Konya’daki bu göl Firavun'un rüyasını anlatıyor

Konya’nın en bereketli alanlarından olan Suğla Gölü’nde yıllar süren araştırmalarda elde edilen sonuçlar duyanları hayrete uğrattı. Halk arasında ‘Yedi bolluk yedi kıtlık’ diye anılan göl, araştırmalarda gerçekten böyle çıkarken; Mısır Firavununun Hz. Yusuf’a anlattığı 7 arık ineğin 7 semiz ineği yediği rüyasıyla ilişkilendiriliyor.
Konya’daki bu göl Firavun'un rüyasını anlatıyor

Antik kaynaklarda adı Trogitis olarak geçen Suğla Gölü, Beyşehir Gölü’nün güneydoğusunda ve Seydişehir ile Bozkır ilçelerinin arasında yer alıyor. Tektonik hareketler sonucunda oluşmuş olup karstik kökenli bir çöküntü alanında bulunan ve çevresindeki dağların sularını toplayan Suğla Gölü’nün deniz seviyesinden yüksekliği 1.40 m. Düdenleri nedeniyle genişleyip daralan bir daire görünümündeki gölün en geniş çapı 14 km, en derin yeri 7 m’ye ulaşıyor. Normal şartlar altında 136 km² civarında bir alanı kaplayan gölün suları azaldığında yüzölçümü 50 km²’nin altına iniyor.

sugla-2.jpg

VERİMLİ TARIM ALANLARI MEVCUT

Batı sahilleri kayalıklarla kaplı olduğu için yerleşmeye pek elverişli olmayan gölün diğer yönlerinde suyu sığ olup çevresinde geniş düzlükler bulunur. Yaz ayları geldiğinde sular çekilmeye başladığından alüvyonlu göl tabanı ortaya çıkmakta ve burada oldukça verimli bir tarım alanı mevcut. Alüvyonlu kumlu alanlar çevre köylülerce taksim edilerek buralarda nohut ekimi yapılıyor. Suğla Gölü ile ilgili halk arasındaki anlatılarda, gölün yedi yılda bir dolduğu ve yedi yıl boyunca da boşaldığı rivayet edilir. İlginç bir şekilde 1940’tan günümüze değin düzenli olarak yapılan gözlemler sonucunda, 1940-47 arasında suyla dolu olan gölün, 1947-51 arasında kuruduğu, 1951-54 arasında yine dolu olan gölün, 1954-68 arasında kuru olduğu tespit edilmiş. Nitekim 1968’de yeniden dolmaya başlayan gölün suları 1975’ten itibaren yine çekilmeye başlamış.

sugla-3.jpg

YEŞİL VE MAVİNİN BULUŞTUĞU SAKLI CENNET

Suğla Gölü, dolu olduğu zamanlarda masmavi gökyüzü altındaki yemyeşil suyu, bitki örtüsü ve çevresindeki doğal güzellikleriyle oldukça dikkat çekici. Ziyaretçilerine eşsiz güzellikler sunan, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan gölde, pek çok kuş türü bir arada yaşıyor. Yağışın bol olduğu yıllarda bölge halkı gölde teknelerle balık avcılığı yapıyor. Suğla’nın suyla dolu olduğunda balıklarının lezzeti çekildiği zamanlarda karpuzu ve nohudu dillere destan. Seydişehirliler baldan tatlı karpuzlarının ve meşhur leblebilerinin lezzetini Suğla’ya borçlu.

sugla-4.jpg

sugla-5.jpg

 Editör
Etiketler :