Konyalılar hastanelere akın ediyor! Bakın sebebi neymiş

Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamalarına göre, yoğun bakımlarda doluluk oranı yüzde 83'e ulaştı. Tüm Türkiye’yi saran grip salgınına karşı ise Konya önlemini aldı.
Konyalılar hastanelere akın ediyor! Bakın sebebi neymiş

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarına göre, geçen yıla oranla şu anda yoğun bakım ünitelerinde yüzde 20 artış yaşanıyor. Türkiye genelinde büyük bir grip salgını var. Bu salgın Konya’da da görünüyor. İl Sağlık Müdürlüğü kaynaklarından edindiğimiz bilgilere göre, Konya’da salgına karşı bütün önlemler alındı.

Yoğun bakımlarda ise şu ana kadar herhangi bir doluluk görünmüyor. Yoğun bakımlar rahat durumda. Olası bir yoğunluğa karşı önlemler de arttırılmış durumda. Şehir Hastanesi ve Numune Hastanesi başta olmak üzere birçok hastanede özellikle çocuk acil servislerinde büyük bir yoğunluk var. Fakat Konya, bunun üstesinden geliyor. Herhangi bir sıkıntı görünmüyor.

salgin-1.jpg

NEDENİ MEVSİM ŞARTLARI

Fahrettin Koca, kış aylarında virüslerden kaynaklanan üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış görüldüğünü hatırlatarak, bunun mevsim şartlarının beklenen sonucu olduğunu, endişe edecek bir durum olmadığını söyledi. Solunum yolu enfeksiyonlarındaki artışın mevsim şartları nedeniyle diğer ülkelerle benzerlik gösterdiğini, en sık grip, RSV ve COVID vakalarının görüldüğünü belirtti. Geçen yılın aynı dönemine göre acile başvurularda yüzde 20'ye yakın bir artış olduğunu ifade eden Koca, enfeksiyonlardan korunmak için hijyen tedbirlerine dikkat edilmesi uyarısı yaptı.

salgin-9.png

‘AŞI YAPTIRMALIYIZ’

Kış döneminde artan üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmaya yönelik soru üzerine Koca, şunları paylaştı: "Soğuk algınlığı, nezle kaynaklı şikayetler karşısında normalde davrandığımız gibi davranmalıyız. Bu gibi şikayetler hepimizin pek çok kez tecrübe ettiği gibi basit tedbirlerle kısa sürede geçer. Eğer şikayetler uzun süre devam ediyorsa öncelikle aile hekimine başvurmamız gerekir. Önemli bir nokta daha var, kronik hastalığı olanlar, hamileler, 65 yaş üstü büyüklerimiz, 2 yaşın altındaki yavrularımız üst solunum yolu enfeksiyonlarından fazlaca etkilenebilir. Bu sebeple, gecikmeden acil servislerimize başvurulması önem arz eder. Risk grubundaysak aşı yaptırmalıyız. Enfeksiyon taşıyan veya belirtisi olan bir kişi ile aynı ortamdaysak kendimizi riskten korumalıyız. Bizde enfeksiyon varsa başkalarıyla aynı ortamdayken maske takmalıyız. Bunlar dışında, birçok faktör daha var: hijyen, bol sıvı tüketmek, beslenmeye dikkat etmek gibi. Kovid günlerinden kalma tecrübemizin birazını kullanmak bile bu kışı sağlıklı geçirmemizi sağlayabilir."

salgin-4.jpg

‘SÜRECİ SORUNSUZ ATLATMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Sağlık Bakanı Koca, hastanelerdeki doluluk oranı ile ilgili de konuştu. Hastanelerde servis yatağı doluluk oranının ortalama yüzde 65 olduğunu ifade eden Koca, "Yoğun bakım yataklarında doluluk oranı yaklaşık yüzde 72. İstanbul'da ise yoğun bakım doluluk oranı yaklaşık yüzde 83. İstanbul'daki bu artıştan dolayı yatak sayılarını artırarak, sağlık çalışanlarımızın da yoğun çabalarıyla bu süreci sorunsuz atlatmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

 Yazı İşleri Müdürü
Etiketler :