Konya'nın Bosna Mahallesi'nde öğrenci olmayınca kiralar dibi gördü!

Koronavirüs salgını nedeniyle üniversitelerde alınan uzaktan eğitim kararı emlak piyasasına da yansıdı. Konya’da, çoğunlukla öğrencilerin yaşadığı Bosna Hersek Mahallesi’ndeki evlerin neredeyse tamamı boş kaldı.
Konya'nın Bosna Mahallesi'nde öğrenci olmayınca kiralar dibi gördü!

Üniversitelerin uzaktan eğitim kararı almasının kiralık evlere olan talebi yüzde 90 oranında azalttığını söyleyen Selçuk Emlak Firma Sahibi Murat Demirtaş, ”Üniversiteler uzaktan eğitim kararını 3 hafta önce açıkladı. 3 haftada epeyce daire boşaldı ve hala da boşalmaya devam ediyor. Yıllar sonra belki de bu bölgede ilk defa böyle bir şey oldu. Şu anda kiraya verecek kimseyi bulamıyoruz. Haddinden fazla daire var elimizde. Normal dönemlerde Eylül ayında burada daire bulamazdı insanlar, şu anda istemediğiniz kadar daire var. Geçen seneyle arasında yüzde 100 değişim var. Geçen sene bu dönemde belki bir iki tane boş dairemiz olurdu, şu anda ortalama 50 tane boş dairemiz var. Talep azaldığından dolayı kira fiyatlarında bir değişikliğe gidilip gidilmemesi konusunda biz emlakçılar devreye giriyoruz. Talep olmadığında dairenin boş kalmaması için ev sahiplerine ortalama yüzde 20-25 civarında indirim yaptırıyoruz. Şu anda da kira fiyatlarında yaklaşık yüzde 25 civarında düşüş yaşandı” şeklinde konuştu.

ogrenci-olmayinca-evler-bos-kaldi-6.jpg

‘ESNAF KIŞIN NE YAPACAĞINI DÜŞÜNÜYOR’

Eğer uzaktan eğitim devam edere Bosna Hersek Mahallesi’ndeki esnafın çok büyük sıkıntılar yaşayacaklarını dile getiren Demirtaş, “Mesela 1 ay öncesinden krediler düşüktü burada bir sirkülasyon vardı. Şu anda krediler yükseldi ve okullarda açılmıyor. Bu bölge zaten yatırım bölgesi, öğrenciye dayalı bir bölge. Durum böyle olunca ciddi anlamda hem ev sahipleri açısından hem Bosna Hersek Mahallesi esnafı açısından büyük bir sıkıntı. Herkes şu anda kışın ne yapacağını düşünüyor. Uzaktan eğitim nedeniyle öğrencilerin evleri boşaltmasının ardından daha çok yabancı uyruklu aileler tarafından bir talep oluyor. Emlakçılar olarak müşteri bulamıyoruz. Vaka sayıları tekrar artışa geçtiği için insanlar tedirgin davranıyor. Artık eskisi gibi insanlar dışarıda da dolaşmıyor. Hem satışlar açısından hem de kiralık daireler açısından şu anda sıkıntı yaşıyoruz” ifadelerine yer verdi.

‘YURTTA KALAN ÖĞRENCİLER DE EVLERE YÖNELEBİLİR’

Eğer okullar yüz yüze eğitime açılırsa yurtlarda kalan öğrencilerin de evlere yöneleceği öngörüsünde bulunan Demirtaş, “Biraz zor görünüyor ama vakalar azalırsa okullar yüz yüze eğitime açılırsa evlerde büyük talep patlaması olur. Zaten öğrencilerde genellikle bir son ana bırakma durumu oluyordu ancak bu sene ilk defa böyle bir durumla karşı karşıya kaldık. Normalde burada yalvarır derecesinde daire tutmak isteyen öğrenciler vardı. Eğer yüz yüze eğitim başlarsa bir anda herkes gelecek ve evler bir anda dolacak. Bu sefer öğrenciler daire bulmakta zorlanacaklar. Çünkü nüfus çok fazla ve mahalle aslında çok nüfusu kaldırmıyor. Yarın ne olacağı belli değil ancak benim öğrencilere tavsiyem: yüz yüze eğitimin başlatılacağı söylendiği anda direkt gelmeleridir. Örneğin bugün bu karar söylenirse 2 hafta sonra okullar açılır. Öğrenciler 2 hafta sonrasını beklerse bu onlar için hem daire bulma hem de ortada kalma noktasında sıkıntı olur. Zaten şu an pandemiden dolayı 5-6 kişilik odalarda kimse kalmak istemeyecek. Evler insanlar için daha rahat olacağı için yurttaki öğrenciler de eve yönelecek. Bu sefer daha da büyük bir talep olacak” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