Kasım Göçer

Kasım Göçer

Konyaspor’da tehlike çanları

Konyaspor’da tehlike çanları

                Atiker Konyaspor, ligin ilk dört haftasında 3.mağlubiyetini aldı. Yenilmek var,  yenilmek var ama yenilgiden yenilgiye fark var.

                Alanyaspor mağlubiyeti önceki ile mağlubiyetten farklı. Tehlike çanlarının çaldığı bir mağlubiyet… Bir bakıma erken uyarı sistemi gibi bir mağlubiyet… Eğer Mustafa Reşit Akçay gerekli dersleri çıkarıp tedbirleri alırsa.

                 Önceki sezonda ligi 3. bitirmiş, devam eden sezonda kupa şampiyonu olmuş bir takıma 15 transfer yapılır mı? Lige yeni çıkmış bir takım bunu yapsa ya da son hafta kümede kalmış bir takım olma haydi normal diyelim.  Geçen yıl zor kurtulan Bursaspor bile 15 transfer yapmadı.

                Alanyaspor maçında sahada eğlencelik bir şeyler vardı: Koşturmaca ve karmaşa. Bunun adı futbol mu tartışılır. Modern futbolda alan savunması, topun arkasına doğru geçme, set oyunu gibi kavramlar var. Mustafa Reşit Akçay’ın bu kavramlardan habersiz olması mümkün değil.

                Aykut Kocaman’ın miras bıraktığı Konyaspor alan savunmasını iyi yapan, topun arkasına doğru geçen ama set oyununu abartarak fazlasıyla yana oynayan bir takımdı.

Mustafa Reşit Akçay’dan beklenen bu takımın mevcut özelliklerini koruyarak dikine oynama felsefesini de yerleştirmesidir. Yoksa savunma becerisi yüksek bir takımın temeline dinamit koyması değil. İlk üç hafta doğru işler yapsa da Alanya maçında tüm sistemi dinamitledi.

Alanyaspor maçında Aykut Kocaman’ın kadrosundan kaleciyi saymazsak sadece üç oyuncu vardı: Skubiç, Jonsson, Ömer Ali. Ali Çamdalı ve Fofana hafta içi oynanacak Avrupa ligi maçı için mi kenardaydı bilinmez.

Sahada futbol değil sanki pinpon maçı vardı. Rus ruleti gibi bir oyun. Seyirlik bir oyun ama bizim takım tetiği çektiğinde ıskalayıp rakip tetiği çektiğinde gol olduğunda hiç de eğlenceli olmuyor.

Hep hücum hep dikine oyun nereye kadar. Buna ciğer mi dayanır. Futbolda  set oyunu, aktif dinlenme, topun arkasına doğru yerleşme gibi kavramlar var. Atiker Konyaspor bu kavramlara yabancı bir takım değil.

Bazen dikine oynayıp tempo yapacaksın bazen oyunu yavaşlatıp aktif dinlenmeye geçeceksin. Bunları yaparken kontrol sende olacak. Oyuncu tercihlerinden çok Alanya maçındaki kargaşa ve kaos sistemsizlik rahatsız etti beni.

Oyuncu tercihlerine gelirsek Mustafa Reşit Akçay Alanyaspor karşısına 4-2-4 gibi bir taktikle nokta santraforsuz çıktı. İlerideki dörtlü (Miloseviç, Ömer Ali, Musa Araz ve Ezekiel) yer değiştirerek kanatları ve ileri hattı paylaştı.

Atiker Konyaspor  Alanyaspor kadar pozisyon buldu bulmasına ama orta sahalar çok kolay geçildi. Geri dönüşler ve savunmada pozisyon alma da ciddi sıkıntılar yaşandı.

İkinci yarı Mustafa Reşit Akçay oyunu set oyununa çevirmek için Vedat Bora’yı aldı. Hepimiz çok şaşırdık. İstediğini yapamayınca daha dün uçaktan inen Manyama’yı Jonsson’un yerine aldı. İkinci golü yiyince ileride nokta santrafora dönüp yirmi dakika önce oyuna soktuğu Vedat’ı oyundan alıp Eze’yi ileriye aldı.

Mustafa Reşit Akçay rotasyon yapacağım derken takımı deneme tahtasına çevirdi. İlla ki rotasyon yapacaksa rotasyonda Türkiye Kupasını kazanan, lig üçüncülüğü apoleti taşıyan kıdemli oyuncuların tercih edilmesi gerekir.

Alanyaspor yenilgisi önceki mağlubiyetlerden daha farklı tehlike çanlarının çaldığı bir yenildi. Mustafa Reşit Akçay yol yakınken fantezi taktik denemelerinden vazgeçmeli, futbolun doğrularına dönmeli.

               

Önceki ve Sonraki Yazılar
Kasım Göçer Arşivi
SON YAZILAR