Konya’nın en efsane isimlerden biriydi! Adı şehirde yaşatılıyor

Türkiye’nin en büyük ili konumunda bulunan Konya’da bugüne kadar çok sayıda vali görev yaptı. Her gelen ismin Konya’da bıraktığı önemli bir hatıra oldu. Ama bu valiler içinde ismi şehirde yaşatılan çok az kişi var. İşte onlardan biri.
Konya’nın en efsane isimlerden biriydi! Adı şehirde yaşatılıyor

Konya’da 1991-1993 yılları arasında iki yıl gibi kısa bir zaman görev yapan Vali İhsan Dede, kentin unutulmazları arasına girdi. Hatta öyle ki Selçuklu İlçesinde Vali İhsan Dede Caddesi ile birlikte şehirde ismi yaşatılan valilerden biri oldu. 1931 yılında Niğde Bor’da doğan Vali İhsan Dede, ilk ve orta tahsilini Bor ve Kayseri'de tamamlayıp, 1951-1956 yılları arasında Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde burslu öğrenim gördü. Mezun olduktan sonra, ilk görevi Niğde İli Maiyet Memurluğu oldu.

whatsapp-gorsel-2023-10-14-saat-12-30-11-e5c08d11-001.jpg

1956 yılında yedek subay olarak askerliğini yapıp, müteakiben Ankara Maiyet Memurluğuna atandı. Bu arada Etimesgut Nahiye Müdürlüğü, Erzurum Karayazı Kaymakam vekilliğinde bulundu. Kaymakamlık kursunu müteakipte 1959 yılında Artvin ilinin Yusufeli kaymakamlığına getirildi. 1960 yılı Haziran ayında Artvin’in Borçka ilçesi Kaymakamlığına oradan da Çorum Sungurlu ilçesi Kaymakamlığına getirildi. Bu arada Sungurlu Belediye Başkanlığını da üslendi. 1965 yılında Türkiye Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsünün genel eğitim programına katılıp 9 aylık eğitimi müteakip Mülkiye Müfettişliği görevine getirildi. 1975 yılında Artvin Valiliği görevine getirilen Vali Dede sırasıyla Burdur, Afyon, Diyarbakır, Kocaeli, valiliklerinde bulundu.

KONYA BASINI ONU ÇOK SEVMİŞTİ

1991 tarihinden itibaren de Konya Valiliğine getirilen ihsan Dede, deneyimlerinin doruğunda olmanın bilinci ile Konya'ya hizmet verip, Konya halkına soyadına yakışır olgunlukla yaklaşımlarda bulunup iki yılı aşkın hizmet vermiştir. Vali Dede'nin Konya'dan alınmaması yolunda yapılan siyasi girişimler yanında Konya basını da kendisinin Konya'da hizmet vermesinde ısrarlı yazılar yazılmışsa da 24-9-1993 günü Merkez Valiliğine atanarak Konya'dan ayrılmıştır.

İYİLİKSEVERLİĞİ İLE TANINIYOR

Konya halkı Vali Dede'yi de iyilikseverliği ile tanımakta, eğitime ve idareye verdiği hizmetlerle belleğinde tutmaktadır.

ADI SADECE CADDEYE DEĞİL OKULA DA VERİLDİ

Hatta eğitime verdiği katkılar nedeniyle Konya’da Vali İhsan Dede Anadolu Lisesi adında bir okul da bulunmaktadır. Vali İhsan Dede, 20 Eylül 2009'da vefat etmiştir.

 Yazı İşleri Müdürü
Etiketler :