Konya’daki bazı rektörler sınıfta kaldı

Türkiye'nin akademik liderlerinin uluslararası bilim dünyasındaki yeri merak edilirken, üniversitelerin yöneticisi olan 202 rektörün bilimsel üretim performansı, akademide kabul gören objektif bir gösterge olan h-indeksi ile analiz edildi. Listeye göre Konya’daki bazı rektörlerin performansı hayal kırıklığı yaşattı.

Konya’daki bazı rektörler sınıfta kaldı

Üniversite camiasında kabul gören ve objektif bir gösterge olan h-indeksi listesi yayınlandı. Ortaya çıkan tablo, Türk akademisinin durumu hakkında ipuçları verdi. Rektör performansı ve akademik başarı kriterleri bu araştırmayla gözler önüne serildi. Yapılan kapsamlı incelemede (Google Scholar, Scopus, SOBİAD verileri kullanılarak), Türkiye'deki rektörlerin h-indeksi ortalaması 17.7 olarak belirlendi. Profesörlük seviyesi için beklenen h-indeks değeri 18 olarak kabul ediliyor. Ancak, incelenen 202 rektörden sadece 63'ü bu eşiği geçebildi. 139 rektör (%69) profesörlük için gerekli olan akademik performansın altında kaldı.

prof-dr-huseyin-yilmaz.jpg
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz

BİZİM REKTÖRLERİN KARNESİ

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz’ın h-ındeksi 39 olurken, tabloda 202 üniversite arasında 14'üncü sırada yer aldı. Hüseyin Yılmaz, Türkiye’deki rektörler arasında h-ındeksi sıralamasında üst sıralarda yer alarak dikkat çekti.

prof-dr-cem-zorlu.jpg
NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu

İKİ REKTÖRÜN KARNESİ ÇOK ZAYIF

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, tabloda 202 üniversite arasında 197’nci sırada yer alarak en düşük puanlardan birine sahip oldu. Cem Zorlu sadece Beykoz, Şırnak ve Artvin Çoruh Üniversitelerini geçebildi. h-ındeksi 3 olan Cem Zorlu’nun hemen üstünde yer alan Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik ise 9 h-ındeksi ile 152’nci sırada yer aldı. Osman Nuri Çelik de listede en başarısız indekse sahip olan rektörler arasında yer aldı.

prof-dr-osman-nuri-celik.jpg
Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik

VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİN REKTÖRLERİ DEVLET ÜNİVERSİTELERİNİN ÖNÜNDE

KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rıfat Ortaç ise 11 h-ındeksi ile 140’ıncı sırada yer aldı.

prof-dr-fevzi-rifat-ortac.jpg
KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rıfat Ortaç

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Turan ise 14 h-ındeksi 97’nci sırada yer aldı.

Konya’daki iki vakıf üniversitesinin rektörü, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Konya Teknik Üniversitesi gibi iki devlet üniversitesinin rektörlerini geride bıraktı.

prof-dr-erol-turan.jpg
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Turan

-H-İNDEKSİ NEDİR

Bir akademisyenin bilimsel etkisini ve üretim sürekliliğini ölçmede h-indeksi altın standart kabul ediliyor. Basitçe: "h" sayıda makalenin, en az "h" kere atıf aldığı değerdir. Örneğin, h-indeksi 10 olan bir bilim insanının 10 makalesi en az 10'ar kez atıf almış demektir. Bu sistem, tek bir çalışmayla yüksek atıf almayı veya çok sayıda düşük etkili makaleyi değil, tutarlı ve etkili akademik üretimi ödüllendirir. Akademik değerlendirme süreçlerinde kritik rol oynar.

504302830-1124511596363338-1920445713619409047-n.jpg

 Yazı İşleri Müdürü