Konya'da dehşet verici mağara! Özellikleri bir bir ortaya çıkıyor

Konya’nın Seydişehir ilçesinde bulunan Ferzene Mağarası keşfedilmeyi bekliyor. Mağara girişine yazılan yazılar ve vatandaşlar tarafından atılan çöpler de içler acısı tabloyu göz önüne seriyor. Bu mağara turizme kazandırıldığında Seydişehir’in tanıtımına da ciddi katkılar sağlayabilir.
Konya'da dehşet verici mağara! Özellikleri bir bir ortaya çıkıyor

Seydişehir kent merkezinden 5 kilometre kadar mesafede bulunan Ferzene Mağarası, Kuyucak Dağı’nda Kalafat Tepesi’nin batısında, Kuğulu Gölü’nün güneybatısında yer alıyor. Bu mağaraya gidebilmek için öncelikle ilçede bulunan doğal güzellik Kuğulu Park’a ulaşılmalıdır. Kuğulu’dan itibaren mağaraya ulaşmak için yarım saat süren bir tırmanış gerekiyor.

1-4bf992a6bb82ee2a7329-001.jpg

3103-001.jpg

MAĞARANIN DERİNLİĞİ 5 METRE

Ferzene Mağarası, 346 metre uzunluğunda yatay bir mağara olup 5 metre derinliğindedir. Yapılan araştırmalara göre, mağara içi şekillerinin oluşmasında fay ve çatlakların önemli rol oynadığı ifade edilir. Özellikle kuzey-güney doğrultulu fay üzerinde mağaranın 100 metre kadar aşağısında yağışlı dönemlerde artan Gürlevik Kaynağı’nın altında Kuğulu Gölü pınarları oluşuyor. Girişi bütünüyle toprakla kaplı olan mağaranın ilerleyen bölümlerinde sizi travertenlerle örtülü tabanlar karşılıyor. Mağaranın yarısından itibaren sarkıt, dikit, sütun ve mağara incileri karşınıza çıkıyor. Aktif bir mağara olmadığından içerde faal bir su görmek mümkün değil; ancak tavandan sızan sular nedeniyle traverten oluşumunun devam ettiğini gözlemleyebilirsiniz.

ferzene-magarasi-001.jpg

İNSAN KEMİKLERİ BULUNUYOR

Mağara içindeki sıcaklık, dışarıdaki sıcaklıkla uyumlu olup içerdeki hava dolaşımı insan yaşamına uygundur. Paleolitik dönemlere ait izlerin çok belirgin bir şekilde karşınıza çıktığı mağarada duvarlardaki oyma şekillerin yanı sıra sarkıt ve dikitlerden yapılmış çeşitli büyüklüklerdeki su depoları ve çok sayıdaki insan kemiği bu durumu kanıtlar niteliktedir. Jeolojik, biyolojik ve tarihî özellikleri dikkate alındığında, Ferzene Mağarası’nın sığınak ve soğuk hava deposu olarak kullanıma oldukça uygun. Bununla birlikte içerisinin ışıklandırılarak, turizme açılması da oldukça önemli. Bu haliyle bile doğaseverlerin fazlasıyla ilgisini çeken Ferzene Mağarası turizme kazandırıldığında, Seydişehir ve Konya’nın tanıtımına ciddi katkılar sağlayacaktır. Mağaraya ulaştıktan sonra Seydişehir manzarası da görülmeye değer.

ferzene-magarasi1-001.jpg

 Editör
Etiketler :