Konyalı Serdengeçti Ömer Ağa’yı kim, neden öldürdü?

Konya’nın Osmanlı Devleti döneminde yaşamış, Sedirler mahallesinde garip gurebanın babası Serdergeçti Ömer Ağa, Köprübaşı mevkiinde bir suikast sonucu öldürüldü.
Konyalı Serdengeçti Ömer Ağa’yı  kim, neden öldürdü?

Konya’da doğdu. Doğum tarihi bilinmemektedir. Konya’nın önde gelen zenginlerinden olan Ömer Ağa, muhtemelen de Yeniçeri teşkilatının yozlaşıp bozulmaya başlaması üzerine XVIII. yüzyılda Osmanlı yönetiminin, taşrada padişaha sadakati ile tanınmış, yiğit kişilerden oluşturduğu “serdengeçti” askerlerinden olduğu için “Serdengeçti” unvanıyla anıldı.

Hayırsever biri olduğundan 1206/1791 yılında Sedirler Yanıkcami Mahallesi’nde Sadır Sultan Türbesi’nin doğusundaki meydanda bulunan çeşmeyi yaptırdı. Bir buzhanesiyle Sedirler’de bir de bezirhanesi vardı ve fakirlere kandillerinde yakacakları beziryağını ücretsiz dağıtırdı.

Nüfuzlu bir şahsiyet olan Ömer Ağa’nın dostları kadar düşmanları da vardır. Düşmanları 1797 yılında bir gün, Köprübaşı’nda pusu kurarak Ömer Ağa’yı kardeşi Mehmet Ağa ile birlikte katletmişlerdir. İki kardeş Kayacık Araplar Mezarlığı’nda metfundurlar.

Etiketler :