Konyalı sanayicilere 450 milyon dolar bütçeli proje tanıtıldı

Konya Sanayi Odası (KSO) tarafından Yeşil Sanayi Projesi Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi.
Konyalı sanayicilere 450 milyon dolar bütçeli proje tanıtıldı

Konya Sanayi Odası tarafından Yeşil Sanayi Projesi Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi. Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Zahid Çatlı’nın, Konya sanayisinin yeşil dönüşüme entegre olması için yaptıkları çalışmaları anlattığı toplantıda, Konyalı sanayicilere 450 milyon dolar bütçeli Yeşil Sanayi Projesi’nden yararlanma çağrısı yapıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB ve TÜBİTAK TEYDEP tarafından, Dünya Bankası desteği ile hayata geçirilen Türkiye Yeşil Sanayi Projesi, Konya Sanayi Odası’nda düzenlenen program ile Konyalı sanayicilere tanıtıldı. Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Zahid Çatlı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen programa, Konya Valisi Vahdettin Özkan, KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ali Murat Sürekli, TÜBİTAK TEYDEP Başkan Yardımcısı Dr. Alp Eren Yurtseven, Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Uzbaş ile Konyalı sanayiciler ve iş yeri temsilcileri katıldı.

“DEVLETİMİZ TARAFINDAN FİRMALARIMIZIN DESTEKLENMESİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”

Programın açılışında konuşan KSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Zahid Çatlı, Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’nin Konya gibi sanayi şehirleri için önemli olduğunu söyledi. Sanayide yürütülecek dönüşüm çalışmalarının yüksek maliyetler içerdiğine, bu anlamda devlet desteğinin önemli olduğuna dikkat çeken Çatlı, “Ülkemizin 2053 net sıfır emisyon vizyonu çerçevesinde, sanayide yürütülecek dönüşüm çalışmalarının en önemli kısmı, finansman kısmı. Dönüşüm projeleri yüksek maliyetler içeriyor ve sermaye gerektiriyor. Bu anlamda devletimiz tarafından firmalarımızın desteklenmesi büyük önem taşıyor. Finansman destekleri olmadan, ağırlığını KOBİ’lerin oluşturduğu sanayi işletmelerimizin bu yatırımları öz kaynakları ile yapmaları çok da mümkün değil. Bu proje, 450 milyon dolarlık kapsamı ile sanayicilerimizin dönüşüm faaliyetleri için kritik önemde” dedi.

Konyalı sanayicilere 450 milyon dolar bütçeli proje tanıtıldı

KSO, ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE EN AKTİF ÇALIŞAN ODALARDAN BİRİ

Konya Sanayi Odası’nın yeşil dönüşüm ile ilgili yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi veren Çatlı, işletmelerde bu alanda farkındalık oluşturmak için çok sayıda faaliyet gerçekleştirdiklerini aktardı.

Yeşil dönüşümün en önemli bileşenlerinden olan Enerji Verimliliği konusunda sahada aktif olarak çalışan Odaların başında geldiklerini vurgulayan Çatlı, “Konya Sanayi Odası olarak, KOP Kalkınma İdaresi Başkanlığımız ve Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüzle birlikte hayata geçirdiğimiz Enerji Verimliliği Mobil Etüt Aracımızla, sanayi tesislerimize, kamu kurum ve kuruluşlarımıza giderek, enerji verimliliği ölçümleri yapıyoruz. Bugüne kadar 35 firma ve kuruluşumuzda enerji ölçümleri yaptık. Bu ölçümler ile firmalarımıza 65 milyon lira tutarında, toplam amortisman süresi 1 yıldan az olan 3 bin 388 TEP enerji tasarrufu imkanı sunduk. Böylece 12 bin 528 ton karbon salınımının da önüne geçmiş olduk. Bu çalışmalarımızın endüstride sürdürülebilirliğini sağlamak için ise, ölçüm yaptığımız işletmelerde 21 personele enerji yöneticisi eğitimleri aldırdık. İnşallah bu sürecin fırsatlarını da birlikte yakalayarak, Konya’mızı ve ülkemizi daha güçlü, daha yaşanabilir yarınlara birlikte ulaştıracağız” şeklinde konuştu.

Konyalı sanayicilere 450 milyon dolar bütçeli proje tanıtıldı

ÇEVRE ÜZERİNDEKİ BASKILARIN ARTMASI İŞİMİZİ ZORLAŞTIRMAKTADIR

Konya Valisi Vahdettin Özkan da, çevre üzerindeki baskıları bertaraf edecek projelerden istifade edilmesi gerekliliğinin önemine değindi. Vali Özkan, “KOBİ’leri ilgilendiren insan sağlığı ve dünyanın selameti açısından, çevre üzerindeki baskıları da bertaraf edecek projenin uygulanmış olması önemli. Bizimde bundan istifade etmemiz lazım. İklim değişikliği, çevre üzerindeki baskıların artması işimizi zorlaştırmaktadır. Tüm bu riskleri çok iyi bilmek, bunları kontrol altında tutabilecek müdahale araçlarının neler olduğunu bilecek, devletlerin, milletlerin hedeflerinin olması lazım. Bu konuda devletimizin oluşturmuş olduğu faaliyetler önemli. Burada, yeşilin korunması, sanayinin de bu yeşile karşı duyarlı olması ve bunun projelendirilmesi önemli. Buralardan destek almak ama aynı zamanda proje kültürü ile neler yapılabileceğini bilmemiz, geliştirmemiz gerekli” dedi.

