Konya’nın vazgeçilmez enstrümanı tam 6 bin yaşında!

Dinleyenlerine huzur veren ney, Şeb-i Arus programlarının vazgeçilmez simgesi oluyor. Ney’i dinlemek değil de neyi üfleyeni dinlemek daha önemli. İnsan duygularını ney ile birlikte dışa vurur ve ruhunu dinlendirir.
Konya’nın vazgeçilmez enstrümanı tam 6 bin yaşında!

Rampalı Çarşı'da Meşk-ı Ney mağazası işletmecisi Zeki Öztunç, Ney çalgısının serüvenini anlattı. Ney’in kökeninin beş ila altı bin yıla dayandığını söyleyen Öztunç, “Ney çalgısının Şamanizm döneminden geldiği de söylenir. Ney çalgısı kültürel olarak insan psikolojisine, ruhuna en yakın enstrümandır. Özellikle gelişim çağındaki çocukları sakinleştirmekte çok etkili. Ruhu sakinleştiren, dinginleştiren bu çalgı Osmanlı zamanında da tedavi yöntemi olarak kullanılmıştır. Tasavvufun baş saz aleti olan Ney’in sırrı çok farklıdır. İnsana bedensel ve fizyolojik olarak çok şey katar. Başkalarına anlatılamayan dert ney üflerken ona derdini anlatır ve rahatlarsın. Ney çalgısı insanın kişiliğine göre şekillenir, farklı bir enstrümandır." ifadelerini kullandı.

konyanin-vazgecilmez-enstrumani-tam-6-bin-yasinda-002.jpg

ŞEB-İ ARUS’UN DÜNYAYA ÖZEL OLMASI GEREKİR

Şeb-i Arus programından bahseden Öztunç, “Şeb-i arus çok geniş bir kavram, bütün ülkelerden gelenler var katılım çok fazla. Şeb-i Arus Türkiye’ye özel değil dünyaya özel olması gerekir “dedi. Çalgıların sembol olduğunu söyleyen Öztunç, def aleti Hazreti Musa’dan gelmedir. Ney ise Mevlana’nın kadim dostu Şems-i Tebrizi’ den gelmedir. Şems ve Mevlana’nın maneviliğinin anlaşılmadığını düşünüyorum. Aralarındaki bağın, gizemliliğin, sırrın çözülmediğini düşünüyorum. Mevlana ve Şems yaşanmalı sadece gösterge simge olarak Şeb-i Arus’da değil geniş kapsamda tanınmalı“ diye belirtti.

konyanin-vazgecilmez-enstrumani-tam-6-bin-yasinda.jpg

NEY’İN SERÜVENİ

Öztunç, “Cenabı hak kamışlara can verir kesilir işlenir ve Ney haline gelir. Ney çalgısı yapılırken başpare, parazvane, Hatay kamışı gibi malzemeler kullanılır." dedi.

konyanin-vazgecilmez-enstrumani-tam-6-bin-yasinda-001.jpg

NEY AŞKI BİR BAŞKA

Ney‘e aşkla bakılmasını tavsiye eden Öztunç, “Ney’i üflemek asla zor değil gerçekten isteyen hemen öğrenir. Benim Ney çalgısına ilgim Konya’ya misafir olarak geldiğimde bir hocamın bana ney hediye etmesi ile başladı. Ön yargıyla yaklaşarak üfleyemeyeceğimi düşündüm. Daha sonra başkaları üflerken duyduğum ney sesi benim çok dikkatimi çekti ve gerçekten isteyerek öğrenmeye karar verdim. Süreç böyle başladı ve ben 25 yıldır hem ney yapıyorum hem de üflüyorum. Ney çalgısını özel kılan aşktır. Aşkla üflenirse çabuk öğrenilir ve ruha katkısı kesinlikle olur. Öğrenme aşaması tabi ki olur, zahmetsiz rahmet olmaz. Ney‘e aşkla bakılmasını tavsiye ediyorum. Bir süre sonra bu çalgı bedeninden bir parça gibi oluyor ve her gittiğin yere götürüyorsun “ diyerek aşk ile yapılan her şey kolaylaşır ve ruha dokunur ifadelerini kullandı.

konyanin-vazgecilmez-enstrumani-tam-6-bin-yasinda-003.jpg

Etiketler :