "Gel ne olursan yine gel" diyebilecek büyüklükte. Hümanizme bu kadar sıcak bakan, insanları din, dil, ırk ayırt etmeden, ötekileştirmeden buraya davet eden çok önemli bir ruh diye düşünüyorum. Dolayısıyla bu felsefenin bir şekilde yorumlayıcıları ya da gönüldaşları olarak burada bulunmak bizler için çok önemli" dedi.

Konya'da Mevlana’yı Anma Törenlerine yoğun ilgi

Kaynak:

Etiketler :