Konyalı sanayicilere 450 milyon dolar bütçeli proje tanıtıldı

SANAYİCİLERİN REGÜLASYONLARA KARŞI DAYANIKLILIĞI VE EKONOMİK KATMA DEĞERİ ARTIRILACAK

KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu da, Konya’ya projenin hayırlı olmasını diledi. 450 milyon dolar bütçeli programın 250 milyon dolarını KOSGEB olarak sanayiciler ile buluşturacaklarını belirten KOSGEB Başkanı İbrahimcioğlu, destek verilecek proje alanlarını anlatarak, şöyle devam etti: “Sanayimizin yeni dönemde iklim değişiklikleri ile karşı karşıya kaldığı bu dönemde, çeşitli regülasyonlar karşısında dayanıklılığını ve ekonomik katma değerini artırmayı ve koruyabilmeyi amaçlıyoruz. Önümüzdeki dönemde, karbon emisyonu artışına göre gümrüklerde değişiklikler çıkacağını hepimiz biliyoruz. Ürettiğimiz ürünü rekabet edebilir halde satabilmemiz için bu dönüşümü sağlama zorunluluğu bulunuyor. KOSGEB olarak biz, Yeşil Sanayi Projesi kapsamında, 250 milyon doları sanayicimiz ile buluşturacağız. Burada GES yatırımları, karbon emisyonunu azaltıcı, verimliliği artırıcı, ekonomik kalkınmaya fayda sağlayacak, su yönetimi ve atık yönetimi alanlarında projelerini getirenlere destek vereceğiz. Özellikle bunlara önem verdiğimizi belirtmek istiyoruz.”

TÜBİTAK 3 FARKLI ALANDA DESTEK VERECEK

TÜBİTAK TEYDEP Başkan Yardımcısı Dr. Alp Eren Yurtseven de, Yeşil Sanayi Projesi’nin büyük bir dönüşüm fırsatı sunduğunu söyleyerek, kurumların birlikte hareket etmesinin, diğer projelere de örnek teşkil edeceğini belirtti. TÜBİTAK’ın sorumluluğunda 3 temel alan olduğunu dile getiren Yurtseven, “KOBİ’lere rehberlik ve mentörlük hizmeti vereceğiz. Yine belirli bir olgunluğa ulaşmış teknolojilerin, ölçeklenmesi ve bunların yeşil dönüşümde kullanılması amacıyla bir çağrıya çıkıyoruz. Firmalarımız, burada prototiplerini geliştirmek için TÜBİTAK’tan finansman sağlayabilecekler. Diğer bir projemiz de Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması (SAYEM) projemiz. Burada da, birbirine katkı verecek farklı paydaşların birlikte başararak yeşil dönüşüm alanında ilerledikleri projeleri destekleyeceğiz” diye konuştu.

Konyalı sanayicilere 450 milyon dolar bütçeli proje tanıtıldı

YEŞİL SANAYİ PROJESİ, SÜRDÜRÜLEBİLİR REKABET GÜCÜNÜN YOLLARINI AÇACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ali Murat Sürekli de, bakanlığın bu alanda yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Dünya Bankası destekli ve 450 milyon dolar bütçeli Yeşil Sanayi Projesinin işletmelerin sürdürülebilir rekabet gücü elde etmesinin yolunu açacağını kaydeden Sürekli, “Türk sanayisini, yeşil dönüşümü zorunluluktan öte bir fırsat alanı olarak değerlendirmekte olan bu çalışmalarımızda, firmalarımızın yeşil dönüşümü destekleyen bütüncül, etkin, iddialı ve yenilikçi bir yaklaşımı esas almaktayız. Türkiye Yeşil Sanayi Projesi de 6 yıl sürecek ve Dünya Bankası destekli, toplam bütçesi 450 milyon dolar olan bir proje. İmalat sanayi firmalarımızın yenilenebilir enerji gücünden faydalanmasını, enerji verimliliği teknolojileri geliştirmesini hedefleyen bu proje, aynı zamanda ekonomik büyümeyi de teşvik edecektir” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı KOBİ Uzmanı Tuğçe Türkoğlu, KOSGEB KOBİ Uzman Yardımcısı Kutay Kaan Önal ve TÜBİTAK Bilimsel Programlar Uzmanı Yılmaz Burak Kaya, Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’nin detaylarını anlatan sunumlarını gerçekleştirdi. Program soru ve cevaplar ile devam etti.

Konyalı sanayicilere 450 milyon dolar bütçeli proje tanıtıldı

Kaynak:HABER MERKEZİ

Etiketler :