Konya’da peynirin babası bu mağaradan çıkıyor

Konya’da birbirinden lezzetli yemekler dünyaya ün salarken; doğal yollarla oluşan peynirler de Fransız peynirlerine rakip oluyor. Derbent’te bulunan Peynirini Mağarasında oluşan peynirlerin dünyada rakibi yok sayılıyor.
Konya’da peynirin babası bu mağaradan çıkıyor

Konya’nın Derbent ilçesi Mülayim Mahallesi’nin yaklaşık 5 kilometre güneydoğusunda Aladağ’ın eteğinde Belbaşı Mevkii’nde kayalıklar arasında yer alan Peynirini Mağarası; hikâyesi ve özellikleri ile son derece ilgi çekiyor. Mağara; tulum peyniri oluşumuna uygun bir yapıya sahip olduğundan yöre halkı açısından büyük önem taşıyor. Yıllardır yöre halkı tarafından doğal soğuk hava deposu mahiyetinde tulum peyniri saklamak amacıyla kullanıldığı için bu mağara Peynirini Mağarası olarak adlandırılıyor. İlçe merkezine yaklaşık 8 kilometre mesafede bulunan mağaranın, tavanından akan su damlaları nedeniyle içerisinde son derece güzel sarkıt ve dikitler oluşmuş.

peynir-1.jpg

MAĞARA, PEYNİR DEPOSU OLARAK KULLANILIYOR

Maden Tetkik Arama Enstitüsü tarafından yapılan araştırmalar sonunda Peynirini Mağarası, 2019 yılında Konya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nca 2. Derece Doğal Sit Alanı ve Tabiat Varlığı olarak tescil edilmiş. İşletmesi Derbent Belediyesi’ne ait olan mağara, belediye görevlisinin nezaretinde yöre insanının kışlık peynirlerini muhafaza etmek amacıyla peynir deposu olarak kullanılmaya devam ediyor. Peynir yapma mevsiminde, vatandaşlar tuluk peynirleri kurduktan sonra mağaradaki görevliye teslim edip burada yaklaşık 3-4 ay bekletildikten sonra ekim ayı sonunda geri alıyor. Mağara içerisine konulan peynirler, uygun serinlikte ve koşulda saklanıyor ve üzerine su damladığı için küflü peynir haline geliyor.

peynir-2.jpg

BU MAĞARANIN ŞÖHRETİNİ BİLMEYEN YOK

100 ton kapasitedeki mağaraya, her yıl yaklaşık 50 ton peynir bırakılır ve mağara içindeki hava tuluklardaki peyniri çok yumuşak kıvamda tuttuğu için ona ayrı bir lezzet veriyor. Şöhreti ülke çapında duyulan mağara sadece ilçenin değil, çevre il ve ilçelerinden getirilen tulum peynirlerinin de saklama alanı olarak kullanılıyor.

peynir-4.jpg

peynir-5.jpg

 Editör
Etiketler :