Konya’daki 2 bin yıllık antik yol yeniden açıldı

2 bin yıl öncesindeki tarihe şahitlik etmek istiyorsanız Konya’daki bu yoldan mutlaka yürümelisiniz. Özellikle doğaseverlerin merakla belediği o yol yeniden açıldı. İşte sizi 2 bin yıl öncesine götürecek o roto…
Konya’daki 2 bin yıllık antik yol yeniden açıldı

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın sahip olduğu doğal ve kültürel zenginlikleri korumak, turizme kazandırmak amacıyla önemli çalışmalara imza attıklarını söyledi. Başkan Altay, şunları kaydetti: “Konya Modeli Belediyecilik anlayışıyla şehrimizin tüm noktalarında birbirinden farklı önemli çalışmalar yürütüyoruz. Tarım ve sanayi alanlarında ön plana çıkan Konya’mız artık bu başlıkların yanı sıra ulaşımdan turizme, çeşitli yatırımlardan uluslararası çalışmalara kadar birçok projeyle adından söz ettiriyor. Bu kapsamda Türkiye’nin yeni yürüyüş rotalarından olacak Isauria Yolu için hazırlanan rota kılavuzumuz da her bir köşesi tarih kokan Konya’mızın eşsiz güzelliklerinden bir kısmının daha yakından görülmesi için imkan sunacak. Rota kılavuzu sayesinde doğaseverler, bölgede daha güvenli ve keyifli bir yürüyüş yapacak. Tarihle ve doğayla iç içe olmak isteyen tüm doğa tutkunlarını Isauria Yolu’nu keşfetmeye ve buradaki güzellikleri yakından görmeye davet ediyorum.”

isauria-yolunun-rota-kilavuzu-yayinlandi-1.jpg

ISAURIA YOLU DOĞASEVERLERİ BEKLİYOR

Isauria Yolu, Torosların içinden Konya Bozkır’dan başlayıp, Antalya Akseki’ye uzanan ve Antalya’nın Gündoğmuş ilçesi, köyleri ve yaylalarından geçerek Gündoğmuş ilçe merkezinde biten 174 kilometre uzunluğunda bir yürüyüş yolu. Isauria Yolu trekking rotası; Konya’nın Bozkır ilçesinden başlayarak Dikilitaş Yaylası’ndan Dipsiz Göl’e, Sultan Muğarı, Boğazyurt, Halkalıyazı, Sineklibucak, Kalkantaşı ve Göktepe Yaylaları üzerinden düğmeli evlerin olduğu Sarıhacılar’a ve Akseki’ye uzanıyor. Trekking rotası; Murtiçi ve Fersin’den Sarp Kanyonu’na devam ederek Senir içinden geçerek Gündoğmuş’da son buluyor. Yol üzerinde taş döşeli antik yolların yanı sıra sarnıçlar, han yıkıntıları, kuyular, tarihi köprüler yer alıyor. Yürüyüş yolunun geçiş noktaları, kamp yerleri, çeşmeler vb. rota bilgilerini içeren, yer yer geçiş güzergahları hakkında bilgiler veren kılavuzda ayrıca Wikiloc uygulaması üzerinden(Konya Doğa Yürüyüş Rotaları) de yürünmüş etapların birleştirilerek beş ayrı etaptan oluşturulan yolun yürünebileceği gps tabanlı rotalar yer alıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi, 2022 yılında bağlantı yollarıyla birlikte Bozkır merkezli Isauria Yürüyüş Yolu’nun turizme açılması ve tanıtılması için bir proje hazırlatarak yolun temizliğini, işaretlenmesini, yönlendirme levhalarının takılmasını sağlayarak, yolun ilk defa yürünmesiyle Türkiye’nin dört bir yanından doğa yürüyüşçüsüne ev sahipliği yaptı. Ayrıca Isauria Antik Kenti’ndeki Hadrian Kapısı ve miğfer başlıktan oluşan Isauria Yolu logosu da Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından tasarlandı. İsauria Yolu rota kılavuzu kitabına dijitalkitabim.com ve gokonya.com adreslerinde ulaşılabiliyor.

isauria-yolunun-rota-kilavuzu-yayinlandi-1.png

TÜRKİYE’NİN YENİ YÜRÜYÜŞ ROTASI ZENGİBAR YÜRÜYÜŞ YOLU ROTA KILAVUZU DA HAZIRLANDI

Konya Büyükşehir Belediyesi, Bozkır’dan başlayarak Taşkent Bolay Yaylası’nda sona eren ve 2023 Kasım ayında hizmete alınan 102 kilometre uzunluğundaki Zengibar Yürüyüş Yolu’nun rota kılavuzu da yayına hazırlandı. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından bilimsel rapor, keşif, rota kaydı, yön levhaları ve düzenleme çalışmaları tamamlanarak 2023 Kasım ayında doğa yürüyüşçülerinin hizmetine sunulan 102 kilometre uzunluğundaki Zengibar Yolu’na ait rota kılavuzu da ziyaretlerinde doğaseverlere büyük kolaylık sağlayacak. Konya’nın Bozkır ilçesinden başlayarak Hadim ve Taşkent ilçelerinin mahalle ve yaylalarından geçerek Bolay Yaylası’nda son bulan Zengibar Yolu güzergahında; vadiler, kanyonlar, barajlar, antik yollar, yaylalar, geçitler, ,antik kentler, sarnıçlar, tarihi köprüler, ormanlar, mağaralar, endemik bitkiler ve üzüm bağları yer alıyor. Tarihin izlerini taşıyan ve keyif veren bir güzergaha sahip Zengibar Yürüyüş Yolu adını, Milattan önce Roma’nın en büyük şehirlerinden biri kabul edilen İsauria şehrindeki Zengibar Kalesi’nden alıyor. Zengibar Yürüyüş Yolu rota kılavuzu kitabına da dijitalkitabim.com ve gokonya.com adreslerinde ulaşılabilecek.

isauria-yolunun-rota-kilavuzu-yayinlandi-4.jpg

isauria-yolunun-rota-kilavuzu-yayinlandi-2-001.jpg

 Editör
Etiketler :