Konya’daki bu evlerde deprem tehlikesi çok büyük! Acil kontrol çağrısı

Asrın Felaketi olarak adlandırılan 6 Şubat depreminin üzerinden bir yıl geçti. Depremin bizim gerçeğimiz olduğunu kabul ederek kontrol edilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Atalay, Konya’daki yapı stoklarının denetlenmesi gerektiğini vurguladı.
Konya’daki bu evlerde deprem tehlikesi çok büyük! Acil kontrol çağrısı

Kahramanmaraş merkezli yaşanan 6 Şubat depreminin üzerinden tam bir yıl geçti. 6 Şubat depremi ve Konya’daki yapı stoku hakkında açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı İlker Atalay, sözlerine şu şekilde başladı; “6 Şubat bizim için milattı. Depremin o kadar büyük şiddette olacağını kimse tahmin etmiyordu. Biri sabah, diğeri de öğlen oldu. Çok şiddetli bir depremdi. Birçok insan vefat etti. Bu deprem sonrasında kontroller daha çok arttı. Tabi ki bu yeterli değil.”

insaat-muhendisleri-odasi-konya-sube-baskani-ilker-atalay-001.jpg
İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı İlker Atalay

‘BURADAKİ YAPILAR DENETLENMELİ’

Konya’daki yapıların denetlenmesi gerektiğini vurgulayan Atalay, “’Konya deprem bölgesi değil, güvenilir’ demek doğru olmaz. Çünkü deprem olmadan yıkılan bir Zümrüt Apartmanı var. Bunun gibi bir sürü yapı stokumuz var. Bunun da acil kontrol edilmesi gerekiyor. Kerkük Caddesi, Nalçacı, Bosna Hersek, Rauf Denktaş, Cumhuriyet Mahallesi gibi acil kontrol edilmesi gereken yerler var. Meram’daki çoğu yapı stoku düzeltildi. Kentsel dönüşüm çalışmaları yapılıyor.” dedi.

deprem-8.jpg

‘KONYA’DA YAPI STOKU KONTROL EDİLMELİ’

Yapı stoklarının kontrol edilmesi gerektiğini ifade eden Atalay, “Deprem bölgesinde deprem yönetmenliğine uymayan birçok proje vardı. Bu konuda sorumlu kişilerin davaları sürüyor. Bilirkişiler raporları hazırlıyor. Binaların yıkılması deprem yönetmeliğine göre yapılıp yapılmamasına bağlı. Bu konuda yapı stoklarının kontrol edilmesi gerekiyor. İstanbul’da bu çalışmalara başlandı. Yapı stoku kontrol ediliyor. Konya’da da yapılacağını umuyoruz. Bununla ilgili mevcut belediye başkanlarımızla görüşmelerimizi sürdürüyoruz.” diye aktardı.

deprem-3.jpg

‘DEPREM BİZİM GERÇEĞİMİZ’

Depremin her an başımıza geleceğini düşünerek yapıları kontrol altına almamız gerektiğini söyleyen Atalay, “Deprem bizim gerçeğimiz. Depremin ne zaman olacağı belli değil. Her an başımıza gelebilir. Başımıza gelmeden önce kendimizi kontrol altına almamız gerekiyor. Şu anda mevcut stoktaki yapıların depreme dayanıklı olup olmadığını kontrol etmemiz gerekiyor. Özellikle 2007’den önce yapılan yapılar. Yapı önemli. Yapının zemini önemli. Birçok faktör var. Bunlar ele alınarak devam edilmeli.” şeklinde konuştu.

deprem-4.jpg

‘YAPILAR 2018 YÖNETMELİĞİNE GÖRE YAPILIYOR’

Yapıların 2018 deprem yönetmeliğine göre yapıldığını ifade eden Atalay, “6 Şubat öncesinde yapılarımız 2018 deprem yönetmeliğine göre yapılıyordu. Biz hala bu yönetmeliğe göre yapılarımızı yapıyoruz. Yönetmelikte herhangi bir değişim olmadı. Fakat birkaç konuda değişeceğini umuyoruz. Bununla ilgili düzenlemeler yapılıyor. Yayımlanan genelgelerde yapı stoklarının altına dükkanların yapılmaması yer aldı. Ticaret yerleri binalardan uzakta olacak. Herkes şu anda bu kurallara göre yapılarını yapıyor.”

 Muhabir
Etiketler :