Konya'nın hayırsever işadamı okul yaptırıp Üçler Mezarlığı’nın yerini bağışladı

Konya merkezde bulunan Üçler Mezarlığı’nın yerini Millî Emlâk’ten satın alarak mezarlık olarak bağışladı. Adına ilkokul yaptırdı, dükkanlarının hayır yolunda harcadı... Konya'nın hayırsever iş adamının hayatına dair tüm detaylar...
Konya'nın hayırsever işadamı okul yaptırıp Üçler Mezarlığı’nın yerini bağışladı

Konya'nın hayırsever iş adamı Şükrü Doruk, Türbe Önü’nden Topraklık’a giderken, çinili tatlı su çeşmesinin yanından Çukur Mahalle’ye sapan mecburi gidiş yönündeki sokakta restore edilen Selçuklu evinde, Doruğun Mehmet Efendi ile Havva Hanım’ın oğlu olarak dünyaya geldi.

sukru-doruk.jpg

Konyapedia'da Nail Bülbül imzasıyla yer alan bilgiye göre Larende Caddesi’nde kerestecilik yapan Şükrü Doruk, Havva, Seher ve Fahriye hanımlarla üç evlilik yaptı. Bu evliliklerinden çocuğu olmayınca evlat hasretini dindirmek için sekiz-on kimsesiz kız çocuğu besleyip büyüterek evlendirdi.

Başaralı Oteli ve Başaralı Çarşısı’nın sahibiydi

Manevi kızlarını evlendirirken onlara devrin parasıyla 500’er lira ile birer dükkân düğün hediyesi verdi. Gazi Alemşah Mahallesi’nde eski Fransız Mektebinin karşısında birbirine bitişik üç ev, Meram’da bağ evi, koruma altına alınan Selçuklu evi ile yakın geçmişte altındaki dükkânlarla birlikte yıkılan Başaralı Oteli ve Başaralı Çarşısı’nın sahibi idi. Sahip olduğu bu maddi varlığın icrasını en iyi şekilde yerine getirerek, hayır hasenatta bulundu.

Dükkanlarını vakfetti

Başaralı Çarşısı’ndaki bir dükkânını Ramazan ayında Kapı Camii’nde mukabele okuyan hafızlara, diğer bir dükkânını da Numune Hastanesi’nin ihtiyaçlarında harcanılmak üzere vakfetti. Türbeönü’ndeki bir dükkânını da Meram Vali Konağı civarındaki demir köprünün yanında bulunan çeşme için vakfetti.

1920’li yıllarda zamanın Kolordu Komutanı Fahrettin Altay Paşa’nın ricası ile Askerlik Şubesi’ni inşa ettirdi (İki katlı olan bu binanın üst katı da hasta askerlerin iyileşme devresini geçirmesi için revir olarak düzenlenmiştir). 1930’lu yıllarda Kolordu Komutanlığı için mühimmat ambarı yaptırarak, zaman zaman ödenemeyen memur maaşlarını karşılayıp, eski Meram yolunun düzenlenmesine maddi katkıda bulundu.

konya-ucler-mezarligi.jpg

Okul yaptırdı, Üçler Mezarlığı’nın yerini bağışladı

Şimdi yerinde İl Millî Eğitim Müdürlüğü binası bulunan Konya Lisesi reviri ile Meram Şükrü Doruk İlkokulunu yaptırıp Millî Eğitimin hizmetine verdi. Üçler Mezarlığı’nın yerini Millî Emlâk’ten satın alarak mezarlık olarak bağışladı.

30 Mart 1949’da vefat eden Şükrü Doruk, Üçler Mezarlığı’nda metfundur.

Türk vakıf geleneğinin önde gelen bu temsilcisinden sonra mütevelli olarak yeğeni Haydar Esvap ile oğlu Kemal Esvap, vakfının idaresini yürütmüşlerdir.

Etiketler :